Kia XCeed: Πρακτικότητα SUV και οδική συμπεριφορά hatchback

Kia XCeed: Πρακτικότητα SUV και οδική συμπεριφορά hatchback

Το νέο crossover ενθουσιάζει με τα δυναμικά του χαρακτηριστικά

Το Kia XCeed είναι το νέο crossover (CUV) της Κορεάτικης μάρκας, που συνδυάζει την πρακτικότητα ενός SUV με το σπορ αμάξωμα και τα δυναμικά χαρακτηριστικά ενός hatchback.

Αποτελώντας μια σπορ εναλλακτική πρόταση στα παραδοσιακά SUV, το νέο CUV προσφέρει συγκρίσιμους χώρους για επιβάτες και αποσκευές. Το XCeed ενθουσιάζει τους οδηγούς με τα δυναμικά του χαρακτηριστικά και την άνετη και σίγουρη οδική του συμπεριφορά, παρέχοντας ταυτόχρονα ένα πιο ευρύ οπτικό πεδίο του δρόμου σε σχέση με ένα συμβατικό hatchback.

Η πληθώρα προηγμένων τεχνολογιών ασφάλειας, συνδεσιμότητας και ψυχαγωγίας του XCeed το καθιστά ένα από τα πιο high tech μοντέλα της κατηγορίας των CUV. Ταυτόχρονα χάρη σε μια γκάμα σύγχρονων και εξελιγμένων κινητήρων turbo είναι και ένα από τα πιο οικονομικά.

Σχεδιασμός

Το νέο Kia XCeed αντιπροσωπεύει μια εναλλακτική, σπορ επιλογή σε σχέση με τα παραδοσιακά SUV. Είναι δημιούργημα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σχεδιασμού της μάρκας στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας και η υλοποίηση του πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του Gregory Guillaume, αντιπροέδρου σχεδιασμού της Kia Motors Europe.

Το XCeed είναι πιο δυναμικό σε διαστάσεις και εμφάνιση σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε κατηγορία ανταγωνιστές του, παρέχοντας κάτι διαφορετικό από τα άλλα μοντέλα της σειράς Ceed, ενώ τα μόνα στοιχεία του αμαξώματος που είναι κοινά με το πεντάθυρο hatchback είναι οι εμπρός πόρτες.

Πατά το ότι, το μεταξόνιο είναι το ίδιο με τα άλλα μοντέλα της σειράς Ceed (2,650 mm), οι πρόβολοι του XCeed και σε σχέση με το 5θυρο hatchback είναι μεγαλύτεροι κατά 25 mm μπροστά (έως 905 mm) και κατά 60 mm πίσω (έως 840 mm).
Η πέμπτη πόρτα με τη σχεδόν κάθετη κλίση και το τελείωμά της που βρίσκεται 60 mm πιο ψηλά σε σχέση με αυτό του hatchback, ενισχύει την κουπέ εμφάνιση. Για το XCeed υπάρχουν επιλογές ζαντών αλουμινίου 16 ή 18 ιντσών σε συνδυασμό με ελαστικά υψηλής πρόσφυσης της διάστασης 205/60 R16 ή 235/45 R18.

Με πλάτος 1.826 mm (+26 mm σε σχέση με το πεντάθυρο Ceed), το CUV διαθέτει ένα δυναμικό εμπρός μέρος, με μια επιβλητική μάσκα και με μεγαλύτερη εισαγωγή αέρα. Οι προβολείς έχουν επανασχεδιαστεί, ενώ τα τετράγωνα LED φώτα με τη σχεδίαση «ice cube» που αποτελούν τη φωτεινή ταυτότητα του Ceed έχουν εδώ ένα πιο γωνιακό σχήμα. Την όλη εικόνα ολοκληρώνουν τα λεπτά σχεδιασμένα φλας τα οποία βρίσκονται πάνω από τους θόλους των τροχών.

Στο πίσω μέρος, τα νέα φώτα δημιουργούν μια λεπτή, ιδιαίτερα «τεχνολογική» φωτεινή υπογραφή LED, η οποία από συγκεκριμένες γωνίες, φαίνεται σαν να ακουμπά προς τα εμπρός, στους ώμους του αυτοκινήτου. Οι καμπύλες που εκτείνονται οριζόντια στην πέμπτη πόρτα και τον πίσω προφυλακτήρα εξασφαλίζουν στο XCeed μια πιο φαρδιά εμφάνιση.

Η απόσταση από το έδαφος του Kia XCeed είναι 174 mm όταν οι ζάντες είναι 16 ιντσών και 184 mm είναι 18 ιντσών, τιμή μεγαλύτερη έως και κατά 42 χιλιοστά σε σχέση με το 5θυρο Ceed hatchback. Τα προστατευτικά στα φτερά και τα μαρσπιέ, σε συνδυασμό με τις ασημένιες ράγες οροφής δημιουργούν μια πιο περιπετειώδη εικόνα που παραπέμπει σε SUV, η οποία ενισχύεται και από το μεταλλικό στοιχείο στον πίσω προφυλακτήρα.

Το νέο μοντέλο θα είναι διαθέσιμο με 12 διαφορετικά χρώματα αμαξώματος, με το ιδιαίτερα ζωντανό Quantum Yellow να είναι αποκλειστικότητα του νέου CUV της γκάμας του Ceed.

Εσωτερικό

Στο εσωτερικό του, το XCeed διαθέτει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική των άλλων εκδόσεων του Ceed, με μια εντυπωσιακή κεντρική κονσόλα προσανατολισμένη ελαφρώς προς τον οδηγό, που έχει στην διάθεσή του μια πιο σπορ θέση οδήγησης, σε σχέση με αυτήν ενός πιο ψηλού SUV, η οποία, χάρη στην αυξημένη απόσταση από το έδαφος σε σχέση με ένα συμβατικό hatchback, εξασφαλίζει πολύ καλή ορατότητα.

Η «ελεύθερη» οθόνη αφής του συστήματος infotainment κυριαρχεί οπτικά στο ταμπλό, ενώ το κάτω τμήμα του πίνακα οργάνων διαθέτει ένα σύνολο κουμπιών, ενδείξεων και διακοπτών, ευαίσθητων στην αφή, με τη βοήθεια των οποίων ρυθμίζεται η ένταση του ηχοσυστήματος, της θέρμανσης και του εξαερισμού. Με εργονομική σχεδίαση και λειτουργικότητα, τα χειριστήρια αυτά έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπουν στους οδηγούς να κάνουν γρήγορες αλλαγές στο περιβάλλον του εσωτερικού χωρίς να παίρνουν τα μάτια τους από το δρόμο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι είναι απαραίτητο.

Το εσωτερικό διαθέτει σε όλο το εύρος μαλακά υλικά σε συνδυασμό με ένα διακοσμητικό σατέν χρωμίου στο ταμπλό, που δημιουργούν ένα πολυτελές και εκλεπτυσμένο περιβάλλον. Οι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά επενδύσεων από ύφασμα, συνθετικό ή γνήσιο δέρμα.

Μοναδικό για το XCeed είναι ένα καινούργιο κίτρινο χρωματικό πακέτο για το εσωτερικό, με μαύρη ταπετσαρία η οποία δημιουργεί αντίθεση με τις ραφές σε έντονο κίτρινο σε καθίσματα και πόρτες. Ταυτόχρονα υπάρχουν και μεταλλικά στοιχεία σε γυαλιστερό μαύρο και φωτεινό κίτρινο χρώμα.

Το XCeed έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να διαθέτει τους χώρους για επιβάτες και αποσκευές ενός SUV σε ένα πιο σπορ αμάξωμα με μικρότερο αποτύπωμα. Τοποθετημένο μεταξύ του 5θυρου Ceed και του Sportage, καταφέρνει να παρέχει χώρο για τους επιβάτες του και τις αποσκευές τους ανάλογο με αυτόν των πιο επιτυχημένων SUV στην ευρωπαϊκή αγορά.

Με συνολικό μήκος 4.395 mm, το XCeed είναι 85 mm μεγαλύτερο από το 5θυρο hatchback Ceed και 90 mm πιο μικρό από το Sportage. Το μέγιστο ύψος του είναι 1.490 mm, κάτι που σημαίνει πως είναι 43 mm πιο ψηλό από το Ceed και 155 mm πιο χαμηλό από το Sportage, παρέχοντας στους οδηγούς χαμηλότερο κέντρο βάρους σε σχέση με το πιο ψηλό SUV και μια υψηλότερη θέση οδήγησης συγκριτικά με το συμβατικό Ceed.

Έχοντας ως βάση το Ceed, το XCeed παρέχει άνετους χώρους στους εμπρός και πίσω επιβάτες του. Με όλα τα καθίσματα τοποθετημένα κατά 42 χιλιοστά πιο ψηλά σε σχέση με το Ceed η είσοδος και η έξοδος είναι σημαντικά πιο εύκολη. Ταυτόχρονα τα παράθυρα σε σχήμα ημισέληνου και η γραμμή οροφής αλα fastback παρέχουν ένα πιο φωτεινό και ελκυστικό περιβάλλον καθώς και μεγαλύτερο «αέρα» για τα κεφάλια από άλλα μοντέλα της κατηγορίας C.

Ο μεγαλύτερος πίσω πρόβολος του XCeed εξασφαλίζει και ένα μεγαλύτερο χώρο αποσκευών, ο οποίος φτάνει τα 426 λίτρα (VDA), 31 λίτρα περισσότερα από το Ceed. Με τα πίσω καθίσματα διπλωμένα, η χωρητικότητα αυξάνεται στα 1.378 λίτρα. Η πρακτικότητα εξασφαλίζεται με τη διαιρούμενη σε ποσοστό 40:20:40 πλάτη των πίσω καθισμάτων, την έξυπνη ηλεκτρική πέμπτη πόρτα ( Smart Power Tailgate) και το δάπεδο δύο επιπέδων του πορτμπαγκάζ,που μπορεί να μετακινηθεί προς τα πάνω ή προς τα κάτω προκειμενου είτε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη χωρητικότητα για τις αποσκευές είτε ένας «κρυφός» κάτω χώρος.

Τεχνολογία

Το XCeed είναι ένα από τα πρώτα οχήματα στην Ευρώπη που προσφέρουν το καινοτόμο σύστημα τηλεματικής UVO Connect, με πλήρη συνδεσιμότητα και πρόσβαση σε ένα ευρύ πεδίο πληροφοριών μέσω της οθόνης αφής και του/ των smartphone. Χάρη στις υπηρεσίες Kia Live και την προαιρετική ευρεία οθόνη TFT LCD 10,25 ιντσών, το σύστημα χρησιμοποιεί τη δική του κάρτα eSIM για την λήψη και ανανέωση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Περιλαμβάνει πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, προβλέψεις καιρού, σημεία ενδιαφέροντος και στοιχεία σχετικά με τον ενδεχόμενο χώρο στάθμευσης εκτός δρόμου (συμπεριλαμβανομένων του κόστους, της θέσης και της διαθεσιμότητας στάθμευσης).

Το προαιρετικό σύστημα πλοήγησης με οθόνη αφής 10,25 ιντσών διαθέτει πολλαπλή σύνδεση Bluetooth ως στάνταρ, επιτρέποντας στους επιβάτες να συνδέουν ταυτόχρονα δύο κινητές συσκευές, τόσο με Apple CarPlay όσο και με Android Auto. Η προηγμένη λειτουργία split-screen επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν ή να παρακολουθούν ταυτόχρονα πολλές λειτουργίες του οχήματος, προσαρμόζοντας την οθόνη ώστε να εμφανίζονται ταυτόχρονα μέχρι τρεις εφαρμογές, μαζί με μια σειρά διαθέσιμων μικρό-εφαρμογών (widgets). Κάτι τέτοιο επιτρέπει στον οδηγό να έχει μία μόνο οθόνη (όπως π.χ. την πλοήγηση) ή να συνδυάζει ταυτόχρονα διάφορα στοιχεία στην οθόνη. Μία οθόνη αφής 8,0 ιντσών είναι επίσης διαθέσιμη, ανάλογα με τις προδιαγραφές και την έκδοση, προσφέροντας λειτουργίες Android Auto, Apple CarPlay και ψυχαγωγία.

Το XCeed θα διατίθεται επίσης με το ψηφιακό πίνακα οργάνων Supervision διαγώνιου 12,3 ιντσών με οθόνη υψηλής ευκρίνειας και ανάλυσης 1920x720 pixel. Η ενιαία οθόνη απεικονίζει πληθώρα πληροφοριών με τις υποδείξεις του συστήματος πλοήγησης, πληροφορίες αναπαραγωγής πολυμέσων, τηλεφωνικές κλήσεις και επαφές, υπολογιστή ταξιδίου, καθώς και ειδοποιήσεις διάγνωσης ή σχετικές με συστήματα ασφάλειας και τεχνολογίες υποβοήθησης οδηγού.

Το νέο Supervision με οθόνη 12,3 ιντσών διατίθεται προαιρετικά στο νέο Kia XCeed, ανάλογα με την αγορά και την έκδοση του αυτοκινήτου. Αντικαθιστά τα αναλογικά όργανα με οθόνες mono LCD 3,8 ιντσών ή TFT LCD 4,2 ιντσών. Ανάμεσα στις προαιρετικές τεχνολογίες που βελτιώνουν την άνεση και την απόλαυση σε κάθε διαδρομή με το XCeed, περιλαμβάνεται το ηχοσύστημα JBL Premium με τεχνολογία Clari-Fi, ο διζωνικός κλιματισμός, οι θερμαινόμενοι ηλεκτρικοί καθρέφτες, το θερμαινόμενο τιμόνι, τα θερμαινόμενα και αεριζόμενα μπροστινά καθίσματα καθώς και θερμαινόμενα πίσω καθίσματα.

Συστήματα υποβοήθησης

Το XCeed προσφέρει ευρεία γκάμα από προηγμένες και έξυπνες τεχνολογίες ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το Smart Cruise Control με Stop & Go, η Προειδοποίηση Τυφλού Σημείου (Blind-spot Collision Warning), η Προειδοποίηση Πρόσθιας Σύγκρουσης (Forward Collision Warning) με Ανίχνευση Οχημάτων και πεζών, η Έξυπνη Προειδοποίηση Ορίου Ταχύτητας (Intelligent Speed Limit Warning), η Έξυπνη Υποβοήθηση Στάθμευσης (Smart Parking Assist), η Υποβοήθηση Διατήρησης Λωρίδας (Lane Keeping Assist), η Αυτόματη Ρύθμιση Προβολέων (High Beam Assist) κ.α. Το σύστημα προειδοποίησης κόπωσης (Driver Attention Warning) συμβουλεύει τον οδηγό του Xceed να κάνει ένα διάλειμμα.

Τέλος, το σύστημα υποβοήθησης LFA Assist (LFA) είναι η αυτόνομη τεχνολογία οδήγησης “Επιπέδου 2” της Kia, η οποία ελέγχει την επιτάχυνση, το φρενάρισμα και το τιμόνι. Το LFA μπορεί να αναγνωρίζει οχήματα και σήματα οδικής κυκλοφορίας για να διατηρεί το αυτοκίνητο στη λωρίδα κυκλοφορίας του και σε ασφαλή απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα. Όπως ισχύει για κάθε αυτοκίνητο της Kia που πωλείται στην Ευρώπη, έτσι και το ολοκαίνουργιο XCeed είναι στάνταρ εξοπλισμένο με το σύστημα ελέγχου δυναμικής ευστάθειας (Vehicle Stability Management).

Οδηγικά χαρακτηριστικά

Το νέο Xceed προσφέρει οδηγική ευχαρίστηση χάρη στην εξελιγμένη ρύθμιση της ανάρτησης και άλλων μηχανικών μερών που δεν υπάρχουν σε άλλα μοντέλα Ceed. Παρά το αυξημένο ύψος του, είναι πιο ελκυστικό από ότι ένα τυπικό οικογενειακό SUV λόγω της προσαρμοσμένης ρύθμισης της ανάρτησης, των πιο μικρών εξωτερικών διαστάσεων, του χαμηλότερου κέντρου βάρους και της μείωσης της συνολικής μάζας.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εκδόσεις Ceed, το Xceed διαθέτει εξελιγμένα αμορτισέρ στην πλήρως ανεξάρτητη μπροστινή ανάρτηση για βέλτιστη απόσβεση και κορυφαία επίπεδα άνεσης και κρατήματος. Με εξαίρεση την ειδική σχεδίαση των στοπς στα έμβολα των αμορτισέρ, η υπόλοιπη ανάρτηση παραμένει ίδια με εκείνη του 5θυρου Ceed, του ProCeed και του Ceed Sportswagon. Εντούτοις, οι μηχανικοί της Kia έχουν χρησιμοποιήσει πιο μαλακά ελατήρια εμπρός και πίσω κατά 7% και 4% αντιστοίχως για μεγαλύτερη άνεση και σταθερότητα κάτω από όλες τις συνθήκες.

Το σύστημα διεύθυνσης παραμένει αυτό του Ceed, αν και η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου (ECU) έχει διαφορετική διαχείριση για ταχύτερη απόκριση και αμεσότητα πληροφορίας στα χέρια του οδηγού. Σε συνδυασμό με τις ζάντες αλουμινίου 16 ή 18 ιντσών με ελαστικά Michelin (στις 16’’) ή Continental SportContact 5 (στις 18’’), το Kia Xceed διαθέτει υψηλά επίπεδα πρόσφυσης και ισορροπημένο οδηγικά χαρακτήρα.

Επίσης, το σύστημα Drive Mode Select επιτρέπει στον οδηγό να παραμετροποιεί την υποβοήθηση του τιμονιού, την απόκριση του πεντάλ γκαζιού και (για τα μοντέλα εξοπλισμένα με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη) την ταχύτητα αλλαγής σχέσεων. Υπάρχουν δύο επιλογές παραμετροποίησης : Normal και Sport. Στη λειτουργία Sport το τιμόνι αποκτά περισσότερο «βάρος» και το πεντάλ γίνεται πιο άμεσο, ενώ στη Normal δίνεται προτεραιότητα στην εξοικονόμηση καυσίμου και στην άνεση οδηγησιμότητας του Kia Xceed.

Κινητήρες

Για το Kia XCeed είναι διαθέσιμοι θα τρεις υπερτροφοδοτούμενοι T-GDi κινητήρες άμεσου ψεκασμού βενζίνης. Ο 3κύλινδρος 1.0 T-GDi αποδίδει 120 ίππους και 172 Nm ροπής, ενώ ο 4κύλινδρος 1.4 T-GDi αποδίδει 140 ίππους και 242 Nm.
Διαθέσιμος είναι και ο κινητήρας υψηλής ισχύος 1.6 T-GDi που αποδίδει 204 ίππους και 265 Nm, ενώ το XCeed διατίθεται επίσης με δυο εκδόσεις Smartstream - κινητήρων πετρελαίου: τους 1.6 Smartstream απόδοσης 115 ή 136 ίππων.

Με εξαίρεση τον 1.0 T-GDi, όλοι οι κινητήρες μπορούν να συνδυαστούν με μηχανικά κιβώτια έξι σχέσεων ή αυτόματα διπλού συμπλέκτη με επτά σχέσεις. Ο κινητήρας 1,0 L συνδυάζεται μόνο με το μηχανικό κιβώτιο. Το σύστημα Idle Stop & Go είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις. Όπως συμβαίνει και με άλλα εξηλεκτρισμένες εκδόσεις μοντέλων της μάρκας, με χαμηλές εκπομπές ρύπων και κατανάλωση, έτσι και το XCeed από τις αρχές του 2020 θα προσφέρεται σε υβριδική έκδοση 48V και υβριδική plug-in έκδοση.

Παραγωγή και πωλήσεις

Η παραγωγή του νέου Kia XCeed θα ξεκινήσει τον Αύγουστο στη γραμμή παραγωγής Kia στη Ζιλίνα της Σλοβακίας. Κατασκευασμένο αποκλειστικά για την Ευρώπη, οι παραδόσεις του XCeed θα ξεκινήσουν αργότερα στο τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ κάθε αυτοκίνητο θα καλύπτεται από την εγγύηση 7 ετών ή 150.000 χλμ.

Νίκος Τσάδαρης

Σχετικά Tags
Kia