Tavascan Concept: Το ηλεκτροκίνητο όραμα της Cupra

Tavascan Concept: Το ηλεκτροκίνητο όραμα της Cupra

Το πρώτο αυτοκίνητο της εταιρείας με 100% ηλεκτρικό κινητήρα και μηδενικές εκπομπές ρύπων

Καθώς απομακρυνόμαστε από το συμβατικό και μπαίνουμε σε έναν κόσμο βασισμένο όλο και περισσότερο στην ηλεκτροκίνηση, η Cupra επαναπροσδιορίζει βασικά χαρακτηριστικά όπως είναι η απόδοση. Μετά την αποκάλυψη του Formentor Concept, η ισπανική μάρκα προχωράει ένα βήμα μπροστά προς το όραμά της για ηλεκτροκίνητη απόδοση με το Tavascan Concept.

Η ξεχωριστή μάρκα αυτοκινήτων συνδέει τώρα το υψηλών επιδόσεων DNA της με την προηγμένη τεχνολογία του κινητήρα και την εκλεπτυσμένη και εκφραστική σχεδίαση. Αποτέλεσμα είναι το Tavascan Electric Concept, ένα πλήρως ηλεκτρικό SUV coupe, το πρώτο αυτοκίνητο που η Cupra χρησιμοποιεί 100% ηλεκτρικό κινητήρα, με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Το Tavascan Concept πήρε το όνομά του από ένα χωριό που βρίσκεται στα Πυρηναία, μοναδικό λόγω του εκπληκτικού τοπίου που το περιβάλει και του γύρω φυσικού περιβάλλοντος.

Σχεδίαση

Το εξωτερικό του οχήματος συνδυάζει την απόδοση και την αποτελεσματικότητα, φέρνοντας δυναμισμό στην κατηγορία του και μηδενικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η εμπρός σχεδίαση τονίζει την ηλεκτρική του προσωπικότητα με το φωτιζόμενο λογότυπο της μάρκας που είναι τοποθετημένο χαμηλά, παρέχοντας ένα εντελώς διαφορετικό σημείο εστίασης. Κάθε κανάλι εισαγωγής αέρα αυξάνει την απόδοση, επιτρέποντας στον αέρα να ρέει ομαλά σε όλο το αμάξωμα ή εσωτερικά για να κρυώσει η μπαταρία.

Η ροή του αέρα είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του Cupra Concept. Οι «φουσκωτοί» θόλοι τροχών φιλοξενούν 22΄΄ ζάντες αλουμινίου που επικεντρώνονται στην καθαρή ροή του αέρα, επιτρέποντας στο αμάξωμα να ελαχιστοποιήσει την αντίσταση.

Ο πίσω διαχύτης παρέχει λειτουργική αεροδυναμική ο οποίος ενισχύεται από το κομψό φως που διατρέχει κατά μήκος το πίσω μέρος του αμαξώματος με ενσωματωμένο το λογότυπο.

Το Tavascan Concept συνδυάζεται με μεταλλικό χρώμα που ενισχύει την εξωτερική του σχεδιαστική γραμμή καθώς και ίνες άνθρακα, αλλά και διακριτικές χάλκινες λεπτομέρειες που τονίζουν την εκφραστική του εφάνιση.

Εσωτερικό

Οι σμιλεμένες εξωτερικές γραμμές του Concept αντικατοπτρίζονται στο εσωτερικό του. Ένας χώρος που αναμιγνύει υλικά και τεχνολογικές ιδέες και εστιάζει στη δημιουργία καμπίνας που προσφέρει τέλεια ισορροπία μεταξύ του προσανατολισμού του οδηγού και της άνεσης των επιβατών.

Στο εσωτερικό του μοντέλου αντιπαραβάλλονται χρωματισμοί, δυναμικές τεχνολογίες, σχεδιαστικές λεπτομέρειες και υλικά όπως δέρμα, carbon και Alcantara, δημιουργώντας μία ποιοτική καμπίνα. Ο διάχυτος φωτισμός περιβάλλοντος LED «καλοσωρίζει» τους επιβάτες καθώς ανοίγουν τις πόρτες, τα δερμάτινα bucket καθίσματα προσφέρουν λειτουργικότητα, άνεση και αφάλεια, ενώ το ταμπλώ έχει την αίσθηση ότι αιωρείται προσφέροντας τόσο εστίαση όσο και αίσθηση του χώρου. Ο οδηγός έχει στη διάθεση του ένα 12,3΄΄ ψηφιακό σύστημα οργάνων που παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που συμπληρώνεται από μία οθόνη 13 ιντσών.

Επιδόσεις

Το Tavascan Concept παρέχει ένα μοναδικό όραμα για το μέλλον της

μάρκας αξιοποιώντας τη δύναμη της ηλεκτροκίνησης. Το crossover coupe συνδυάζει την εμφάνιση ενός SUV με την κομψότητα ενός σπορ

coupe, που προσφέρει απόδοση, δυναμική και οδηγησιμότητα στους πελάτες με το προηγμένο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης.

Δύο κινητήρες, ένας ενσωματωμένος στον μπροστινό άξονα και ο δεύτερος στον πίσω άξονα, με ισχύ 306 ίππων και κίνηση στους τέσσερις τροχούς παρέχουν μέγιστη απόδοση, δίνοντάς του επιτάχυνση 0-100 σε 6.5΄΄.

Το όχημα είναι εξοπλισμένο με μπαταρία ιόντων λιθίου 77kWh, η οποία μπορεί να αποθηκεύσει αρκετή ενέργεια για να κρατήσει το όχημα σε κίνηση με αυτονομία έως 450χλμ, στοιχείο που βασίζεται στο WLTP.

Είναι κατασκευασμένο πάνω στην πλατφόρμα MEB της Volkswagen Group και επειδή η μπαταρία είναι τοποθετημένη στο πάτωμα, το κέντρο βάρους του είναι χαμηλό, καθιστώντας το ένα πραγματικά σπορ αυτοκίνητο.

Το Tavascan Electric Concept, ένα όχημα σχεδιασμένο για το Μέλλον, θα κάνει το παγκόσμιο ντεμπούτο του στο φετινό Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της IAA της Φρανκφούρτης.

Νίκος Τσάδαρης

Σχετικά Tags
Cupra