Νέο Opel Mokka: Στην τελική ευθεία για την παραγωγή

Νέο Opel Mokka: Στην τελική ευθεία για την παραγωγή

Οι τελευταίες δοκιμασίες ώστε να είναι διαθέσιμο προς το τέλος του έτους

Δυναμικές επιδόσεις, απόδοση, υψηλή ποιότητα: αυτοί είναι μερικοί από τους στόχους εξέλιξης για το νέο Opel Mokka. Με την ακρίβεια που τους χαρακτηρίζει, οι Γερμανοί μηχανικοί βάζουν τις τελευταίες πινελιές στην επόμενη γενιά του bestseller. Στο Κέντρο Δοκιμών του Rodgau-Dudenhofen, πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή ρυθμίσεις για βέλτιστη ακουστική άνεση στο εσωτερικό του νέου Mokka, οδηγική ασφάλεια στις υψηλές ταχύτητες και σωστή αίσθηση από το τιμόνι και τα πεντάλ. Από το Φεβρουάριο, οι ειδικοί της μάρκας στους τομείς πλαισίου, κινητήρα, ηλεκτρονικών και φωτισμού χρησιμοποιούν το χειμώνα του Αρκτικού Κύκλου για τις τελευταίες ρυθμίσεις σε παγωμένες λίμνες και στενούς επαρχιακούς δρόμους στη Σουηδική Λαπωνία.

Η επόμενη γενιά Mokka υιοθετεί μία εντελώς νέα σχεδίαση, βασισμένη στην αποδοτική ‘multi-energy’ πλατφόρμα CMP (Common Modular Platform). Αυτό το αρθρωτό σύστημα παρέχει μέγιστη ευελιξία στην εξέλιξη των οχημάτων. Η πλατφόρμα CMP επιτρέπει επίσης την εφαρμογή αμιγούς ηλεκτροκίνησης με μπαταρία αλλά και κινητήρων εσωτερικής καύσης. Η επιλογή του κινητήριου συνόλου ανήκει στον πελάτη, ενώ ατσάλι υψηλής αντοχής, κρατά το βάρος του οχήματος χαμηλά και τη σταθερότητα του αμαξώματος σε υψηλό επίπεδο. Το νέο Mokka ζυγίζει έως 120 κιλά λιγότερο από τον προκάτοχό του, με σχεδόν ίδιο μεταξόνιο και παρόμοιες διαστάσεις ελαστικών. Στο ηλεκτρικό Mokka-e, οι μπαταρίες είναι εγκατεστημένες βαθιά στο δάπεδο του οχήματος, με αποτέλεσμα να χαμηλώνει το κέντρο βάρους και ταυτόχρονα να αυξάνεται η στρεπτική ακαμψία κατά επιπλέον 30%, στοιχεία που προσδιορίζουν ένα ευέλικτο Mokka δεύτερης γενιάς, που αναμένεται στις εκθέσεις από τις αρχές του 2021. Μέχρι τότε, οι δοκιμές συνεχίζονται εντατικά.

Δοκιμές και ρυθμίσεις στον Αρκτικό Κύκλο

Ο μηχανικός Gunnar Nees, εργάζεται ακατάπαυστα, κάνοντας συνεχείς γύρους σε μία παγωμένη πίστα. Κάθε τόσο, σταματά για λίγα λεπτά. Τρέχει στο laptop, διαβάζει τις μετρήσεις, καταγράφει κάθε χιλιόμετρο που διανύει. Στις αχανείς, έρημες εκτάσεις του Αρκτικού Κύκλου, ο καιρός είναι παγερός ακόμα και τον Μάρτιο. Ακριβώς οι κατάλληλες συνθήκες για τη σωστή «ενορχήστρωση» και την επίτευξη της «αρμονίας» μεταξύ του πλαισίου, των συστημάτων υποβοήθησης, των ABS και ESP.

Τα αυτοκίνητα δοκιμών παραμένουν καμουφλαρισμένα πίσω από το πράσινο και μαύρο κάλυμμα, με 3D γραφικά που καθιστούν ασαφείς τις αναλογίες του αυτοκινήτου. Ο μηχανικός που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι έχει έρθει τόσο βόρεια μόνο και μόνο για να ρυθμίσει το πλαίσιο. Όπως όλα τα μοντέλα της μάρκας, το νέο Mokka πρέπει να αντιδρά με ακρίβεια στις εντολές στο τιμόνι, το οποίο με τη σειρά του καλείται να παρέχει καλή ανατροφοδότηση πληροφοριών, να είναι άνετο, να έχει σταθερή οδική συμπεριφορά και να μην συμπεριφέρεται ανεξέλεγκτα, για παράδειγμα, όταν περνά πάνω από σαμαράκια με μέτριες ταχύτητες.

Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες, είτε πρόκειται για το ψύχος του Αρκτικού Κύκλου είτε για τους καύσωνες της Μεσογείου. Η οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου πρέπει να παραμένει ακριβής και αξιόπιστη. Τμήματα, εξαρτήματα και συστήματα ρυθμίζονται συνεχώς από τους μηχανικούς : αποσβεστήρες, ελατήρια, σύστημα διεύθυνσης. Επιπλέον, το λογισμικό ελέγχου προσαρμόζεται για ιδανική αίσθηση του πεντάλ κατά την επιτάχυνση και επιβράδυνση, σωστή υποστήριξη του συστήματος διεύθυνσης και αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των συστημάτων υποβοήθησης.

Οδήγηση με υψηλές ταχύτητες σε πίστες

Επιστροφή στη Γερμανία και ο ίδιος μηχανικός δοκιμών οδηγεί το πρωτότυπο Mokka στο Κέντρο Δοκιμών του Rodgau-Dudenhofen. Ο Karsten Bohle, ο συντονιστής προγράμματος του Mokka δεύτερης γενιάς, πλαισιώνει τον Gunnar Nees στις δοκιμές.

Το νέο Mokka είναι έτοιμο να δώσει τις τελικές εξετάσεις του στο Κέντρο Δοκιμών. Υπό σκληρές οδικές συνθήκες, η οδηγική άνεση και η ακουστική της καμπίνας επιβατών πρέπει να παραμείνουν ανεπηρέαστες, ακόμα και στην λεγόμενη “πίστα βασανιστηρίων”. Σε μικρή απόσταση από τα κεντρικά γραφεία της Opel στο Rüsselsheim, οι πίστες προσομοιώνουν τους πιο απαιτητικούς Ευρωπαϊκούς δρόμους. Οι μηχανικοί κάνουν εδώ δοκιμές επί δεκαετίες και έχουν αποκομίσει τεράστια εμπειρία. Ρυθμίζουν κατ’ επανάληψη ελατήρια και αποσβεστήρες, ενώ η ισορροπία ανάμεσα στην απόκριση και τη σπορ ακρίβεια βελτιώνονται συνεχώς. Το νέο Mokka περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την είσοδο θορύβου από το δρόμο στην καμπίνα, προσφέροντας βέλτιστη ακουστική άνεση, κάτι στο οποίο συντελεί η υψηλή ποιότητα υλικών εσωτερικού. Τριγμοί και θόρυβοι δεν επιτρέπονται.

Τα συστήματα διεύθυνσης και ανάρτησης αποκτούν την τυπική αίσθηση Opel στην πίστα ελέγχου οδικής συμπεριφοράς στο Dudenhofen. Δύο μπάρες θόλων στα γόνατα McPherson ανήκουν στο στάνταρ εξοπλισμό, ενισχύοντας την ακαμψία του εμπρός τμήματος, και αυξάνοντας την ακρίβεια και ευελιξία. Το Mokka εισέρχεται με ταχύτητα στις στροφές, οδηγείται εύκολα στο όριο και τα συστήματα υποβοήθησης λειτουργούν άψογα. Ακολουθεί η υπέρτατη δοκιμασία, η γρήγορη οβάλ πίστα με τις απότομες κλίσεις, πριν την μεγάλη ευθεία. Αυτή η δοκιμή απαιτεί εκπληκτική σταθερότητα σε όλες τις ταχύτητες. Σε  πραγματικές συνθήκες, επιτυγχάνεται ένα τεράστιο πλεονέκτημα ασφάλειας κατά τη διάρκεια ελιγμών αποφυγής εμποδίων με μικρότερες ταχύτητες. Οι μηχανικοί δίνουν τη σφραγίδα έγκρισης για χρήση στον αυτοκινητόδρομο μόνον εφόσον επιστρέψουν ικανοποιημένοι από την οβάλ πίστα. Το νέο Mokka έχει ήδη περάσει με επιτυχία αυτή τη δοκιμασία. Ωστόσο, θα ακολουθήσουν και άλλες πολλές δοκιμές μέχρι το καλοκαίρι, όταν το νέο μοντέλο λάβει το πράσινο φως σε αυτές για να εισέλθει στη γραμμή παραγωγής, προς το τέλος του έτους.

Νίκος Τσάδαρης

Σχετικά Tags
Opel
Παρακαλούμε περιμένετε ...