Παρουσιάστηκε το νέο Opel Crossland: Ευρύχωρο με κινητήρες βενζίνης και diesel

Παρουσιάστηκε το νέο Opel Crossland: Ευρύχωρο με κινητήρες βενζίνης και diesel

Πόσο θα κοστίζει

Η Opel παρουσίασε το νέο Crossland (το γράμμα «Χ» δεν συνοδεύει πλέον το όνομα), που είναι εμφανώς ανανεωμένο, με ευρύχωρο και ευέλικτο εσωτερικό, εξελιγμένο πλαίσιο και σύστημα διεύθυνσης.

Επιπλέον στις εκδόσεις του προστίθεται η σπορ έκδοση GS Line και το προσαρμοζόμενο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης IntelliGrip (adaptive traction control).

Εμφάνιση

Εμπρός, η μεγάλη σχεδιαστική διαφορά εντοπίζεται στην μάσκα και τους προβολείς, όπου το Opel Vizor (σήμα κατατεθέν της μάρκας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020) αγκαλιάζει ως ενιαίο στοιχείο όλο το εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου. Το Vizor οπτικά επιμηκύνει το πλάτος και υιοθετεί μία μίνιμαλ αισθητική με λιγότερα στοιχεία στην πρόσοψη.

Στο πίσω τμήμα, νέα σκουρόχρωμα φωτιστικά σώματα αναδεικνύουν το κλασικό μοτίβο «φτερού» της μάρκας, ενώ η πολύ γυαλιστερή μαύρη πίσω πόρτα (που διατίθεται σε συνδυασμό με τη μαύρη οροφή) δείχνει το νέο Crossland φαρδύτερο και πιο δυναμικό. Νέες είναι και οι εμπρός και πίσω ποδιές (βαμμένες ασημί στη έκδοση Ultimate), τα εμπρός φώτα ομίχλης LED (με χρωμιωμένο διάκοσμο στις εκδόσεις Ultimate και Elegance), ένα χρωμιωμένο διακοσμητικό θυρών στην έκδοση Ultimate, και νέα γκάμα ζαντών αλουμινίου 16” και 17”. Και οι δύο διαστάσεις διατίθενται σε πολύ γυαλιστερό μαύρο (σε διχρωμία ή μονόχρωμο) ενώ οι 16άρες ζάντες διατίθενται επιπλέον και σε ασημί.

Για τους λάτρεις του σπορ στυλ διατίθεται πλέον η έκδοση GS Line. Περιλαμβάνει μαύρες ζάντες αλουμινίου 17”, μαύρη οροφή, κόκκινη «υπογραφή» στα φώτα ημέρας, εργονομικά καθίσματα AGR για τον οδηγό και το συνοδηγό (πιστοποιημένα από τον φορέα Aktion Gesunder Rücken e.V.), πίσω φωτιστικά σώματα LED και ράγες οροφής, και διαφοροποιείται πλήρως από τον ανταγωνισμό.

Εσωτερικό

Η αίσθηση ευρυχωρίας και τα υψηλής ποιότητας εργονομικά εμπρός καθίσματα AGR του μοντέλου αυξάνουν το επίπεδο άνεσης του μικρομεσαίου SUV που προσφέρει ευελιξία στην διαχείριση των χώρων, χάρη στα ανεξάρτητα συρόμενα και ανακλινόμενα πίσω καθίσματα. Έχουν διαιρούμενη διάταξη 60/40 και μπορούν να μετακινηθούν κατά 150 χλστ, αυξάνοντας την χωρητικότητα του χώρου αποσκευών από 410 σε 520 λίτρα μέσα σε δευτερόλεπτα, ενώ με πλήρη αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων, ο χώρος αποσκευών αυξάνεται στα 1.255 λίτρα.

Σημαντικές βελτιώσεις πραγματοποίησαν οι μηχανικοί στο πλαίσιο με νέα ελατήρια και αμορτισέρ για την εμπρός ανάρτηση (γόνατα McPherson) και τον ημιάκαμπο πίσω άξονα. Σε συνδυασμό με το νέο ενδιάμεσο άξονα κολώνας τιμονιού που βελτιώνει την κατευθυντική ακρίβεια και την αίσθηση σε ευθεία πορεία, το πλαίσιο του νέου Crossland επιτυγχάνει καλύτερη ισορροπία μεταξύ άνεσης και ευελιξίας και υψηλό επίπεδο σταθερότητας στον αυτοκινητόδρομο.

IntelliGrip για βελτιωμένη πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες

Οι αγοραστές του νέου μοντέλου μπορούν να επιλέξουν το σύστημα IntelliGrip (διαθέσιμο από τις αρχές του 2021), ένα προσαρμοζόμενο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης που δίνει καλύτερει ελκτική πρόσφυση και σταθερότητα σε όλες τις επιφάνειες. Το IntelliGrip περιλαμβάνει τα εξής πέντε προγράμματα:
Normal/On-road, Snow (Χιόνι), Mud (Λάσπη), Sand (Άμμος) και ESP Off (απενεργοποιεί το ESP και τον έλεγχο πρόσφυσης σε ταχύτητες έως 50 χλμ/ώρα).

Συνδεσιμότητα

Οδηγοί και επιβάτες έχουν στην διάθεσή τους μια γκάμα συστημάτων πληροφόρησης και ψυχαγωγίας που περιλαμβάνει Radio, Multimedia και το Multimedia Navi Pro με έγχρωμη οθόνη αφής 8,0”. Τα συστήματα Πολυμέσων είναι συμβατά με Apple CarPlay και Android Auto.

Συμβατά smartphones επαναφορτίζονται μέσω ασύρματης επαγωγικής φόρτισης. Επιπλέον –προαιρετικά- διατίθεται η υπηρεσία “OpelConnect”.

Επίσης, το Live Navigation με ενημέρωση κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο και πληροφορίες για τις τρέχουσες τιμές καυσίμου, η άμεση σύνδεση με οδική βοήθεια και η υπηρεσία κλήση έκτακτης ανάγκης πληροφορούν και αναβαθμίζουν την ασφάλεια.

Κινητήρες βενζίνης και diesel Euro 6d

Οι αγοραστές του Crossland μπορούν να επιλέξουν από μία γκάμα σύγχρονων κινητήρων βενζίνης 1,2λτ και πετρελαίου 1,5λτ. Οι βενζινοκινητήρες αποδίδουν από 83 έως 130hp ίππους, ενώ οι πετρελαιοκινητήρες από 110 έως 120 ίππους και πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6d. Επιπλέον, συνδυάζονται με χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων.

Συστήματα υποβοήθησης

Για ασφαλείς και ξεκούραστες μετακινήσεις το μοντέλο εξοπλίζεται με σύγχρονες τεχνολογίες και συστήματα υποστήριξης οδηγού. Παράλληλα, οι προσαρμοζόμενοι προβολείς Adaptive full-LED με φωτισμό στροφής, υποβοήθηση μεγάλης σκάλας και αυτόματη ρύθμιση δέσμης, εξασφαλίζουν εξαιρετική ορατότητα στο σκοτάδι.

Τα σημαντικότερα συστήματα υποστήριξης οδηγού του νέου Crossland είναι τα εξής:

Head Up display (πληροφορίες στο παρμπρίζ), Forward collision alert (αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης και ανίχνευση πεζού), Lane Departure Warning (ειδοποίηση παρέκκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας), Driver Drowsiness Alert (ανίχνευση κόπωσης του οδηγού), Side Blind Spot Alert (ανιχνεύει οχήματα που βρίσκονται στα «τυφλά» σημεία), Panorama Rear View Camera (Πανοραμική Κάμερα Οπισθοπορείας), Automatic Park Assist (αναγνωρίζει χώρους στάθμευσης) και Cruise control με περιοριστή ταχύτητας.

Το νέο Crossland αναμένεται στα καταστήματα των διανομέων στις αρχές του 2021, με τιμή (στην Γερμανία με τον ΦΠΑ, 18.995€) που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.

Νίκος Τσάδαρης