Τα μυστικά του καθρέπτη ενός αυτοκινήτου – Μερικά θα σας αφήσουν άφωνους

Τα μυστικά του καθρέπτη ενός αυτοκινήτου – Μερικά θα σας αφήσουν άφωνους

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας οδηγός

Οι καθρέπτες του αυτοκινήτου μας συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο να κινούμαστε στο δρόμο με ασφάλεια τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για τους υπόλοιπους οδηγούς και ευάλωτους χρήστες. Γι' αυτό άλλωστε η τοποθέτησή τους στα αυτοκίνητα από τους κατασκευαστές είναι υποχρεωτική βάσει νόμου.

Οι εξωτερικοί καθρέπτες ωστόσο δεν βρίσκονται εκεί μόνο για να μας δείχνουν τι γίνεται πίσω μας και η τοποθέτησή τους σε συγκεκριμένο σημείο του αμαξώματος τους ανάγει σε εργαλεία, τα οποία μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ποικιλοτρόπως και να μας διευκολύνουν στις καθημερινές μας μετακινήσεις με τρόπους που δεν έχουμε φανταστεί.

Αναφορικά με τη σωστή τους ρύθμιση που θα μας προσφέρει και το πλέον ευρύ πεδίο θέασης προς τα πίσω, οι ίδιοι οι καθρέπτες μπορούν να δώσουν τη λύση. Ανεξάρτητα από την σωματική σας διάπλαση, για να ρυθμίσετε σωστά τους εξωτερικούς καθρέπτες το μόνο που έχετε να κοιτάξετε σε αυτόν και να «φέρετε», μέσω των ρυθμίσεων, το χερούλι της εμπρός πόρτας στην κάτω δεξιά άκρη του καθρέπτη -ή την αριστερή για τον καθρέπτη που βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου.

Στην παράλληλη στάθμευση, ο αριστερός καθρέπτης του αυτοκινήτου μας μπορεί να λειτουργεί και ως... αισθητήρας παρκαρίσματος. Πολύ απλά οδηγώντας προς το κράσπεδο, όταν το κάτω μέρος του καλύμματος του καθρέπτη ευθυγραμμιστεί με το πάνω μέρος του κράσπεδου τότε το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου απέχει από αυτό δέκα (10) εκατοστά. Έτσι μπορούμε να υπολογίσουμε και την απόσταση που μας χωρίζει από έναν τοίχο.

Αν κάνουμε οπισθογωνία για να παρκάρουμε σε παράλληλη θέση στάθμευσης μπορούμε πάλι να χρησιμοποιήσουμε την εικόνα που μας παρουσιάζει ο καθρέπτης με έναν τρόπο που μάλλον δεν είχαμε φανταστεί.

Χρησιμοποιώντας τον αριστερό καθρέπτη και περνώντας μπροστά από την θέση που θέλουμε να παρκάρουμε, αν φέρουμε την γωνία των γραμμών που οριοθετούν τη θέση στο κάτω δεξί μέρος τότε επιλέγουμε την όπισθεν και στρίβουμε το τιμόνι μέχρι τέρμα. Το αυτοκίνητο θα «καταλήξει» στη μέση της θέσης στάθμευσης χωρίς εμείς να χρειάζεται να ανησυχούμε μην τυχόν χτυπήσουμε άλλο αυτοκίνητο που μπορεί να βρίσκεται αριστερά ή δεξιά μας.

Επίσης, ξεπαρκάροντας από την παράλληλη θέση, όταν ο αριστερός μας καθρέπτης ευθυγραμμιστεί με το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου που βρίσκεται δίπλα μας τότε μπορούμε να στρίψουμε ακόμη και τέρμα το τιμόνι δεξιά ή αριστερά και να εξέλθουμε με ασφάλεια από την θέση στάθμευσης χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε κάποια άλλη μανούβρα.

Τέλος, ένα ακόμη μυστικό που κρύβουν οι εξωτερικοί μας καθρέπτες έχει να κάνει με την απόσταση που έχουν από εμάς τα οχήματα που βλέπουμε σε αυτούς. Αν λοιπόν το αυτοκίνητο το βλέπουμε από τη μέση και δεξιά του αριστερού καθρέπτη, τότε αυτό βρίσκεται σε αρκετή απόσταση για να αλλάξουμε λωρίδα με ασφάλεια. Αν από την άλλη βρίσκεται από τη μέση και αριστερά του καθρέπτη τότε το όχημα είναι πολύ κοντά μας.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν φυσικά εφόσον έχετε ρυθμίσει σωστά τη θέση οδήγησης και μπορείτε να τα δείτε στην πράξη στο video που ακολουθεί.