Σταθερά ανοδική η πορεία των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Σταθερά ανοδική η πορεία των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Αυξήθηκε η ζήτηση και στα υβριδικά οχήματα

Αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση, δείχνοντας ότι το μέλλον είναι σίγουρα ηλεκτρικό. Η συγκεκριμένη κατηγορία πέτυχε μεγάλη αύξηση, μαζί με την κατηγορία των υβριδικών αυτοκινήτων, όταν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες σημείωσαν πτώση.

Στην χώρα μας το ποσοστό πώλησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 3,3% πετυχαίνοντας 6,7% του συνολικού μεριδίου αγοράς, ενώ τα υβριδικά αυτοκίνητα πέτυχαν διψήφια αύξηση (12,4%) καταλαμβάνοντας το 23,1% της συνολικής αγοράς. Αντίθετα πτωτικά κινήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων με κύριο καύσιμο βενζίνης (-8,8%) με συνολικό μερίδιο 48%. Παρά την πτώση αποτελεί την επικρατέστερη κατηγορία που επιλέγουν Έλληνες και Ευρωπαίοι. Από την άλλη πτώση 6,2% σημείωσαν οι πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων με συνολικό ποσοστό 19,1%. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί αρκετά χαμηλό, αν αναλογιστούμε την μεγάλη μερίδα αυτοκινήτων που έβγαιναν στους ευρωπαϊκούς δρόμους τα προηγούμενα χρόνια. Αρνητικό πρόσημο σημείωσαν οι κατηγορίες που έχουν βασικό καύσιμο το φυσικό αέριο και το υγραέριο (-0,4% και οι δύο κατηγορίες).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 13,6%, ενώ τα υβριδικά αυτοκίνητα διατήρησαν τη θέση τους ως η δεύτερη επιλογή, καταλαμβάνοντας πάνω από το 1/4 της αγοράς. Ωστόσο, τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE), διατήρησαν το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς του μισού των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στην χώρα μας για άλλον ένα μήνα η αγαπημένη κατηγορία αποδείχθηκε η «Β» με συνολικό μερίδιο αγοράς 51,4%, με τα SUV να σημειώνουν περισσότερες από τις μισές πωλήσεις. Ακολούθησε η κατηγορία «C» με συνολικό μερίδιο αγοράς 22,4% και στο τρίτο σκαλί βρέθηκε η κατηγορία «Α» με συνολικό μερίδιο πωλήσεων 19,2%. Αναλύοντας τα συνολικά ποσοστά των πωλήσεων των SUV στην χώρα μας το ποσοστό τον προηγούμενο μήνα ήταν 52,3%, επιβεβαιώνοντας την στροφή των οδηγών προς αυτή την κατηγορία η οποία συνδυάζει πολλές παραμέτρους που αναζητάει ένας οδηγός.