«Ριζώνει» και εδραιώνεται η BMW στην Κίνα

«Ριζώνει» και εδραιώνεται η BMW στην Κίνα

Τέθηκε σε ισχύ η επέκταση της Σύμβασης Κοινοπραξίας μέχρι το 2040

Το BMW Group ενισχύει την θέση του στην Κίνα καθώς από τις 11 Φεβρουαρίου 2022, τίθεται σε ισχύ η επέκταση της σύμβασης κοινοπραξίας για την BMW Brilliance Automotive Ltd. (BBA) μέχρι το 2040. Η συμφωνία για την επέκταση της σύμβασης υπογράφηκε από τους δύο εταίρους της κοινοπραξίας τον Οκτώβριο του 2018, στην 15ετή επέτειο της BBA. Η αντίστοιχη τροποποίηση της σύμβασης τίθεται σε ισχύ με νέα “άδεια άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας”, την οποία η BBA έλαβε από τις αρμόδιες Κινεζικές αρχές.

Με την έκδοση της νέας “άδειας άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας”, τίθεται σε ισχύ στις 11 Φεβρουαρίου και η αύξηση του μεριδίου του BMW Group στην BBA, όπως είχε συμφωνηθεί και από τους δύο εταίρους της κοινοπραξίας το 2018. Το Group κατέχει τώρα το 75% των μετοχών της BBA, ενώ η Κινεζική εταίρος, Brilliance China Automotive Holdings Ltd. (CBA), κατέχει έμμεσα το υπόλοιπο 25%.

Πέρσι, συνολικά 846.237 οχήματα του BMW Group παραδόθηκαν σε πελάτες της Κινεζικής αγοράς (+8,9% έναντι του 2020). Το 2021, η BBA κατασκεύασε πάνω από 700.000 οχήματα BMW, απασχολώντας περίπου 23.000 εργαζόμενους.

Ανταποκρινόμενη στην ισχυρή ζήτηση, η BBA αυξάνει την παραγωγική της ικανότητα στο Shenyang και πάλι φέτος: Αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες επέκτασης του εργοστασίου της BBA στην περιοχή Dadong, ενώ ένα εντελώς νέο εργοστάσιο είναι επίσης υπό ανέγερση στην περιοχή Tiexi. Το BMW Group θα χρησιμοποιήσει την πρόσθετη δυναμικότητα για την τοπική κατασκευή μοντέλων που προορίζονται για την Κινεζική αγορά, τα οποία επίσης παράγονται σε άλλα εργοστάσια. Η δυναμικότητα θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή πλήρως ηλεκτρικών μοντέλων στην Κίνα.

Η κοινοπραξία που ιδρύθηκε το 2003 με τον Κινέζο εταίρο Brilliance China Automotive Holdings Ltd. (CBA), κατασκευάζει οχήματα BMW με κινητήρες εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικά κινητήρια σύνολα για την Κινεζική αγορά και για εξαγωγές σε δύο τοποθεσίες στο Shenyang (Επαρχία Liaoning).

Νίκος Τσάδαρης