Formula 1: Το σχέδιο εμβολιασμού και τα 4 αβέβαια Γκραν Πρι

Formula 1: Το σχέδιο εμβολιασμού και τα 4 αβέβαια Γκραν Πρι

O κορονοϊός άρχισε να φέρνει τα πάνω κάτω και στο εφετινό πρωτάθλημα

O κορονοϊός άρχισε να φέρνει τα πάνω κάτω και στο εφετινό πρωτάθλημα της Formula 1, όπου ήδη βρίσκονται τέσσερις αγώνες στην κόψη του ξυραφιού, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έγκαιρα πριν την εκκίνηση της σεζόν.

Το εφετινό πρόγραμμα φιλοδοξεί να περάσει στην ιστορία ως εκείνο με τους περισσότερους αγώνες και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει την επιβίωση των ομάδων που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από τις χορηγίες και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Το 2021 διαφέρει πάντως από το 2020, επειδή υπάρχουν πλέον εμβόλια κατά του κορονοϊού και η Formula 1 θέλει να αξιοποιήσει αυτό το νέο όπλο. Ετσι επεξεργάζεται ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα και κατ΄ εξαίρεση όλα τα μέλη των ομάδων, ώστε να παρακάμψουν τις οδηγίες εισόδου σε διάφορες χώρες, που προβλέπουν καραντίνα, κλπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνουν τα πρώτα Γκραν Πρι χωρίς θεατές και αυτό αναμένεται να αλλάξει κατά τη διάρκεια της σεζόν, όσο αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών και πλησιάζουν οι χώρες σε ποσοστά ανοσίας της αγέλης.

Το πρόβλημα είναι πώς θα περάσει αυτή η εξαίρεση προς την κοινή γνώμη, καθώς η παραγωγή και η διάθεση των εμβολίων έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά και η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στη Formula 1 δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου, άρα θα πρέπει να εμβολιαστεί κανονικά αργότερα. Βεβαίως ο αριθμός των συγκεκριμένων ατόμων αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό, ωστόσο αναμένεται να υπάρξει κατακραυγή από πολύ κόσμο σε περίπτωση μίας τέτοιας παράκαμψης των προτεραιοτήτων, όπως είχε συμβεί για παράδειγμα και στη χώρα μας με την περίπτωση εμβολιασμού διάφορων κρατικών αξιωματούχων.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα, κινδυνεύουν εφέτος ήδη με αναβολή -ή και με οριστική ακύρωση- τέσσερα Γκραν Πρι. Η Αυστραλία θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι αποκλείεται να γίνει στις 21 Μαρτίου, καθώς θα ζητήσει απόλυτη εφαρμογή των οδηγιών εισόδου στη χώρα από τις ομάδες της Formula 1. Eτσι θα ξεκινήσει η σεζόν στις 28 Μαρτίου στο Μπαχρέιν, όπου θα γίνουν πιθανότατα μία εβδομάδα νωρίτερα και οι χειμερινές δοκιμές της Formula 1, που είναι προς το παρόν προγραμματισμένες για το τριήμερο 2 έως 4 Μαρτίου στη Βαρκελώνη, όπως αναφέρει το gazzetta.gr