Τα πολλά πρόσωπα του Opel Movano

Τα πολλά πρόσωπα του Opel Movano

Από μικρό λεωφορείο μέχρι ανατρεπόμενο

Οι υπηρεσίες μεταφορών είναι ένας τομέας ποικίλων απαιτήσεων και προκλήσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λύση έρχεται από τη Γερμανία και ακούει στο όνομα Opel Movano. Η τρίτη γενιά του μεγαλύτερου επαγγελματικού οχήματος στη γκάμα της μάρκας είναι έτοιμη για όλα. Με πολυάριθμες εργοστασιακές εκδόσεις αμαξωμάτων και μετατροπές, το Movano μπορεί να προσαρμόζεται με ακρίβεια στις εκάστοτε απαιτήσεις μεταφορών.

Τέσσερα μήκη, τρία ύψη, μέγιστο μικτό βάρος έως 4,5 Τ, μέγιστη χωρητικότητα για μεταφορά φορτίων 22m3 ή χώρο για μέχρι 17 επιβάτες υπόσχονται υψηλό βαθμό ευελιξίας. Το κοινό στοιχείο που μοιράζονται όλα τα μοντέλα, είτε είναι panel van, dropside (με ανοιγόμενα πλαϊνά τμήματα), tipper (ανατρεπόμενα) ή μίνι λεωφορεία, είναι οι εξαιρετικά αποδοτικοί κινητήρες diesel με τεχνολογία BiTurbo, οι προηγμένες τεχνολογίες ασφάλειας από τη βασική έκδοση εξοπλισμού, η πλήρης συνδεσιμότητα και μία ελκυστική σχέση κόστους / απόδοσης με τιμή εκκίνησης από 27.925€2. Στην Ελλάδα το ανανεωμένο Movano θα είναι διαθέσιμο από τις αρχές του 2020.

Το Movano panel van προσφέρει πολλές παραλλαγές και είναι η δημοφιλέστερη έκδοση. Πρόκειται για ένα ευέλικτο van διανομών πόλης, με μικτό βάρος 2,8 T και εμπρόσθια κίνηση. Με μήκος 5,04 μ, κύκλο στροφής μόλις 12,0 μ, χωρητικότητα έως 8,6 μ3 και μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 847 κιλά είναι ιδανικός συνεργάτης για τον επαγγελματία, ιδιαίτερα σε συνθήκες πόλης.

Το μεγαλύτερο Movano panel van είναι ένα ώριμο όχημα μεταφορών. Μήκος 6,84 μ σε συνδυασμό με πίσω κίνηση (RWD) και διπλά ελαστικά αποτελούν τη βάση για μέγιστο μικτό βάρος 4,5 Τ. Η χωρητικότητα για τη μεταφορά φορτίων αυξάνεται στα 17μ3 με μέγιστο ωφέλιμο φορτίο πάνω από δύο τόνους. Το Movano με crew cab συνδυάζει τις μεταφορές επιβατών και φορτίων. Χωρά μέχρι επτά επιβάτες, ενώ η διπλή καμπίνα (crew cab) μπορεί να συνδυαστεί με τρία διαφορετικά μήκη, ανάλογα με τις απαιτήσεις. Στη μεγαλύτερη έκδοσή του, το Movano προσφέρει χώρο φόρτωσης 8,3μ3 και μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 1.928 κιλά.

Tipper ή dropside για εργοτάξια

Μέγιστο μικτό βάρος 3,5 ή 4,5 Τ, εμπρόσθια (FWD) ή πίσω κίνηση (RWD), μονά ή διπλά ελαστικά, είναι επιλογές που διατίθενται επίσης για Movano σε έκδοση tipper (ανατρεπόμενο), dropside (με ανοιγόμενα πλαϊνά τμήματα) και van κλειστού τύπου. Το Movano tipper, που μπορεί να παραγγελθεί με τιμή εκκίνησης από 33.525€2, περιλαμβάνει στον στάνταρ εξοπλισμό του αλουμινένια πλαϊνά τοιχώματα ύψους 40 εκ στο χώρο φόρτωσης, γαλβανισμένο εν θερμώ ατσάλινο πάτωμα φόρτωσης, και μία ηλεκτρική διεπαφή για την περίπτωση πρόσθετων μετατροπών. Η καρότσα είναι ανατρεπόμενη προς τα πίσω, ενώ διατίθεται και ανατρεπόμενη καρότσα προς τρεις κατευθύνσεις. Το Movano dropside (από 31.575€2) διατίθεται με αλουμινένια πλαϊνά τοιχώματα και αντιολισθητικό ξύλινο πάτωμα στο χώρο φόρτωσης με κρίκους πρόσδεσης για την ασφάλιση των φορτίων.

Το Movano με αμάξωμα κλειστού τύπου (box body) προσφέρει μέγιστη χωρητικότητα για τη μεταφορά φορτίων 20μ3 με τιμή εκκίνησης από 37.325€2. Προαιρετικά, η χωρητικότητα μπορεί να αυξηθεί στα 22μ3. Το στιβαρό αλλά ελαφρύ κλειστό van με ξύλινη επένδυση για τα πλαϊνά τοιχώματα και ιμάντες πρόσδεσης φορτίου μπορεί εύκολα να διαχειριστεί την ασφάλεια των φορτίων όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Ένα ακόμα πλεονέκτημα για τον επαγγελματία είναι η εύκολη πρόσβαση το χώρο φόρτωσης: το άνοιγμα των θυρών προς τα έξω είναι 270 μοίρες.

Οχήματα μεταφοράς επιβατών

Το Movano έχει επίσης όλα τα προσόντα ενός μικρού λεωφορείου, κατάλληλου ακόμα και για τη μεταφορά μιας ομάδας ποδοσφαίρου στον αγώνα του σαββατοκύριακου. Οι τιμές ξεκινούν από 30.905€2 και έχει αρκετό χώρο για οκτώ επιβάτες και τον οδηγό - με κάθισμα οδηγού, διπλό κάθισμα στην πλευρά του συνοδηγού και δύο τριθέσιους πάγκους πίσω. Μία ολόκληρη ποδοσφαιρική ομάδα και οι αναπληρωματικοί μπορούν να χωρέσουν στο Movano 17 θέσων (από 41.825€2).

Chassis με cab, crew cab ή platform cab

Για ογκώδη αντικείμενα ή ανάγκες μεταφορών που δεν μπορεί να καλύψει ούτε η ευρεία γκάμα εργοστασιακών εκδόσεων του μοντέλου, η Opel προσφέρει το Movano chassis σε τρεις τύπους, με chassis cab, crew cab ή platform cab (από 29.225€). Η διάταξη chassis και crew cab, είναι η ιδανική βάση για εξατομικευμένες μετατροπές και πολύ ειδικές επαγγελματικές απαιτήσεις. Σε αυτές τις εκδόσεις, οι καμπίνες επιβατών είναι κλειστές στο πίσω τμήμα. Αντίθετα, το Movano με platform cab είναι ανοιχτό πίσω, επιτρέποντας τη διέλευση από την καμπίνα επιβατών στο χώρο φόρτωσης σε εξατομικευμένες μετατροπές.

Γραφείο εργασίας πίσω από το τιμόνι

Η ευρεία γκάμα εκδόσεων αποτελεί μέρος του DNA του Movano, όπως και ο εκτενής εξοπλισμός. Σύστημα Σταθεροποίησης σε περίπτωση Πλευρικών Ανέμων (Side-Wind Assistant), φώτα ημέρας LED, σύστημα κεντρικού κλειδώματος με τηλεχειρισμό και ραδιόφωνο με διεπαφή Bluetooth ή σύνδεση USB προσφέρονται στάνταρ. Επιπλέον, η Opel προσφέρει και άλλα χαρακτηριστικά στο μεγάλο LCV που αυξάνουν αισθητά τα επίπεδα ασφάλειας κυρίως σε επαγγελματική χρήση. Μεταξύ αυτών είναι το προαιρετικό Σύστημα Προειδοποίησης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Warning) στον εξωτερικό καθρέπτη και κάμερα οπισθοπορείας (Rear Vision camera). Μία ειδική κάμερα δείχνει στον οδηγό τι συμβαίνει πίσω από το όχημα ενώ αυτό κινείται. Σε μετατροπές panel van με διαχωριστικό μεταξύ cockpit και χώρου αποσκευών, οι οδηγοί δεν χρειάζεται πλέον να βασίζονται μόνο στους εξωτερικούς καθρέπτες. Η κάμερα που τοποθετείται ψηλά στο πίσω τμήμα του οχήματος βελτιώνει σημαντικά την ορατότητα. Το σύστημα Blind Spot Warning αποτρέπει ατυχήματα με άλλους χρήστες του δρόμου, για παράδειγμα με δικυκλιστές όταν το όχημα στρίβει. Πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφάλειας του νέου μοντέλου περιλαμβάνουν το προαιρετικό Σύστημα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning).

Το νέο επαγγελματικό όχημα προσφέρει έναν άνετο και συνδεδεμένο χώρο εργασίας, με αναπαυτικά καθίσματα για τον οδηγό και το συνοδηγό και 22 προαιρετικούς αποθηκευτικούς χώρους που προσθέτουν συνολικά 104 λίτρα για την αποθήκευση αντικειμένων. Ιδιαίτερα πρακτικό είναι το ντουλαπάκι FlexTray στην πλευρά του συνοδηγού, που ανοίγει προς τα έξω σαν συρτάρι και έχει χωρητικότητα 10,5 L. Το Navi 50 IntelliLink Pro βρίσκεται στην κορυφή της λίστας infotainment. Το σύστημα είναι συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto1 και προσφέρει εξαιρετική συνδεσιμότητα. Διαθέτει έγχρωμη οθόνη αφής capacitive 7,0”, εξαιρετικά εύχρηστη και λειτουργική. Smartphones συνδέονται μέσω Bluetooth ή USB. Η ασύρματη φόρτιση είναι επίσης ένα νέο χαρακτηριστικό.

Νέοι κινητήρες και τεχνολογία BiTurbo

Το Movano προσφέρεται με μία νέα γενιά κινητήρων (κατανάλωση καυσίμου στον μικτό κύκλο 9,0-5,8 l/100 km, 233-154 g/km CO2). Οι κινητήρες BiTurbo diesel αποδίδουν περισσότερη ισχύ και ροπή συγκριτικά με τα σύνολα του προηγούμενου μοντέλου, με χαμηλότερη κατανάλωση. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ εμπρόσθιας (FWD) και πίσω κίνησης (RWD) καθώς και μεταξύ σύγχρονων χειροκίνητων κιβωτίων έξι σχέσεων και  ενός αυτοματοποιημένου μηχανικού. Οι κινητήρες 2.3L – που πληρούν τα αυστηρά πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro 6d-TEMP (light duty) και Euro VId (heavy duty) – αποδίδουν από 131 έως 180 ίππους. Πέραν της εμπρόσθιας κίνησης (FWD), οι “Heavy Duty” εκδόσεις του Movano διατίθεται προαιρετικά με πίσω κίνηση (RWD) και, σε μερικές περιπτώσεις, ακόμα και με τετρακίνηση (AWD).

Νίκος Τσάδαρης

Σχετικά Tags
Opel