Νέο Hyundai i20: Με μεγαλύτερους χώρους και μικρότερη κατανάλωση

Νέο Hyundai i20: Με μεγαλύτερους χώρους και μικρότερη κατανάλωση

Ποια είναι η τιμή εκκίνησης

Το νέο Hyundai i20 είναι η 3η γενιά του επιτυχημένου εμπορικά (και αγωνιστικά) μοντέλου της μάρκας, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2008. Το νέο i20 είναι το πρώτο αυτοκίνητο της Hyundai στην Ευρώπη που υιοθετεί τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία «Sensuous Sportiness», που συνδυάζει την υψηλή πρακτικότητα με κομψή εμφάνιση.

Σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, οι νέες αναλογίες του i20 είναι πιο πλούσιες: Με μεγαλύτερο πλάτος (+30χλστ), αυξημένο μήκος (+5χλστ) και χαμηλότερη οροφή (-24χλστ), το νέο i20 έχει σύγχρονη εμφάνιση που ενισχύεται από τους Full LED προβολείς και τις νέας σχεδίασης ζάντες αλουμινίου 16’’ και 17”.

Οι επιβάτες των πίσω καθισμάτων, έχουν περισσότερο χώρο στην διάθεσή τους, χάρη στο μακρύτερο μεταξόνιο (+10χλστ), το αυξημένο πλάτος και το χαμηλό τούνελ μετάδοσης. Επίσης, η καλή ορατότητα του προκατόχου βελτιώνεται ακόμη περισσότερο, χάρη στη χαμηλότερη γραμμή βάσης των παραθύρων και το μικρό παράθυρο μετά τις πίσω πόρτες.

Ο χώρος αποσκευών αυξήθηκε κατά 26 λίτρα, προσφέροντας συνολικά 352 λίτρα για τις αποσκευές των επιβατών, ενώ ο νέος έξυπνος τρόπος επιτόπιας αποθήκευσης της εταζέρας για περίπτωση μεταφοράς ογκωδών αντικειμένων, αλλά και το χαμηλότερο κατά 24χλστ ύψος φόρτωσης, βελτιώνουν την ευχρηστία και την πρακτικότητα του νέου i20.

Τεχνολογίες αιχμής

Η πλήρως ψηφιακή οθόνη οργάνων 10.25’’, με λειτουργική απεικόνιση των Driving Modes, όπως και η κεντρική οθόνη αφής 8”, κυριαρχούν στο high-tech εσωτερικό που θυμίζει γλυπτό. Η οθόνη αφής προσφέρει λειτουργίες split-screen για ταυτόχρονες απεικονίσεις, ενώ κατά τους ελιγμούς όπισθεν προβάλλει δυναμικές γραμμές καθοδήγησης στην κάμερα οπισθοπορείας. Υπάρχει ειδική θύρα ταχυφόρτισης USB, ενώ πλέον τα Apple CarPlay και Android Auto λειτουργούν ασύρματα, επιτρέποντας στους πελάτες να αντικατοπτρίζουν γρήγορα τις λειτουργίες των iOS και Android smartphones τους στην 8’’ οθόνη.

Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός LED στο εσωτερικό δίνει έναν ξεκούραστο και ποιοτικό χαρακτήρα. Για ακόμα μεγαλύτερη ψυχαγωγία το νέο i20 διαθέτει ένα premium σύστημα ήχου Bose, με 8 ηχεία, συμπεριλαμβανομένου ενός subwoofer.

Hyundai SmartStream

Το i20 3ης  γενιάς, διατίθεται με δύο κινητήρες και τρεις επιλογές κιβωτίων. Με καινοτομίες SmartStream και με 4% ελαφρύτερο αμάξωμα, επιτυγχάνει πολύ ανταγωνιστικές τιμές εκπομπών CO2 έως και 15%.

Ο βασικός 4κύλινδρος MPi 1,2λτ με απόδοση 84 ίππους, είναι 10% αποδοτικότερος, ενώ στην κορυφή της γκάμας υπάρχει ο Turbo-GDi 1.0 ισχύος 100 ή 120 ίππων. Για πρώτη φορά, συνδυάζεται Τurbo βενζινοκινητήρας με 48V Hybrid σύστημα (προαιρετικά στην έκδοση 100ps, στάνταρ σε αυτή των 120 ίππων) συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών CO2. Το 48V Hybrid σύστημα συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων (7DCT), ή με ένα πρόσφατα εξελιγμένο μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, το Intelligent Manual Transmission (iMT). Πρόκειται για ένα «έξυπνο» 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, που διαθέτει ηλεκτρονικό πεντάλ συμπλέκτη (e-clutch) με δύο σπουδαία πρακτικά οφέλη για ακόμη πιο άνετη και οικονομική οδήγηση, καθώς αποφεύγεται το κατά λάθος σβήσιμο του κινητήρα κατά την εκκίνηση και αποσυνδέεται ο κινητήρας από το κιβώτιο μόλις ο οδηγός σηκώσει το πόδι του από το πεντάλ του γκαζιού, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να εισέλθει σε λειτουργία ρολαρίσματος (coasting) και να εξοικονομεί καύσιμο.

Ασφάλεια

Το νέο i20 διαθέτει στο βασικό εξοπλισμό του το πακέτο ασφαλείας S-10 Hyundai SmartSense που, στην αναβαθμισμένη εκδοχή του, περιλαμβάνει επιπρόσθετα δύο νέες τεχνολογίες:

- Το σύστημα αποφυγής εμπρόσθιας σύγκρουσης (Forward Collision-Avoidance Assist) που επιπλέον ανιχνεύει και πεζούς και

- Tο σύστημα Προειδοποίησης Αναχώρησης Προπορευόμενου Οχήματος (Leading Vehicle Departure Alert) που βοηθά στην έγκαιρη εκκίνηση από φανάρι.

Επιπλέον, διαθέτει στάνταρ το σύστημα E-Call, που επιτρέπει στους επιβάτες του να επικοινωνούν χωρίς χρέωση με τον πανευρωπαϊκό αριθμό εκτάκτου ανάγκης 112 με το απλό πάτημα ενός κουμπιού, ένα σύστημα που ενεργοποιείται αυτόματα αν ανοίξουν οι αερόσακοι, σώζοντας πολύτιμο χρόνο σε μία έκτακτη κατάσταση.

Ταυτόχρονα, στις νέες πρόσθετες διαθέσιμες τεχνολογίες ασφαλείας του, συγκαταλέγονται οι λειτουργίες:

- Lane Following Assist (LFA) που διατηρεί το αυτοκίνητο μόνιμα στο κέντρο της λωρίδας.

- Blind-spot Collision-avoidance Assist (BCA), Rear Cross-traffic Collision Assist (RCCA), Parking Collision-Avoidance Assist – Reverse (PCA-R): Χάρη στα προαιρετικά πίσω ραντάρ, πέραν της απλής προειδοποίησης το Hyundai i20 υποβοηθά ενεργητικά στην αποφυγή σύγκρουσης στην πίσω περιοχή: είτε με οχήματα στο τυφλό σημείο του καθρέπτη, είτε με κάθετα διερχόμενα οχήματα κατά την όπισθεν, είτε με πίσω όχημα σε διαδικασία στάθμευσης.

Η διάθεση του νέου i20 στην Ελληνική αγορά έχει ήδη ξεκινήσει με τιμή εκκίνησης 12.990€ και ιδιαιτέρως πλούσιες εξοπλιστικά εκδόσεις.

Νίκος Τσάδαρης