Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την μπαταρία αυτοκινήτου

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την μπαταρία αυτοκινήτου

Χρήσιμες συμβουλές για την συντήρησή της

Η μπαταρία αυτοκινήτου παίζει καθοριστικό ρόλο στην λειτουργία του. Μπορεί να χαρακτηριστεί το ίδιο σημαντική όσο και ο κινητήρας, διότι τροφοδοτεί με ενέργεια πολλά τμήματα του οχήματος. Όταν γυρίζετε το κλειδί στη μίζα , η μπαταρία στέλνει σήμα στο σύστημα ανάφλεξης για ηλεκτρική ενέργεια, η οποία περνάει στην μίζα για να τεθεί ο κινητήρας σε λειτουργία. Επιπλέον η λειτουργία των φώτων αλλά και όλων των ηλεκτρικών εξαρτημάτων, εξαρτώνται από την ομαλή λειτουργία της μπαταρίας.

Υπάρχουν δυο είδη μπαταριών, οι ανοιχτού και οι κλειστού τύπου. Οι μπαταρίες ανοιχτού τύπου, χρειάζονται συντήρηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα συμπληρώνοντας ειδικά υγρά (ηλεκτρολύτες), ενώ οι δεύτερες είναι προηγμένες τεχνολογικά, δεν χρειάζονται συντήρηση και ο ενσωματωμένος τους δείκτης, ενημερώνει για την κατάσταση της μπαταρίας. Επιπλέον δεν απαιτείται προσθήκη υγρών κατά διαστήματα και δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροών. Στο εμπόριο διατείθενται πλέον και μπαταρίες VRLA τεχνολογίας AGM, δηλαδή βαρειας φόρτωσης που προορίζονται για τα αυτοκίνητα υβριδικού τύπου με σύστημα start- stop.

Η υψηλή θερμοκρασία αλλά και το έντονο κρύο προκαλούν διάφορα προβλήματα στη μπαταρία του αυτοκινήτου, καθώς σχετίζεται με πρόωρη διάβρωση στο εσωτερικό της, με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάρκεια ζωής. Για να διατηρήσετε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας σε καλή κατάσταση, φροντίστε να μη την υπερφορτίζετε. Η διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας, κυμαίνεται από τρία έως πέντε έτη, εξαρτάται βέβαια σημαντικά από τις οδηγικές συνήθειες, τις καιρικές συνθήκες, την ημερομηνία κατασκευής της και άλλους παράγοντες.

Οι μπαταρίες των αυτοκινήτων είναι στα 12V. Ο τύπος και οι διαστάσεις τους αναγράφονται πάνω στην ετικέτα. Φυσικά θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις του κατασκευαστή. Το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου αναφέρει τον κωδικό που υποδεικνύει το μέγεθος και τον τύπο της μπαταρίας που είναι ιδανική για το αυτοκίνητο σας.

Τα Αμπέρ (Amps), είναι η μονάδα μέτρησης χωρητικότητας της μπαταρίας. Αν είναι γεμάτη, σημαίνει ότι η μπαταρία μπορεί να παρέχει τον αριθμό των αμπέρ που υπόσχεται για μία ώρα. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος της τιμής του ρεύματος ψυχρής εκκίνησης CCA (Cold cranking amps).Το CCA είναι βασικό για τη σωστή ικανότητα εκκίνησης. Πρόκειται για τον αριθμό των αμπέρ που αποδίδει μια μπαταρία οξέος μόλυβδου στους -18oC για 30 δευτερόλεπτα και να διατηρήσει τουλάχιστον μια τάση 1.2 volt ανά στοιχείο.

Σε περίπτωση που αποφορτιστεί η μπαταρία, για παράδειγμα αν ξεχάσετε τα φώτα του αυτοκινήτου ανοιχτά για πολλές ώρες, η πιο εύκολη λύση είναι ο εκκινητής μπαταρίας ή  Jump Starter. Πρόκειται για ένα απαραίτητο εξάρτημα που δεν πρέπει να λείπει από κανένα αυτοκίνητο, αφού μας παρέχει την δυνατότητα να εκκινήσουμε το αυτοκίνητο μας και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή. Απλώς συνδέεται τα καλώδια του εκκινητή με τους πόλους της μπαταρίας και γυρνάτε τη μίζα. Επίσης για τέτοιες περιπτώσεις τα καλώδια εκκίνησης, είναι ένα απαραίτητο εξάρτημα σε κάθε αυτοκίνητο.

Η καλή συντήρηση της μπαταρίας του αυτοκινήτου είναι απαραίτητη, ( σας γλυτώνει από απρόβλεπτα συμβάντα, και έξοδα) αφού  μεγιστοποιεί  την διάρκεια  ζωής της.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.batteryplus.store