Οδηγούμε την Mercedes GLA 180d Auto

Οδηγούμε την Mercedes GLA 180d Auto

Εξασφαλισμένη επιτυχία

Στην χώρα της κρίσης και των επταετών μνημονίων, υπάρχουν αξίες που ξεχωρίζουν, ακόμα και στο χώρο των πωλήσεων αυτοκινήτου, όπου όλα είναι μαύρα κι άραχνα.

Μια από αυτές τις αξίες είναι η Mercedes GLA 180d που πρόσφατα ανανεώθηκε σε όλους τους τομείς, διατηρώντας βέβαια το μεγάλο της ατού (για την ελληνική αγορά) που είναι ο κινητήρας της βασικής έκδοσης, ο εκ Renault προερχόμενος, 1.5 diesel. Φυσικά για όσους πιστούς και έχοντες, η γκάμα της GLA φθάνει μέχρι και την AMG έκδοση, με τον 2λιτρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα που αποδίδει μόνο… 381 ίππους.

Ψυχραιμία όμως εμείς εδώ και ας ασχοληθούμε με την βασική έκδοση των 109 ίππων με το 7άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη που οδηγήσαμε.

Σχεδιαστικά δεν τίθεται θέμα, καθώς τα Mercedes των τελευταίων ετών έχουν «χτυπήσει φλέβα ομορφιάς», ενώ η διακριτική ανανέωση της GLA την έκανε ακόμα πιο νεανική, μοντέρνα, σπορ και ταυτόχρονα εκλεπτυσμένη.

Ξανασχεδιασμένοι προφυλακτήρες, νέα μάσκα, φώτα LED εμπρός/πίσω, νέες ζάντες αλουμινίου με αποκορύφωμα της σπορ διάθεσης τον πίσω προφυλακτήρα με τις μεγάλες απολήξεις των εξατμίσεων τοποθετημένες στις άκρες του, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του φρέσκου GLA.

Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι αλλαγές στο εσωτερικό, με τον νέο ψηφιακό πίνακα και την μεγάλη 8 ιντσών οθόνη (στιλ τάμπλετ), με κάμερα οπισθοπορείας και διαχείριση της πόρτας του χώρου αποσκευών χωρίς κλειδί, αλλά με το πέρασμα του ποδιού κάτω από τον προφυλακτήρα, να εντάσσονται στον βασικό εξοπλισμό.

Επιπλέον η GLA διαθέτει κάμερα 360 μοιρών, που μεταδίδει στην οθόνη ενιαία ή σε επτά διαφορετικά πλαίσια, εικόνες γύρω και σε ψηφιακή απεικόνιση πάνω από το αυτοκίνητο, ενώ στις συνδέσεις προστέθηκε και η Android Auto διευρύνοντας ακόμα περισσότερο την διαθέσιμη τεχνολογία του μοντέλου.

Η υψηλή ποιότητα πάντως, μαζί με τις νέες επενδύσεις σε καθίσματα και ταμπλό, έχουν κάνει ακόμα πιο σύγχρονη και νεανική την εικόνα του έτσι κι αλλιώς ευχάριστου εσωτερικού της GLA, που φτιάχνει την διάθεση οδηγού και επιβατών ακόμα και σε καθημερινή χρήση.

Οι πολλαπλές ρυθμίσεις τιμονιού και των με άριστη πλευρική στήριξη καθισμάτων, σε συνδυασμό με τις πολλές θέσεις για μικροαντικείμενα, διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τους χρήστες του μοντέλου, ενώ η ψηλή θέση οδήγησης δίνει πλεονέκτημα σε συνθήκες κυκλοφοριακού φόρτου.

Με διαστάσεις 4.424 Χ1.804 Χ 1.494 χλστ και μεταξόνιο 2.699 χλστ, η GLA είναι ένα μεγάλο από τα μικρά crossover, που όμως δεν δίνει ιδιαίτερες ανέσεις (κυρίως σε ύψος) στους πίσω επιβάτες (καλό να είναι μέχρι 4). Όμως, ο χώρος αποσκευών με χωρητικότητα από 421 έως 1.235 λίτρα, θεωρείται μεγάλος, αλλά το μικρό άνοιγμα της πίσω πόρτας δυσκολεύει τη φόρτωση μεγάλων αντικειμένων.

Πλέον αυτού δεν υπάρχει (η αναγκαία για την ελληνική πραγματικότητα) ρεζέρβα, παρά μόνον κιτ επισκευής ελαστικού.

Το μυστικό της μεγάλης επιτυχίας στη χώρα μας για τη GLA, είναι ο diesel 1500άρης κινητήρας με απόδοση 109 ίππων και ροπή 26,5 χγρμ από μόλις 1750 στροφές. Ο κινητήρας αυτός συνδυάζεται ιδανικά με το 7άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (7G-DCT με έξτρα χρέωση 2.291 €), με τον επιλογέα τοποθετημένο στην κολόνα του τιμονιού και «αυτιά» αλλαγής σχέσεων. Το κιβώτιο αυτό είναι «διπρόσωπο» καθώς στην επιλογή χαρτογράφησης «normal», αλλάζει πολύ γρήγορα προς τα πάνω ταχύτητα για να εξοικονομήσει καύσιμο, αλλά στην επιλογή «sport» …νευριάζει και σε κάθε πίεση του γκαζιού κατεβάζει σχέση εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την απόδοση του κινητήρα. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, έχουμε αντίτιμο τον αυξημένο θόρυβο από την τραχιά λειτουργία του κινητήρα, που όμως με κλειστά παράθυρα δεν περνά εύκολα στην καμπίνα λόγω της καλής ηχομόνωσης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι επιδόσεις είναι αξιολογότατες (12’’ για τα 0-100 & 190 χλμ τελική), με την μέση κατανάλωση της δοκιμής μας μόλις στα 5,9 λίτρα/100 χλμ και όλα αυτά για ένα αμάξωμα που ξεπερνά τον 1,5 τόνους βάρος.

Από την ψηλή θέση του οδηγού, το ευχάριστο εσωτερικό απέχει μια ζωή από τα Mercedes προ δεκαετίας που γερνούσες 10 χρόνια ζώντας μέσα σε αυτά, αλλά το ύφος και η αύρα της κατασκευής σε παρασύρουν σε ρυθμούς Mercedes, εκεί δηλαδή όπου η άνεση και η πολυτέλεια της μετακίνησης μετρούν πολύ περισσότερο από την ταχύτητα.

Με άλλα λόγια η ανανεωμένη GLA, «παρασύρει» τον οδηγό της σε ντελικάτους ρυθμούς, με την οικονομική επιλογή της χαρτογράφησης του κινητήρα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι, κινείται αργά.

Οι τροχοί των 18 ιντσών (εάν μπορείτε να επιλέξετε 17, κάντε το ανεπιφύλακτα), μειώνουν την άνεση και «χτυπούν» στα αργά περάσματα από έντονες κακοτεχνίες του δρόμου, αν και στα γρήγορα περάσματα συμπεριφέρονται εντελώς αντίθετα, με μια «αθόρυβη άνεση», που ξαφνιάζει ευχάριστα.

Επιπλέον η άνετη ρύθμιση της ανάρτησης βοηθά στην άνεση και μάρτυρας για αυτό είναι οι κλίσεις του αμαξώματος στις γρήγορες στροφές, όπου όμως η συμπεριφορά είναι ουδέτερη και πρέπει να πιέσεις πολύ προκειμένου να νιώσεις την επέμβαση των μηχανισμών ελέγχου πρόσφυσης.

Κατά τα λοιπά, το βαρύ αμάξωμα αποδεικνύεται απρόσμενα ευέλικτο και εύχρηστο, ελέγχεται απόλυτα από τα δυνατά/αποτελεσματικά φρένα και κινείται γρήγορα στα σκοτάδια χάρη στα ιδιαίτερα δυνατά φώτα.

Με λίγα λόγια, η ανανεωμένη GLA, είναι εμφανώς φρέσκια, πιο μοντέρνα και περισσότερο νεανική, έχοντας ταυτόχρονα προβάδισμα φήμης από τον ανταγωνισμό της κατηγορίας της και αξιόλογη οδική συμπεριφορά.

Με πλούσιο βασικό εξοπλισμό και φορολογικό πλεονέκτημα από τον καλύτερο 1500άρι diesel κινητήρα της αγοράς, δίκαια γνωρίζει στιγμές μεγάλης εμπορικής δόξας, σε μια χώρα όπου το «αστέρι» εκτός από σύμβολο ποιότητας είναι και «εξάρτημα» κοινωνικής καταξίωσης.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την τιμή που στην περίπτωσή μας είναι στα 34.100 ευρώ, ενώ στη βασική έκδοση ξεκινά από τα 27.360 ευρώ, δικαιολογούν απολύτως το εμπορικό «θαύμα» GLA που ζούμε σε μέρες βαθύτατης οικονομικής κρίσης.

Υπέρ

Σχεδίαση
Ποιότητα/Εσωτερικό
Κινητήρας
Κιβώτιο (7G-DCT)
Άνεση
Χώροι
Εξοπλισμός
Κατανάλωση
Οδική συμπεριφορά
Φρένα
Φώτα

Κατά

Έλλειψη ρεζέρβας
Μικρό άνοιγμα χώρου αποσκευών
Θόρυβος κινητήρα στις ψηλές στροφές

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατηγορία: SUV/Crossover, 5θυρο, 5θέσιο Επιβατικό
Κινητήρας: 4κύλινδρος, 8βάλβιδος, diesel, 1461 κ.εκ.
Ισχύς: 109 ίπποι/4.000 σαλ
Ροπή: 26,5 χγρμ/1.750 σαλ
Μετάδοση: στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων
Ανάρτηση: Εμπρός Ελατήρια διπλού σωλήνα με αέρα/Πίσω Ελατήρια μονού σωλήνα με αέρα
Τροχοί: 235/50/18
Φρένα: Εμπρός Αεριζόμενοι Δίσκοι/Πίσω Δίσκοι
Σύστημα διεύθυνσης: Υποβοήθηση στάνταρντ
Κύκλος στροφής: 11,8 μ.
Διαστάσεις: 4.417 Χ 1.804 Χ 1.494 χλστ
Μεταξόνιο: 2.699 χλστ
Βάρος: 1.535 κιλά
Ρεζερβουάρ καυσίμων: 50 λτ
Κατανάλωση: 5,9 λτ/100 χλμ
Χώρος αποσκευών: Από 421 έως 1235 λτ