Γερμανικό ευέλικτο όχημα με μικρό κινητήρα

Η smart είναι μια από τις πρώτες μάρκες που επένδυσαν στη δημιουργία μικρών αυτοκινήτων κατάλληλων για αστική χρήση.

Το διθέσιο smart fortwo έγινε σύντομα μια μεγάλη εμπορική επιτυχία και άνοιξε τον δρόμο για να κατασκευαστούν και άλλα μοντέλα ανάλογων προδιαγραφών.

Η εξέλιξη της γκάμας της γερμανικής φίρμας περιλαμβάνει την δημιουργία ενός μεγαλύτερου μοντέλου που φιλοξενεί τέσσερις ενήλικες. Πρόκειται για το forfour, που έχει πολλά κοινά στοιχεία με το μικρότερο μοντέλο. Με την πρώτη ματιά γίνεται αντιληπτό ότι βασικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, όπως οι προβολείς, οι γρίλιες για την ψύξη του αέρα στο μπροστινό μέρος προέρχονται από το διθέσιο μοντέλο. Επίσης δανείστηκε και τον κλωβό ασφαλείας tridion.

Ο κινητήρας τοποθετήθηκε πίσω, όπως και στο διθέσιο μοντέλο. Η επιλογή αυτή εξασφάλισε νέα χαρακτηριστικά στο αυτοκίνητο. Περιόρισε σημαντικά το μήκος του μπροστινού προβόλου και συνέβαλε στην αύξηση της ευελιξίας του αυτοκινήτου.

Ο κύκλος στροφής, στο forfour, από τοίχο σε τοίχο ολοκληρώνεται σε 8,65 μ. και σε 8,95 μ. από κράσπεδο σε κράσπεδο.

Η ασφάλεια ενισχύεται με την παρουσία 5 αερόσακων, του Crosswind Assist (βασικός εξοπλισμός), του συστήματος προειδοποίησης σύγκρουσης με προπορευόμενο όχημα (προαιρετικός εξοπλισμός) και σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας (προαιρετικός εξοπλισμός).

Οι βενζινοκινητήρες είναι τρικύλινδροι. Ο ατμοσφαιρικός κινητήρας 1.0 παράγεται σε δυο εκδόσεις ισχύος. Με 61 ίππους, εκπέμπει 104 γραμ./χλμ. ενώ όταν αποδίδει 71 ίππους, οι ρύποι περιορίζονται στα 93 γραμ./χλμ. Στην κορυφή της γκάμας είναι ο κινητήρας turbo, ισχύος 90 ίππων. Το μοτέρ των 900 κ.εκ. έχει εκπομπές C02 97 γραμ,./χλμ. Ο υπερσυμπιεστής περιλαμβάνει ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα καυσαερίων, το οποίο επιτρέπει την αύξηση της δυναμικής του κινητήρα και μειώνει τη κατανάλωση. Ακόμα ένα χαρακτηριστικό που υποστηρίζει την οικονομία είναι το αυτόματο σύστημα start/stop. Και οι δύο εκδόσεις μετάδοσης κίνησης, πεντατάχυτο μηχανικό κιβώτιο και εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη twinamic επιτυγχάνουν πιο γρήγορες αλλαγές σχέσεων.

Το forfour προσφέρει άνετους χώρους για τέσσερις ενήλικες επιβάτες και αποθηκευτικό χώρο 260 λίτρα. Με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων ο όγκος φόρτωσης φτάνει τα 975 λίτρα, σημείο αναφοράς στην κατηγορία του. Το μέγιστο μήκος φόρτωσης είναι 2.22 μ. Ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τα 10.353 ευρώ.