Το ηλεκτρικό αγωνιστικό πρωτότυπο της Cupra

Το ηλεκτρικό αγωνιστικό πρωτότυπο της Cupra

Το Tavascan Extreme E Concept κατασκευασμένο από ίνες λιναριού και ανταλλακτικά τρισδιάστατης εκτύπωσης

H Cupra παρουσίασε Tavascan Extreme E Concept, ένα ηλεκτρικό αγωνιστικό αυτοκίνητο είναι το επόμενο στάδιο του project ExtremeE, το οποίο φανερώνει επίσης τη σχεδιαστική γλώσσα που θα χρησιμοποιηθεί στη μελλοντική σειρά παραγωγής του Tavascan, του δεύτερου 100% ηλεκτρικού μοντέλου που θα σχεδιαστεί και θα κατασκευαστεί στη Βαρκελώνη και θα φτάσει στις αγορές το 2024.

Το Tavascan ExtremeE Concept χαρακτηρίζεται από μία εντελώς νέα εξωτερική σχεδίαση καθώς και από μία ολιστική προσέγγιση στη χρήση φυσικών υλικών, καθιστώντας το πιο βιώσιμο και ακόμη πιο εύκολα επισκευάσιμο και προσαρμόσιμο.

H εμπρός και πίσω σχεδίαση άλλαξε σημαντικά σε σχέση με το όχημα που αγωνίζεται την πρώτη σεζόν στο ExtremeE. Η τεχνολογία LED παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία στην παραγωγή ενός οχήματος, ενώ οι προβολείς σε τρεις τριγωνικές ομάδες εκατέρωθεν προσδίδουν πιο επιβλητική εμφάνιση. Ο φωτισμός τοποθετείται σε ένα πλαίσιο τρισδιάστασης εκτύπωσης - μια τεχνολογία που επιλέχθηκε για να δώσει στο πρωτότυπο ένα επιπρόσθετο σημαντικό πλεονέκτημα.

Τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα ανταλλακτικά μπορούν να κατασκευαστούν σε μόλις έξι ώρες. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα μπορεί να προσαρμοστεί πολύ γρήγορα στις αλλαγές αφού τα ανταλλακτικά θα μπορούν να τοποθετηθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς την ανάγκη δύσχρηστων και ακριβών εργαλείων.

Η κατασκευή μεγάλου μέρους του αμαξώματος από ίνες λιναριού σημαίνει ότι τα φύλλα ανθρακονήματος αντικαθίστανται, μειώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και χωρίς να υπάρχει αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση. Μία τεχνολογία που μελλοντικά θα μπορούσε να προσαρμοστεί και στα οχήματα παραγωγής.

Το TavascanExtreme E Concept είναι εξοπλισμένο με μπαταρία 54 kWh, τοποθετημένη πίσω από το πιλοτήριο για πραγματική κατανομή βάρους στο πίσω μέρος και μπορεί να επιταχύνει από 0-100 χλμ/ώρα σε περίπου 4 δευτερόλεπτα, τηρώντας τους κανονισμούς των αγώνων.

H Cupra είναι μέρος του project Extreme E από την αρχή. Είναι η πρώτη μάρκα αυτοκινήτων που ανακοίνωσε τη συμμετοχή της, ενώνοντας τις δυνάμεις της με την ABT Sportsline ως βασικό συνεργάτη της ομάδας. Το Πρωτάθλημα Extreme E ενισχύει την έρευνα εξηλεκτρισμού της μάρκας ενώ προωθεί την ηλεκτροκίνηση, τη βιωσιμότητα και την ισότητα των φύλων.

Νίκος Τσάδαρης

Σχετικά Tags
Cupra