Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τοποθετούνται 10.000 ταχυφορτιστές στην επικράτεια

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τοποθετούνται 10.000 ταχυφορτιστές στην επικράτεια

Στόχος είναι ένα στα τρία αυτοκίνητα μετά το 2030 να είναι ηλεκτρικό στην Ελλάδα

Μπήκε στη δεύτερη φάση η δράση που αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με επιδότηση που ξεκινά από 8.000 ευρώ. Στο θέμα της ενίσχυσης των υποδομών στην ηλεκτροκίνηση, όπως ενημέρωσε μιλώντας στην εκπομπή “ΕΡΤ Σαββατοκύριακο” ο δημοσιογράφος, ειδικευμένος σε θέματα μηχανοκίνητου αθλητισμού, Άρης Γαλανόπουλος “Σύμφωνα με την γενική γραμματέα Ενέργειας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, 10.000 ταχυφορτιστές είναι έτοιμοι να τοποθετηθούν σε όλη την Ελλάδα. Στόχος είναι ένα στα τρία αυτοκίνητα μετά το 2030 να είναι ηλεκτρικό στη χώρα μας”.

“Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος “Κινούμαι ηλεκτρικά”, που διήρκεσε 16 μήνες, είχαν ταξινομηθεί μαζί με υβριδικά αυτοκίνητα 1850 αυτοκίνητα. Μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2022 ταξινομήθηκαν 1286 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στα φυσικά πρόσωπα αυξήθηκε το ποσοστό της επιδότησης από 20% σε 30% και ξεκινά από τα 8.000 ευρώ. Αν αποσύρει κάποιος και το παλιό αυτοκίνητο προστίθενται άλλα 1000 ευρώ, συν 500 ευρώ ο ταχυφορτιστής για το σπίτι” επισήμανε ο κ. Γαλανόπουλος και εκτίμησε πως “τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το μέλλον της αυτοκίνησης”, ενώ ενημέρωσε πως, σύμφωνα με την γενική γραμματέα Ενέργειας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου “η 2η φάση του προγράμματος, «Κινούμαι Ηλεκτρικά», είναι η καλύτερη στην Ευρώπη από πλευράς επιδοτήσεων στο σύνολό της”

Ωστόσο επισήμανε, μιλώντας στην εκπομπή, πως πρέπει να ενισχυθεί το θέμα των υποδομών στην ηλεκτροκίνηση “για να μην νιώθουμε ανασφάλεια όταν αγοράζουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο”.

Όπως σημείωσε από την πλευρά του ο Νίκος Γιαννουσάς, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εισαγωγικής εταιρείας αυτοκινήτου, “Η εταιρεία μου δρομολογεί στην παραγωγή αυτοκινήτου της έως το 2025, το 50% να είναι αμιγώς ηλεκτρικά”. Εξέφρασε την αισιοδοξία του όσον αφορά στις υποδομές για την ηλεκτροκίνηση, γιατί όπως υποστήριξε γνωρίζει τα πλάνα των ιδιωτικών και δημόσιων εταιρειών πως έως το τέλος του 2023 “θα είμαστε σε θέση πανελλαδικά να καλύψουμε όλο το δίκτυο και να μην σκέφτεται κάποιος φεύγοντας από την Αθήνα για να πάει στη Θεσσαλονίκη που θα βρει φορτιστή. Στα πλάνα είναι η τοποθέτηση ταχυφορτιστών των 50 kva, που σημαίνει ότι μέσα σε 20 λεπτά θα μπορείς να φορτίσεις χωρίς να χρειαστεί να κάνεις ενδιάμεσες στάσεις για να φορτίσεις στο ταξίδι σου”