Στροφή προς τα υβριδικά αυτοκίνητα κάνουν οι Έλληνες οδηγοί

Στροφή προς τα υβριδικά αυτοκίνητα κάνουν οι Έλληνες οδηγοί

Ανοδική πορεία για την ηλεκτροκίνηση

Στροφή προς τα υβριδικά κάνουν για άλλη μια φορά οι Έλληνες οδηγοί, καθώς ένα στα τρία αυτοκίνητα που βγήκαν στους ελληνικούς δρόμους τον προηγούμενο μήνα διέθεταν υβριδική τεχνολογία. Σημείωσαν αύξηση 11,7% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, κατακτώντας το 32,1% του συνολικού μεριδίου αγοράς, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους το συνολικό μερίδιο των υβριδικών αυτοκινήτων άγγιξε το 28,3%. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που βρίσκεται στο 25,1%.

Από την άλλη, η ηλεκτροκίνηση συνέχισε για άλλον ένα μήνα να καταγράφει ανοδική πορεία. Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σημείωσαν και αυτές άνοδο (+7,2%), παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν και έχουν να κάνουν με τις υποδομές φόρτισης, τις τιμές και την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών.

Τον «χορό» της ανόδου γνωρίζουν επίσης και τα μοντέλα διπλού καυσίμου, καθώς αυτά που διαθέτουν και υγραέριο κατέλαβαν το 2,6% του συνολικού όγκου, καταγράφοντας άνοδο 0,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πτωτικές αντίθετα ήταν οι πωλήσεις στα βενζινοκίνητα οχήματα. Η συνολική πτώση ήταν 9,2% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, καταγράφοντας συνολικές πωλήσεις 47%. Εκεί όμως που υπήρξε αρκετά μεγάλη πτώση ήταν στα πετρελαιοκίνητα οχήματα που πλέον καταλαμβάνουν το 10,7% των συνολικών πωλήσεων. Αναλυτές της αγοράς αναφέρουν ότι οι πωλήσεις αυτές προέρχονται κυρίως από εταιρείες και από ανθρώπους που κάνουν κάθε μέρα πολλά χιλιόμετρα.

Ωστόσο, η αγαπημένη κατηγορία των Ελλήνων παρέμεινε η «Β». Περίπου το ένα στα δύο οχήματα ανήκει σε αυτή την κατηγορία (44,2%), με τα SUV να κατέχουν το 22%. Η αμέσως επόμενη αγαπημένη κατηγορία είναι η «C» με 31,8% συνολικές πωλήσεις και τα SUV να καταλαμβάνουν το 21,6%, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανεβαίνει η «Α» κατηγορία με συνολικό μερίδιο αγοράς 14,8%.