Έτσι πρέπει να γίνεται η σωστή απολύμανση του αυτοκινήτου

Έτσι πρέπει να γίνεται η σωστή απολύμανση του αυτοκινήτου

Χρηστικές συμβουλές για να μη δημιουργηθούν φθορές

Στην προσπάθεια μείωσης της διάδοσης του COVID-19, εκτός από την αυστηρή ατομική υγιεινή, θα πρέπει να απολυμαίνονται και τα αντικείμενα με τα οποία ερχόμαστε συχνά σε επαφή, αλλά και οι κλειστοί χώροι, όπως είναι η καμπίνα επιβατών του αυτοκινήτου.

Για τον σκοπό αυτό οι εταιρίες αυτοκινήτων σε συνεργασία με Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, συμβουλεύουν λεπτομερώς όλους τους χρήστες οχημάτων προκειμένου να είναι ασφαλείς χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργήσουν φθορές, με την χρήση μη εγκεκριμένων υλικών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι συμβουλές είναι από την Nissan, σε συνεργασία με το CDC των ΗΠΑ.

Το CDC λοιπόν, συνιστά να φοράμε γάντια μιας χρήσης για τον καθαρισμό και, στη συνέχεια, την απολύμανση επιφανειών. Εάν μια επιφάνεια φαίνεται βρώμικη, πρέπει να σκουπιστεί με σαπούνι και νερό πριν από την απολύμανση. Για εσωτερικούς χώρους οχημάτων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μαλακό πανί από μικροίνες, βρεγμένο με σαπούνι και νερό, για το σκούπισμα των σκληρών επιφανειών.

Ενώ τα περισσότερα συνηθισμένα οικιακά απολυμαντικά είναι αποτελεσματικά, μερικά δεν είναι ιδανικά για χρήση σε ένα όχημα συμπεριλαμβανομένων λευκαντικών, υπεροξειδίου του υδρογόνου, βενζολίου, διαλυτικών ή άλλων σκληρών και λειαντικών καθαριστικών. Αυτά τα χημικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν ζημιά  στην ταπετσαρία ή / και στις εσωτερικές επιφάνειες του οχήματός. Αντί αυτού, τα μαντηλάκια με βάση το αλκοόλ ή τα σπρέι που περιέχουν τουλάχιστον 70% αλκοόλ είναι αποτελεσματικά έναντι του κοροναϊού και, σύμφωνα με τον CDC, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια.

Η οθόνη πολυμέσων θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο καθάρισμα, καθώς  είναι μια επιφάνεια υψηλής αφής που δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με επιθετικά καθαριστικά. Χρησιμοποιούμε μαντηλάκια οθόνης ή μαλακό πανί, βρεγμένο με σαπούνι και νερό για να καθαρίσετε την επιφάνεια της οθόνης.

Σκουπίζουμε με ένα καθαρό, μαλακό πανί. Τα καθαριστικά με βάση την αμμωνία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε οθόνες πολυμέσων και ψυχαγωγίας, καθώς μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην αντιθαμβωτική επίστρωση. Εάν το όχημά διαθέτει χρήση φωνητικών εντολών, μπορούμε να αποφύγουμε το άγγιγμα της  οθόνης.

Κατά τη διαδικασία απολύμανσης του αυτοκινήτου μας πρέπει να προσέχουμε τα εξής :

- Τιμόνι
- Εξωτερικές λαβές πόρτας
- Σημεία ανοίγματος (χούφτες) πορτμπαγκάζ
- Εσωτερική λαβή θυρών και τα πάνελ  αυτών
- Κουμπί εκκίνησης κινητήρα, εάν υπάρχει
- Κεντρικό καθρέπτη
- Αεραγωγούς κλιματισμού
- Λεβιέ ταχυτήτων
- Μοχλούς / κουμπιά φλας και καθαρισμού παρμπρίζ
- Κεντρική κονσόλα
- Υποβραχιόνιο
- Ζώνη ασφαλείας και πόρπη. Αποφεύγουμε τα σκληρά καθαριστικά στον ιμάντα της ζώνης, καθώς μπορούν να αλλοιώσουν  τις ίνες και κατ’ επέκταση την αντοχή του
- Χειρόφρενο (ή κουμπί ηλεκτρικού χειρόφρενου)

Νίκος Τσάδαρης