Πότε επιστρέφει ο δακτύλιος στην Αθήνα – Τα όρια και ποιοι εξαιρούνται

Πότε επιστρέφει ο δακτύλιος στην Αθήνα – Τα όρια και ποιοι εξαιρούνται

Πόσο είναι το πρόστιμο για παράνομη είσοδο

Η επιστροφή του δακτυλίου θα γίνει «αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών», τόνισε σε πρόσφατες ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο επέκτασης του δακτυλίου, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επεξεργαστεί κάποιο τέτοιο σχέδιο, είναι όμως ένας προβληματισμός εύλογος. Αυτή τη στιγμή στο κομμάτι του δακτυλίου δεν υπάρχουν κάποιες σκέψεις, αλλά εδώ είμαστε αν συγκοινωνιολόγοι και ειδικότεροι από εμάς έχουν να εισφέρουν στη συζήτηση με χαρά».

Σημειώνεται ότι η Παρασκευή 21-07-2023 ήταν η τελευταία ημέρα ισχύος του μέτρου της εκ περιτροπής κυκλοφορίας των οχημάτων (μονά-ζυγά) για την περίοδο 2022-2023, στην περιοχή του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ [Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας].

«Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα που καθιερώθηκαν με το μέτρο του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ και αφορούν φορτηγά με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και λεωφορεία, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 01-01-2000, τα οποία κυκλοφορούν στη ζώνη του ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ [Παραλιακή λεωφόρος – Αλίμου – Βουλιαγμένης – Ελ. Βενιζέλου – Περιμετρική Υμηττού – Κατεχάκη – Μεσογείων – Αγ. Παρασκευής – Χαλανδρίου – Παπανικολή – (Κ. Παλαιολόγου) – Καποδιστρίου – Κύμης – Κασταμονής – Χαλανδρίου – Αναγεννήσεως – Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας – Αθηνών – Θηβών – Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι], εξακολουθούν να ισχύουν έως 31.12.2023.

Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών−Λαμίας, η Λ. Κηφισού και η Λ. Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα από τη διασταύρωσή της με τη Λ. Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως».

Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8 και τις περιττές (μονές) τα αυτοκίνητα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Το πρόστιμο με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι παραβάτες ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Ποιοι έχουν ελεύθερη διέλευση στον δακτύλιο

Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, που έχουν μόνιμη κατοικία μέσα στα όρια του δακτυλίου μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν από τα όρια ελεύθερα. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί την ειδική κάρτα που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων. Επίσης, ελεύθερα διέρχονται τα οχήματα ιατρών που φέρουν το ειδικό σήμα, φυσιοθεραπευτών, αναπήρων πολέμου, αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑμεΑ ή ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας.

Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται και αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των υπηρεσιών αυτών, για τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπων του Τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ.