Κατέφθασε το νέο Dacia Duster – Πόσο θα κοστίζει

Κατέφθασε το νέο Dacia Duster – Πόσο θα κοστίζει

Η πλέον value for money πρόταση στην κατηγορία των SUV

Το Dacia Duster είναι η πλέον value for money πρόταση στην κατηγορία των SUV.

Στην κατεύθυνση της 1ης γενιάς κινείται και η νέα έκδοση Duster που απευθύνεται τόσο στους πελάτες που θέλουν ένα άνετο SUV με compact διαστάσεις, όσο και σε αυτούς που αναζητούν ένα γεροδεμένο και ευέλικτο 4x4.

Σχεδίαση

Κατά το λανσάρισμά του, το νέο Duster παρουσιάστηκε με το νέο χρώμα ‘Arizona Orange’, που τονίζει την ανανεωμένη του σχεδίαση, η οποία συμβάλλει και στην βελτίωση της αεροδυναμικής του αμαξώματος και κατά συνέπεια στον περιορισμό της κατανάλωσης. Το νέο μοντέλο υιοθετεί την νέα σχεδιαστική ταυτότητα της μάρκας, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα νέα Sandero Streetway & Sandero Stepway. Τα νέα φωτιστικά σώματα ενσωματώνουν και τα φώτα ημέρας σε σχήμα πλάγιου ‘Y’, ένα χαρακτηριστικό μοτίβο από το οποίο πήρε την έμπνευσή της και η σχεδίαση της νέας τρισδιάστατης χρωμιωμένης μάσκας. Τα εμπρός φώτα (τύπου ECOLED), αλλά και τα πίσω, ενσωματώνουν τη νέα φωτιστική υπογραφή της μάρκας, ενώ το Duster (βάρος 1.191 έως 1.492 κιλά) είναι το πρώτο μοντέλο της Dacia που εξοπλίζεται με εμπρός φλάς τεχνολογίας LED.

Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται και στα φώτα πορείας (που διαθέτουν στάνταρ αυτόματη ενεργοποίηση) και σε αυτά που φωτίζουν την πινακίδα κυκλοφορίας.

Πέρα από τη χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενεργείας, η τεχνολογία LED προσφέρει καλύτερο φωτισμό και καλύτερη ορατότητα, τόσο για τον οδηγό όσο και για τους άλλους χρήστες του δρόμου.

Παράλληλα με την σχεδίαση εξελίχθηκε και η αεροδυναμική του μοντέλου, καθώς το νέο πίσω σπόιλερ και οι νέες ζάντες αλουμινίου, 16 και 17 ιντσών, έχουν δοκιμαστεί στην αεροδυναμική σήραγγα. Οι βελτιώσεις στον τομέα του περιορισμού των εκπομπών του CO2 (νέες πλήμνες τροχών και ελαστικά, φωτισμός LED) καθώς και ο χαμηλότερος συντελεστής οπισθέλκουσας (SCx) επιτυγχάνουν μείωση των εκπομπών του CO2, της τάξης των 5,8 γρ./χλμ. (έκδοση 4WD), τιμή που φανερώνει και την χαμηλότερη κατανάλωση.

Εσωτερικό

Το εσωτερικό του νέου Duster, διαθέτει νέες ταπετσαρίες, νέα προσκέφαλα και μία ψηλά τοποθετημένη κεντρική κονσόλα με φαρδύ, συρόμενο υποβραχιόνιο.

Προσφέρει επίσης δύο νέα συστήματα πολυμέσων, με νέα, μεγαλύτερη οθόνη αφής 8”. Οι επενδύσεις των καθισμάτων είναι 100% καινούργιες. Τόσο το ύφασμα όσο και το σχήμα των νέων προσκέφαλων προσφέρουν καλύτερη εργονομία, ενώ καθαρίζονται πολύ εύκολα. Η λεπτή γραμμή τους βελτιώνει την ορατότητα των πίσω επιβατών προς τα εμπρός και των εμπρός προς τα πίσω.

Το πιο σημαντικό νέο χαρακτηριστικό είναι η ψηλά τοποθετημένη κεντρική κονσόλα με το φαρδύ υποβραχιόνιο, το οποίο μπορεί να σύρεται κατά 70 χλστ.

Στο εσωτερικό του διαθέτει χώρο για φύλαξη φιάλης 1,1 λίτρου, αλλά και δύο θύρες USB στο πίσω μέρος του, για φόρτιση των φορητών συσκευών των πίσω επιβατών (ανάλογα την έκδοση).

Εκτός από το ηχοσύστημα Dacia Plug & Radio (radio, MP3, USB και Bluetooth), το νέο Duster εξοπλίζεται με δύο νέο συστήματα πολυμέσων: το Media Display και το Media Nav, με οθόνη αφής 8”. Το Media Display, περιλαμβάνει 6 ηχεία (2 ηχεία “boomer” και 2 tweeters εμπρός), DAB radio, συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth, δύο θύρες USB και ενσύρματη αντιστοίχιση του smartphone συμβατού με Apple CarPlay και Android Auto.

Τα χειριστήρια στο τιμόνι χρησιμοποιούνται για την ενεργοποίηση των φωνητικών εντολών, δίνοντας στον οδηγό τη δυνατότητα χειρισμού ενός smartphone iOS ή της εφαρμογής Google assistant, μέσω φωνητικών εντολών.

Επίσης, το Media Nav, είναι ένα σύστημα πολυμέσων με λειτουργία πλοήγησης και δυνατότητα δικτύωσης μέσω Wi-Fi για συσκευές συμβατές με Apple CarPlay και Android Auto. Το Media Display και το Media Nav περιλαμβάνει και το σύστημα 4x4 Monitor (για τις εκδόσεις 4WD) που περιλαμβάνει υψόμετρο, κλισιόμετρο και πυξίδα.

Εντός και εκτός ασφάλτινων διαδρομών

Το Duster είναι ένα αυθεντικό SUV για οικογενειακή χρήση αλλά και για εκτός δρόμου εξορμήσεις. Η μεγάλη απόσταση από το έδαφος, τα νέα ελαστικά, και το 4x4 Monitor (στην έκδοση 4WD) το διευκολύνουν να κινείται με άνεση είτε εντός, είτε εκτός δρόμου, καθώς μεταξύ άλλων διαθέτει και τα εξής χαρακτηριστικά «παντός εδάφους»: 217 χλστ. απόσταση από το έδαφος (εκδόσεις 2WD) και 214 χλστ. (εκδόσεις 4WD), Γωνία ράμπας 21°, Γωνία προσέγγισης 30° και Γωνία διαφυγής 34° (εκδόσεις 2WD) / 33° (εκδόσεις 4WD).

Η 2κίνητη έκδοση του μοντέλου εφοδιάζεται με στάνταρ οικολογικά ελαστικά που συμβάλλουν στον περιορισμό των εκπομπών του CO2, επιτυγχάνοντας μείωση της αντίστασης κύλισης έως και 10%, ενώ η έκδοση 4x4, εφοδιάζεται με ελαστικά που πληρούν τις επίσημες προδιαγραφές 3PMSF. Η πρόσφυση των ελαστικών αυτών, καθιστά περιττή τη χρήση χειμερινών ελαστικών.

Η έκδοση 4x4 που είναι εφοδιασμένη με το σύστημα infotainment Media Display ή το Media Nav, περιλαμβάνει επίσης και το 4x4 Monitor που εμφανίζει πληθώρα πληροφοριών στην κεντρική οθόνη του ταμπλό, όπως:
- Πλευρικό κλισιόμετρο: εμφανίζει τη γωνία κλίσης δεξιά-αριστερά και αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο όταν το αυτοκίνητο κινείται σε ανώμαλο έδαφος
- Διαμήκης κλίση: λαμβάνει τα δεδομένα από το σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα (Hill Start Assist) και το αντίστοιχο σύστημα υποβοήθησης κατάβασης (Adaptive Hill Descent Control) ενημερώνοντας τον οδηγό για την κλίση του δρόμου.
- Πυξίδα: διαθέσιμη ακόμα και με το αυτοκίνητο σταματημένο, βοηθά τον οδηγό στο προσανατολισμό του.
- Υψόμετρο: το υψόμετρο απεικονίζεται σε μία πλευρά της οθόνης, ενώ στην άλλη πλευρά εμφανίζονται τα στοιχεία ανάβασης-κατάβασης.
Τέλος, μετά από μία διαδρομή εκτός δρόμου, το 4x4 Monitor εμφανίζει τη σύνοψη των δεδομένων που καταγράφηκαν στην συγκεκριμένη πορεία.

Κινητήρες – Κιβώτια

Πλήρως ανανεωμένη είναι η γκάμα κινητήρων του νέου Duster που συνδυάζει απόδοση με περιορισμένες εκπομπές CO2. Το ανανεωμένο SUV διατίθεται και με αυτόματο 6τάχυτο κιβώτιο EDC, σε συνδυασμό με τον κινητήρα TCe 150, ενώ η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ της έκδοσης διπλού καυσίμου (βενζίνης-LPG) έχει αυξηθεί κατά 50%. Το κιβώτιο αυτό προσφέρει την άνεση ενός αυτόματου κιβωτίου, διατηρώντας ταυτόχρονα την κατανάλωση και τις εκπομπές CO2 στα επίπεδα του χειροκίνητου, καθώς μειώνει το υπερβολικό και άσκοπο ανέβασμα των στροφών του κινητήρα, διασφαλίζοντας ότι, σε κάθε περίσταση έχει επιλεγεί η μεγαλύτερη δυνατή σχέση για τη δεδομένη ταχύτητα κίνησης, ελέγχοντας έτσι την κατανάλωση και τις εκπομπές CO2.

Η γκάμα κινητήρων (από 91 έως 150 ίππους), προδιαγραφών Euro 6D Full, περιλαμβάνει:
- Diesel: 1.5 Blue dCi 115 (2WD ή 4WD), που συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων
- Βενζίνης: 1.0 TCe 90 (2WD), που συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, 1.3 TCe 150 (2WD), που συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, EDC, 6 σχέσεων και 1.0 TCe 100 LPG (2WD), που συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων.

Επίσης, η Dacia είναι ο μόνος κατασκευαστής που προσφέρει την επιλογή κινητήρα διπλού καυσίμου (βενζίνης-LPG) σε όλη την γκάμα των μοντέλων της.

Η διάρκεια της εργοστασιακής εγγύησης, τα διαστήματα τακτικής συντήρησης και η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ, είναι ίδια με την απλή βενζινοκίνητη έκδοση 1.0 TCe. Όταν λειτουργεί με υγραέριο, το Duster 1.0 TCe 100 LPG εκπέμπει κατά μέσο όρο 9,5% λιγότερο CO2 από το αντίστοιχο μοντέλο με βενζινοκινητήρα. Επιπλέον, προσφέρει αυτονομία που ξεπερνά τα 1.235 χλμ. χάρη στο συνδυασμό της τροφοδοσίας από δύο ρεζερβουάρ χωρητικότητας σχεδόν 100 λίτρων: 50 λίτρα βενζίνης και 50 λίτρα LPG (62 λίτρα συνολικά). Η μεγαλύτερη δεξαμενή καυσίμου LPG, κατά 16,2 λίτρα σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά του Duster με LPG, επιτυγχάνει αύξηση της αυτονομίας που ξεπερνά τα 250 χλμ.

Συστήματα υποβοήθησης οδηγού

Το Νέο Duster διαθέτει το πακέτο συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης (ADAS), που περιλαμβάνει τα εξής: Προειδοποίηση τυφλού σημείου, Υποβοήθηση στάθμευσης, Υποβοήθηση εκκίνησης σε ανηφόρα, Προσαρμοζόμενο σύστημα υποβοήθησης κατάβασης και Τέσσερις κάμερες γύρω γύρω από το αμάξωμα.

Τιμές – Εγγύηση

Οι τιμές για το νέο Duster παραμένουν άκρως δελεαστικές, ξεκινώντας από τα 15.990 ευρώ (1.0 TCe 90hp Ambiance 4x2) και 21.710 ευρώ (1.5 Blue dCi 115hp Ambiance 4x4), για να φθάσουν έως και 24.650 ευρώ (1.5 Blue dCi 115hp Prestige 4x4). Επιπλέον, το μοντέλο προσφέρεται με δώρο το εργοστασιακό σύστημα υγραεριοκίνησης (οι τιμές των εκδόσεων με κινητήρα διπλού καυσίμου -βενζίνης / LPG- εξισώνονται με αυτές των αντίστοιχων εκδόσεων με απλό κινητήρα βενζίνης), ενώ καλύπτεται από 5 χρόνια εργοστασιακής εγγύησης και 3 χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια.

Νίκος Τσάδαρης