Τα αυτόματα κιβώτια κερδίζουν έδαφος

Τα αυτόματα κιβώτια κερδίζουν έδαφος

Η αυξανόμενη δημοτικότητα των αυτόματων κιβωτίων οδηγεί το μέλλον

Όλο και περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη επιλέγουν οχήματα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, σύμφωνα με νέα στοιχεία πωλήσεων από την Ford. Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, οι πωλήσεις αυτοκινήτων και van της μάρκας με αυτόματο κιβώτιο υπερτριπλασιάστηκαν καταλαμβάνοντας μερίδιο 31,3% τον πρώτο μήνα του 2020, έναντι 10,4% το 2017.

«Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματα των αυτόματων κιβωτίων είναι ότι, υποστηρίζουν τους οδηγούς με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες υποβοήθησης που αυξάνουν το επίπεδο άνεσης σε όλες τις συνθήκες - από το παρκάρισμα μέχρι την οδήγηση σε πυκνή κυκλοφορία» δήλωσε στέλεχος της Ford Ευρώπης.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας αυτή η τάση θα συνεχιστεί, καθώς στο μέλλον όλο και περισσότεροι πελάτες θα στραφούν στα αυτόματα κιβώτια - καθιερώνοντάς τα ως κανόνα.»

Από την μείωση του θορύβου στην καμπίνα μέχρι τον περιορισμό της ναυτίας στο ταξίδι, τα σύγχρονα αυτόματα κιβώτια καταφέρνουν να προσφέρουν πολλά ακόμα πλεονεκτήματα. Μεταξύ αυτών μπορούν να υποστηρίξουν συστήματα και τεχνολογίες υποβοήθησης που επιτρέπουν στους οδηγούς, όταν χρησιμοποιούν το Adaptive Cruise Control, να εκκινούν αυτόματα, εάν έχουν σταματήσει σε ένα μποτιλιάρισμα, ή και να παρκάρουν πατώντας απλά ένα διακόπτη.

Μικρά και μεσαία μοντέλα «οδηγούν» την τάση

Πίσω από την τάση αυτή βρίσκεται ένας αυξανόμενος αριθμός οδηγών που επιλέγουν μικρά και μεσαία αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο.
Ένα μοντέλο που παραγγέλνεται όλο και περισσότερο με αυτόματο κιβώτιο είναι το Focus. Χαρακτηριστικό εδώ είναι το γεγονός ότι, το 30,9% των οχημάτων που πουλήθηκαν τον Ιανουάριο είχε αυτόματο κιβώτιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2017 ήταν 7%.

Τα αυτόματα επαγγελματικά οχήματα σε άνοδο

Στο ίδιο μήκος κύματος με τα επιβατικά μοντέλα, βρίσκεται και η κατηγορία των επαγγελματικών οχημάτων της μάρκας, αφού το 31% των τελευταίων που πουλήθηκαν τον Ιανουάριο διέθετε αυτόματο κιβώτιο, έναντι μόλις του 13,4% που πουλήθηκαν το 2017. Στο ίδιο μήκος κύματος με τα επιβατικά μοντέλα βρίσκεται και η κατηγορία των van οχημάτων, αφού το 31% των επαγγελματικών Ford που πουλήθηκαν τον Ιανουάριο διέθετε αυτόματο κιβώτιο, έναντι μόλις του 13,4% το 2017. Τον ίδιο μήνα, στο σύνολο των πωλήσεων του Transit, το 19% διέθετε αυτόματο κιβώτιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2017 ήταν μόλις 4,7%.

Το μέλλον

Τα αυτόματα κιβώτια παραπέμπουν σε ένα όλο και πιο προηγμένο μέλλον, με οχήματα στα οποία οι οδηγοί δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν ταχύτητες, ενώ επιπλέον προαναγγέλλουν την άφιξη των αυτόνομων και ηλεκτρικών οχημάτων.

Νίκος Τσάδαρης

Σχετικά Tags
Ford