Παγκόσμια πρεμιέρα για το αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Toyota bZ4X

Παγκόσμια πρεμιέρα για το αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Toyota bZ4X

Διαθέτει αυτονομία 450 χλμ

Χθες η Toyota παρουσίασε σε παγκόσμια πρεμιέρα το bZ4X, το πρώτο μοντέλου μιας νέας σειράς ηλεκτρικών οχημάτων της (BEV)bZ – beyond Zero. Το bZ4X παραγωγής είναι το πρώτο μοντέλο που εξελίχθηκε από την Toyota αποκλειστικά ως BEV. Επίσης είναι το πρώτο αυτοκίνητο που βασίζεται στη νέα ειδική πλατφόρμα για μοντέλα BEV της εταιρείας, ακολουθώντας την φιλοσοφία e-TNGA, που αποτελεί προϊόν συνεργασίας με την Subaru. Η ενσωμάτωση της μονάδας της μπαταρίας ως αναπόσπαστο τμήμα του πλαισίου, κάτω από το πάτωμα του οχήματος, παρέχει τα θεμελιώδη οφέλη ενός χαμηλού κέντρου βάρους, ιδανικής κατανομής βάρους εμπρός/πίσω και υψηλής ακαμψίας αμαξώματος για μεγάλη ασφάλεια, οδηγική άνεση και οδική συμπεριφορά.

Το bZ4X είναι ένα ευρύχωρο, άνετο SUV, που διατίθεται με νέο σύστημα τετρακίνησης το οποίο προσφέρει άριστη συμπεριφορά εκτός δρόμου και επιδόσεις με ανεξάρτητους ηλεκτροκινητήρες σε κάθε άξονα. Η κομψή εξωτερική του σχεδίαση συνδυάζει τα BEV χαρακτηριστικά μα αυτά του SUV και εισάγει ένα νέο στοιχείο ταυτότητας για τη μάρκα: το εμπρός σχήμα που παραπέμπει σε μαχητικό αεροσκάφος, αποπνέοντας μία αίσθηση δύναμης.

Σχεδίαση – Εσωτερικό

Συγκριτικά με το RAV4, οι εξωτερικές διαστάσεις του bZ4X αποτυπώνουν τα έμφυτα σχεδιαστικά πλεονεκτήματα της e-TNGA. Για παράδειγμα, το bZ4X έχει συνολικό ύψος χαμηλότερο κατά 85 χλστ, πιο κοντούς προβόλους και μεταξόνιο που είναι κατά 160 χλστ μακρύτερο από του RAV4. Η γραμμή του καπό έχει επίσης χαμηλώσει κατά 50 χλστ, ενώ η ευελιξία του αντανακλάται στην ακτίνα στροφής των μόλις 5,7 μ.

Η σχεδίαση ενσωματώνει αεροδυναμικά στοιχεία που συνεισφέρουν στη μεγάλη αυτονομία, μεταξύ των οποίων οι αεραγωγοί που βρίσκονται βαθιά στις γωνίες του εμπρός προφυλακτήρα σχηματίζοντας αεροκουρτίνες (aircurtains) για την εξομάλυνση της ροής αέρα. Μία πλήρης υποδαπέδια ποδιά, μία διαιρούμενη αεροτομή οροφής και ένα διακριτικό πίσω σπόιλερ. Πίσω διαχύτης και πίσω παρμπρίζ με κλίση που έχει επιλεχθεί με ιδιαίτερη ακρίβεια. Η λεπτή κάτω μάσκα έχει ενεργή γρίλια που προσαρμόζει την ροή αέρα ψύξης στην μπαταρία και βοηθά στη μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης.

Το εσωτερικό σχεδιάστηκε σύμφωνα με το θέμα “lagom” – Σουηδική λέξη που σημαίνει ότι κάτι είναι ‘όπως πρέπει’ (just right). Αυτό αντανακλάται στην άνεση και την ευρυχωρία της καμπίνας που χαρακτηρίζεται από την χρήση απαλών, πλεχτών επενδύσεων, λεπτομερειών με σατινέ φινίρισμα, αλλά και την προαιρετική επιλογή μιας πανοραμικής οροφής.

Το ταμπλό είναι κομψό και χαμηλά τοποθετημένο, αυξάνοντας την ορατότητα του οδηγού και την αίσθηση ‘ανοιχτού χώρου’. Η αρχή “χέρια στο τιμόνι, μάτια στο δρόμο” υποστηρίζεται από το ανθρωποκεντρικό cockpit. Η TFT οθόνη 7” ενδείξεων και πληροφοριών τοποθετείται ακριβώς στο οπτικό πεδίο του οδηγού, πάνω από τη γραμμή του τιμονιού, ώστε να μπορεί να βλέπει τα όργανα με ελάχιστη κίνηση των ματιών.

Τέλος, το μακρύ μεταξόνιο προσφέρει κορυφαίο χώρο για τα πόδια για όλους τους επιβάτες και απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των σημείων H (Hippoints) εμπρός και πίσω επιβατών. Επίσης ο χώρος αποσκευών προσφέρει πολλές δυνατότητες και είναι προσαρμοζόμενος: Με τα πίσω καθίσματα σε όρθια θέση, η χωρητικότητα φτάνει τα 452 λίτρα.

Μπαταρία

Οι τεχνικοί αξιοποίησαν την 25χρονη εμπειρία της μάρκας στις μπαταρίες για τη διασφάλιση κορυφαίας ποιότητας, αντοχής και αξιοπιστίας για τη μπαταρία ιόντων λιθίου που τροφοδοτεί με ενέργεια το bZ4X. Ακόμα και μετά από 10 χρόνια οδήγησης, εκτιμάται ότι η μπαταρία θα εξακολουθεί να προσφέρει το 90% της αρχικής της απόδοσης*.
(*Προκαταρτικές τιμές στη φάση εξέλιξης. Η περίοδος χρήσης και η χιλιομετρική κάλυψη υπολογίζεται στα 10 χρόνια, ήτα 240.000 χλμ, όποιο συμβεί πρώτο.)

Με μία πλήρως φορτισμένη μπαταρία, η εκτιμώμενη αυτονομία είναι πάνω από 450 χλμ (ανάλογα με την έκδοση, τα ακριβή δεδομένα θα επιβεβαιωθούν σε επόμενο στάδιο). Το bZ4X θα προσφέρει επίσης προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, όπως μία οροφή με ηλιακά πάνελ για την φόρτιση της μπαταρίας κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ή ενώ το όχημα είναι σταθμευμένο και την τρίτη γενιά Toyota Safety Sense με νέα και βελτιωμένα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού.

Κινητήρας – Επιδόσεις - Αυτονομία

Το προσθιοκίνητο (FWD) bZ4X χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα 150kW άμεσης απόκρισης. Αυτός αποδίδει ισχύ 204ίππους με ροπή 265 Nm, για επιτάχυνση 0-100 σε 8,4 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα160 χλμ/ώρα. Το τετρακίνητο (AWD) μοντέλο έχει μέγιστη ισχύ 217.5 ίππους με ροπή 336 Nm. Η τελική ταχύτητα παραμένει ίδια, ενώ η επιτάχυνση 0 - 100 είναι ακόμα ταχύτερη, στα 7,7 δεύτερα.

Το σύστημα προσφέρει την επιλογή οδήγησης με ένα πεντάλ “single pedal drive” με μία αύξηση στην ανάκτηση ενέργειας μέσω πέδησης που επιτρέπει στον οδηγό να επιταχύνει και να επιβραδύνει χρησιμοποιώντας μόνο το πεντάλ του γκαζιού.

Η υψηλής πυκνότητας μπαταρία ιόντων λιθίου έχει χωρητικότητα 71.4 kWh που υπολογίζεται ότι θα προσφέρει αυτονομία πάνω από 450 χλμ (WLTP). Χάρη σε ένα αποδοτικό και αποτελεσματικό σύστημα θέρμανσης, συμπεριλαμβανομένης μιας αντλίας θερμότητας, η αξιοπιστία διατηρείται και σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, με μία μέτρια μόνο μείωση της αυτονομίας συγκριτικά με τα μοντέλα του ανταγωνισμού.

Παρομοίως, η μπαταρία έχει δυνατότητα ταχείας φόρτισης χωρίς να υπονομεύεται η ασφάλεια ή η λειτουργική ζωή: μία φόρτιση 80% μπορεί να επιτυγχάνεται σε περίπου 30 λεπτά με ένα σύστημα ταχείας φόρτισης 150 kW (CCS2). Από το Q4 2022, θα διατίθεται ένας νέος, τριφασικός ενσωματωμένος φορτιστής 11 kW. ‘Κλειδί’ για την ποιότητα και αντοχή της μπαταρίας είναι η πολλαπλή παρακολούθηση της τάσης και έντασης του ρεύματος, αλλά και η θερμοκρασία κάθε κυψέλης ξεχωριστά.

Εάν ανιχνευτεί ασυνήθιστη παραγωγή θερμότητας, τα χειριστήρια ενεργοποιούνται αυτόματα. Αντίμετρα έχουν εφαρμοστεί για να μετριάσουν την όποια πτώση απόδοσης ή φθοράς υλικού, και υπάρχουν μηχανισμοί ασφαλείας στη διαδικασία παραγωγής για να αποτρέψουν την είσοδο ξένων υλικών στη μπαταρία. Για πρώτη φορά σε όχημα Toyota, η μπαταρία είναι υγρόψυκτη.

All-wheel drive

Η Toyota συνεργάστηκε με την Subaru για τον σχεδιασμό ενός νέου συστήματος τετρακίνησης γιαπλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα (BEV all-wheel drive system), που βασίζεται στην κληρονομιά και των δύο εταιρειών σε συστήματα AWD. Αυτό παρέχει πρόσθετη ασφάλεια κατά την οδήγηση σε δύσκολες συνθήκες και προσφέρει στο bZ4X γνήσιες off-road ικανότητες SUV. Το τετρακίνητο μοντέλο διαθέτει ανεξάρτητα μοτέρ 80kW για την κίνηση του εμπρός και πίσω άξονα. Το XMODE με διαφορετικά προγράμματα οδήγησης (drive modes) μπορεί επίσης να επιλέγεται για προσαρμογή στις συνθήκες με ρυθμίσεις για χιόνι/λάσπη, βαθύ χιόνι και λάσπη (κάτω από 20 χλμ/ωρα) και Grip Control για πιο απαιτητική off-road οδήγηση (κάτω από 10 χλμώρα).

Steer-by-wire σύστημα διεύθυνσης

Το bZ4X θα είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής της Toyota που θα προσφέρει steer-by-wire σύστημα διεύθυνσης – One Motion Grip – το οποίο θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη στο μέλλον. Καταργώντας την μηχανική σύνδεση μεταξύ τιμονιού και εμπρός τροχών, το ηλεκτρονικό σύστημα ρυθμίζει την γωνία διεύθυνσης με ακρίβεια, σύμφωνα με τις προθέσεις του οδηγού, και προσφέρει περισσότερο χώρο για τα πόδια, βελτιώνοντας την αίσθηση ελευθερίας κινήσεων και την ευκολία πρόσβασης (είσοδος/έξοδος). Το παραδοσιακό τιμόνι αντικαθίσταται από ένα χειριστήριο One Motion Grip, για πιο ομαλούς και άνετους χειρισμούς, καθώς ο οδηγός δεν χρειάζεται πλέον να μετακινεί τα χέρια του γύρω από το τιμόνι όταν θέλει να στρίψει. Η περιστροφή μέχρι το τέρμα επιτυγχάνεται με στροφή μόλις 150 μοιρών.

Η κατάργηση της μηχανικής σύνδεσης συνεπάγεται πλήρη απουσία κραδασμών από τα ελαστικά και τον δρόμο, αλλά ο οδηγός θα εξακολουθεί να λαμβάνει πολύτιμη πληροφόρηση (feedback), όπως από την επιφάνεια του δρόμου. Η κατευθυντικότητα βελτιώνεται μέσω ανεξάρτητου ελέγχου της ροπής διεύθυνσης, ενώ τα χαρακτηριστικά διεύθυνσης μεταβάλλονται ανάλογα με το επιλεγμένο drivemode.

Ηλιακό πάνελ στην οροφή

Η αυτονομία του bZ4X μπορεί να μεγιστοποιηθεί με την χρήση προαιρετικού ηλιακού πάνελ οροφής, που συλλέγει ηλιακή ενέργεια για τη φόρτιση της μπαταρίας του αυτοκινήτου. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται με την ανάφλεξη στο Οn ή στο Off και η Toyota υπολογίζει ότι μπορεί να αξιοποιήσει αρκετή ενέργεια κατά τη διάρκεια ενός έτους για την κάλυψη 1.800 χλμ.

Νέα γενιά Toyota Safety Sense

Το bZ4X θα επωφεληθεί από την 3η γενιά Toyota Safety Sense με νέες και βελτιωμένες λειτουργίες που παρέχουν προστασία σε ακόμα περισσότερα συνήθη ατυχήματα. Αυτό το πακέτο τεχνολογιών μπορεί να βοηθήσει τον οδηγό στην επίτευξη του απόλυτου στόχου κινητικότητας για την κοινωνία: “μηδενικοί θάνατοι και τραυματισμοί σε τροχαία ατυχήματα”.

Επεκτείνοντας την εμβέλεια ανίχνευσης του ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος και της μονοεστιακής κάμερας, η απόδοση κάθε λειτουργίας έχει αυξηθεί. Νέα χαρακτηριστικά θα περιλαμβάνουν την επέκταση του συστήματος αποφυγής σύγκρουσης Pre-Collision System για την αναγνώριση επερχόμενων ή διερχόμενων οχημάτων, την συγκράτηση επιτάχυνσης σε χαμηλές ταχύτητες και την υποστήριξη σε φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, θα διατίθεται ένα νέο σύστημα πολυμέσων με over-the-air (OTA) ενημερώσεις λογισμικού.
Το bZ4X θα γιορτάσει την Ευρωπαϊκή πρεμιέρα του στις 2 Δεκεμβρίου, και στη συνέχεια θα ανοίξει το σύστημα online κρατήσεων για πελάτες που επιθυμούν να είναι ανάμεσα στους πρώτους που θα το αποκτήσουν.

Νίκος Τσάδαρης