Οδηγούμε το Ford Kuga 1.5 Ecoboost 150hp, Titanium

Οδηγούμε το Ford Kuga 1.5 Ecoboost 150hp, Titanium

Όταν πριν λίγες ημέρες παρακολουθούσαμε την διαδικτυακή παρουσίαση της 3ης γενιάς Ford Kuga, μας άρεσε το σχήμα, οι μεγαλύτεροι χώροι, τα σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης οδηγού και η ποικιλία κινητήριων εκδόσεων, αλλά είχαμε αμφιβολίες τόσο για το πόσο καλά συνδυάζονται όλα τα παραπάνω, όσο και για το πόσο μπορεί να τα καταφέρει ο 3κύλινδρος EcoBoost κινητήρας, απέναντι σε ένα ογκώδες αμάξωμα του οποίου το βάρος ξεπερνά τον 1,5 τόνο.

Σχεδόν δυο εβδομάδες μετά, οι παραπάνω απορίες απαντήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, καθώς είχαμε στην διάθεσή μας, ένα Kuga με τον κινητήρα 1.5 EcoBoost των 150 ίππων και χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, στην έκδοση εξοπλισμού Titanium.

Γενικές εντυπώσεις

Η εμφάνιση του νέου Kuga, είναι αυτό που θα λέγαμε «δυο ταχυτήτων». Από εμπρός είναι καθαρά ένα Ford με σχήμα το οποίο κινείται ακόμα και …ακίνητο, ενώ από πίσω θα μπορούσε να ήταν κάποιο από τα μεσαία SUV της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο είναι εντυπωσιακό (χορταστικό θα λέγαμε) και δείχνει σαφώς μεγαλύτερο από το προηγούμενο μοντέλο.

Η αύξηση των διαστάσεων και του μεταξονίου, έχει μετουσιωθεί σε αύξηση των χώρων για επιβάτες και αποσκευές. Περισσότερο ευνοημένοι οι πίσω επιβάτες, αλλά και ο χώρος αποσκευών που χάρη στο μετακινούμενο (κατά 15 εκ.) πίσω κάθισμα μπορεί να αυξομειώνεται, ενώ διαθέτει διπλό πάτο και μια τεράστια 5η πόρτα που θα διευκολύνει την φόρτωση ογκωδών αντικειμένων.

Η ποιότητα των υλικών και συναρμογής είναι σημεία που δεν επιδέχονται κριτική, ενώ –εντελώς εμπειρικά- η κατασκευή δείχνει σημάδια μεγάλης αντοχής στον χρόνο. Επίσης χωρίς ψεγάδια είναι η εργονομία και η απρόσκοπτη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ οι χώροι για μικροαντικείμενα θα ικανοποιήσουν και τους πλέον απαιτητικούς.

Το μοναδικό που μας δυσκόλεψε (πολύ μάλιστα) είναι η ρύθμιση της πολυρυθμιζόμενης θέσης του οδηγού, παρά το ότι ο σωματότυπος του γράφοντος δεν ξεφεύγει από τους μέσους όρους. Τελικά καταλήξαμε ότι, το πρόβλημα εντοπίζεται στο μεγάλο ύψος του πάγκου από το πάτωμα, που επιβάλλει να καθίσεις πολύ κοντά στο ταμπλό προκειμένου να πατάς εύκολα τον συμπλέκτη. Αυτό είναι ένα θέμα που δεν θα απασχολήσει ιδιαίτερα όσους επιλέξουν έκδοση με αυτόματο κιβώτιο, αλλά θα πρέπει να προσέξουν οι γυναίκες και όσοι με κοντά στον μέσο όρο ανάστημα. Με λίγα λόγια ένα test drive επιβάλλεται.

Το δεύτερο που μας δημιούργησε ανασφάλεια, είναι η έλλειψη ρεζέρβας, που θεωρούμε απαραίτητο εφόδιο για τους ελληνικούς δρόμους. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να συνεκτιμήσουν οι υποψήφιοι αγοραστές, όταν κάνουν τις διαπραγματεύσεις της αγοράς, καθώς με πολύ μικρό κόστος θα αποκτήσετε ρεζέρβα, που θα κλέψει λίγο από τον χώρο αποσκευών, αλλά θα σας κάνει πιο σίγουρους για την ολοκλήρωση της όποιας διαδρομής σας.

Από την θέση του οδηγού

Αφού τελικά βολευτήκαμε στην θέση του οδηγού (χάρη και στο ρυθμιζόμενο μέσα – έξω τιμόνι), βάλαμε σε λειτουργία τον 3κύλινδρο, με turbo κινητήρα των 1500 κ.εκ., που στην έκδοση της δοκιμής μας απέδιδε 150 ίππους. Πρόκειται για κινητήρα της οικογένειας EcoBoost με την υποστήριξη συστήματος απενεργοποίησης κυλίνδρου. Η τεχνολογία αυτή μπορεί αυτόματα να απενεργοποιήσει έναν από τους κυλίνδρους όταν δεν είναι απαραίτητη όλη η ισχύς, όπως συμβαίνει στο ρολάρισμα ή στο ταξίδι με χαμηλά φορτία κινητήρα. Το σύστημα μπορεί να απενεργοποιεί και να ενεργοποιεί εκ νέου έναν κύλινδρο κάθε 14 χιλιοστά του δευτερολέπτου (20 φορές ταχύτερα από το άνοιξε/κλείσε του ματιού) χωρίς να υπονομεύονται οι επιδόσεις ή η πολιτισμένη λειτουργία.

Η λειτουργία του 3κύλινδρου συνόλου, παράγει ελάχιστο θόρυβο και ακόμα λιγότερους κραδασμούς, αναγκάζοντας τον υποψιασμένο να καταφύγει στην άδεια κυκλοφορίας προκειμένου να διαπιστώσει τον μονό αριθμό κυλίνδρων. Παρά τις όποιες θεωρητικές αμφιβολίες μας, ο κινητήρας δεν δείχνει να «φοβάται» σε καμιά περίπτωση το βάρος και τον όγκο της κατασκευής, καθώς δείχνει να ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες του οχήματος. Με αποθέματα ροπής (μέγιστη τιμή: 240 Nm/1600 σαλ) από πολύ χαμηλά και άμεση απόκριση στο πεντάλ του γκαζιού, αποδεικνύει σε κάθε στιγμή πως η τεχνολογία του downsizing έχει εξελιχθεί σε κορυφαία επίπεδα, ειδικά από την Ford, που ήταν από τους πρώτους που την εφάρμοσε.

Το χειροκίνητο κιβώτιο των 6 σχέσεων αξιοποιεί σχεδόν ιδανικά το έργο του κινητήρα και μεταβάλλει ιδιαίτερα σβέλτα την κινητική κατάσταση του οχήματος, χωρίς να ζητά πολλές αλλαγές ακόμα και στην επιλογή Eco του στιλ οδήγησης (υπάρχουν 5 δυνατότητες: normal, eco, Spot, Slippery και DeepSnow/Sand). Τα 0-100 από στάση έρχονται σε 9.7 δεύτερα, η ενδιάμεση επιτάχυνση από 50 στα 100 χλμ/ώρα, σε 9.5 δεύτερα και η τελική αγγίζει τα 195 χλμ/ώρα.

Όμως, αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η περιορισμένη κατανάλωση του κινητήρα, που βοηθούμενη και από την άριστη λειτουργία του συστήματος start/stop, κυμάνθηκε στην διάρκεια της δοκιμής μας στα 7,5 λίτρα/100 χλμ., ενώ στο ανοιχτό δρόμο, ταξιδεύοντας έως 120-130 χλμ/ώρα, εύκολα πέφτει κάτω από τα 7 λίτρα.

Η οδική συμπεριφορά του νέου Kuga, με δυο λέξεις περιγράφεται σαν πολιτισμένη και ευχάριστη, ενώ το έργο του οδηγού σε κάθε περίπτωση είναι εύκολο.

Το πιο άκαμπτο (κατά 10%) αμάξωμα συμπεριφέρεται με άνεση και ευελιξία σε κάθε είδους δρόμο, ενώ η άριστη συμπεριφορά στους κακοτράχαλους δρόμους της πατρίδας μας, έχει να κάνει τόσο με την ρύθμιση της ανάρτησης (συνδυάζει άνεση & αποτελεσματικότητα) , όσο και με τα με υψηλό προφίλ ελαστικά (225/65/17) που φορούσε το Kuga της δοκιμής μας, ένα «μυστικό» που μπορεί να διαφοροποιήσει σημαντικά την αίσθηση του χρήστη για όποιο αυτοκίνητο. Σε γενικές γραμμές το μεσαίο SUV της Ford, έχει διττό χαρακτήρα, καθώς μπορεί να είναι άνετο και εύχρηστο στην καθημερινότητα, όσο αποτελεσματικό και σβέλτο στα ταξίδια.

Στα συν της εξίσωσης προστίθενται τα δυνατά, ακούραστα φρένα, τα επαρκή –για την έκδοση- φώτα και η οδηγική ευχαρίστηση που προσφέρει, καθώς παρά το ελαφρύ τιμόνι είναι από τα πιο οδηγοκεντρικά SUV που έχουμε οδηγήσει.

Τέλος, για όσους λάτρεις της περιπέτειας, σημειώνουμε ότι το Kuga παρά το ότι δεν είναι τετρακίνητο, διαθέτει μεγάλο ύψος από το έδαφος (191 χλστ) και δυο προγράμματα οδήγησης, που βοηθούν σε επιφάνειες με χαμηλό συντελεστή τριβής. Όμως εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα λάστιχα της …μαμάς, δεν ευνοούν τις εκτός ασφαλτόδρομου μετακινήσεις και αν ο χρήστης επιμένει σε αυτές, θα πρέπει να τα αλλάξει με κάτι πιο …άγριο.

Δια ταύτα

Ένα ακόμα Ford με πολύ υψηλά χρηστικά και οδηγικά στάνταρ, είναι γεγονός. Πρόκειται για ένα καλοφτιαγμένο και ιδιαίτερα ευρύχωρο μεσαίο SUV, που προσφέρει τεχνολογία, καλή και ασφαλή οδική συμπεριφορά, σε συνδυασμό με επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση. ‘Όλα τα παραπάνω σε τιμή όχι ιδιαίτερα τσουχτερή, αφού η πλούσια έκδοση της δοκιμής μας κοστίζει 27.197 ευρώ.

Υπέρ

Ποιότητα κατασκευής/υλικών

Χώροι επιβατών/αποσκευών

Κινητήρας/Επιδόσεις

Οδική συμπεριφορά

Πλούσιος εξοπλισμός

Συστήματα ασφαλείας & υποβοήθησης οδηγού

Κατανάλωση

Κατά

Ρύθμιση θέσης οδηγού

Έλλειψη ρεζέρβας

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατηγορία: 5θυρο, 5θέσιο, επιβατικό SUV

Διαστάσεις: 4614 Χ 1883 Χ 1678 χλστ

Μεταξόνιο:  2710 χλστ

Βάρος: 1564 κιλά

Χώρος αποσκευών:  475-645/1534 λτ

Κινητήρας:  Βενζίνης, 3κύλινδρος, 12βάλβιδος, turbo, 1497 κ.εκ.

Ισχύς:  150 ίπποι/ 6000 σαλ

Ροπή:   240 Nm/1600 σαλ

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο:  Χειροκίνητο, 6 σχέσεων

Ανάρτηση: Εμπρός Γόνατα Μακ φέρσον / Πίσω ημιάκαμπτος άξονας σε υποπλαίσιο

Φρένα: Εμπρός αεριζόμενοι δίσκοι/Πίσω δίσκοι

Σύστημα διέυθυνσης: Ηλεκτρικά υποβοηθούμενη κραμαγιέρα με σχέση 13,75:1 και κύκλο στροφής 11,38 μ.

Τροχοί: 225/65/17

Κατανάλωση (δοκιμής): 7,5 λτ/100 χλμ.

Εκπομπές CO2: 150γρ/χλμ

Νίκος Τσάδαρης