Φεστιβάλ κομψότητας ιστορικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών

Φεστιβάλ κομψότητας ιστορικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών

Ο διαγωνισμό ομορφιάς για κλασικά οχήματα

Μία εμπειρία αισθήσεων υπόσχεται στους φίλους των Ιστορικών Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετών το φετινό Concorso d’Eleganza Villa d’Este, 24 – 26 Μαΐου 2019. Αυτό το διεθνούς κύρους event πραγματοποιείται στις όχθες της Λίμνης Κόμο στο Cernobbio, Β. Ιταλία.

Στην παραδοσιακή συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τους διοργανωτές στις 15 Μαΐου, αποκαλύφθηκαν όλες οι λεπτομέρειες του διαγωνισμού ομορφιάς οχημάτων μιας άλλης εποχής. Στη Σκάλα του Μιλάνου, το BMW Group Classic, το Grand Hotel Villa d’Este και το BMW Group Ιταλίας ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των Μέσων για το πρόγραμμα, τις συμμετοχές, τις λεπτομέρειες και τις καινοτομίες που αναμένεται να κάνουν τον παγκοσμίως πιο exclusive και παραδοσιακό διαγωνισμό ομορφιάς για κλασικά οχήματα μία αξέχαστη εμπειρία.

Στη Συνέντευξη Τύπου στη Σκάλα του Μιλάνου, ο Ulrich Knieps, Πρόεδρος του Concorso d’Eleganza Villa d’Este και Επικεφαλής του BMW Group Classic, πλαισίωσε τους Danilo Zucchetti, Διευθύνοντα Σύμβουλο των Villa d’Este Hotels, και Sergio Solero, Πρόεδρο του BMW Group Ιταλίας, στην αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος. Για πρώτη φορά, παρουσίασαν επίσης εκ των προτέρων όλα τα οχήματα που είναι υποψήφια για το διαγωνισμό. Η λίστα των υποψηφιοτήτων υπάρχει στην ιστοσελίδα του Concorso D´Eleganza Villa D´Este.

Φέτος, το φεστιβάλ κομψότητας που διοργανώνουν από κοινού το BMW Group Classic και το Grand Hotel Villa d’Este έχει ως motto το «The Symphony of Engines – 90 Years of the Concorso d’Eleganza Villa d’Este and BMW Automobiles». Το 1929, ο διαγωνισμός ομορφιάς αυτοκινήτων γιόρτασε την πρεμιέρα του στον αύλειο χώρο του Grand Hotel Villa d’Este. Εκείνη την εποχή, ήταν ήταν ένας διαγωνισμός για πολύ ξεχωριστά και αποκλειστικά νέα αυτοκίνητα.

Ωστόσο, δεν ήταν η μοναδική πρεμιέρα της χρονιάς, καθώς η BMW είχε ήδη σημειώσει τις πρώτες επιτυχίες ως κατασκευάστρια κινητήρων αεροσκαφών και μοτοσικλετών, και πριν από 90 χρόνια ξεκίνησε την παραγωγή του πρώτου της αυτοκινήτου μαζικής παραγωγής, του 3/15 3/15 PS DA2.

Αυτή η επέτειος υπήρξε πηγή έμπνευσης για τη φετινή έκθεση του Group Classic στο «Padiglione Centrale» το πάρκο της Villa Erba. Ένα σκηνικό πόλης από τη δεκαετία του 1920 φιλοξενεί σήμερα την έκθεση ιστορικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που κατασκεύασε το Group την εποχή εκείνη.

Επιπλέον, ο φετινός διαγωνισμός σηματοδοτεί μια ακόμα επέτειο. Τα τελευταία 20 χρόνια, το BMW Group έχει δεσμευτεί στη διοργάνωση αυτής της γιορτής για τους θιασώτες των ιστορικών οχημάτων. Αρχικά, ήταν ο κύριος χορηγός, αλλά από το 2005 συνδιοργανωτής του Concorso είναι το Grand Hotel Villa d’Este. Εν τω μεταξύ, ο διαγωνισμός έχει κατακτήσει τις καρδιές των φίλων των κλασικών οχημάτων από όλο τον κόσμο.

Και φέτος, την επετειακή χρονιά 2019, ο διαγωνισμός για τα Ιστορικά Αυτοκίνητα θα περιλαμβάνει οκτώ κατηγορίες βραβείων. Μέσα από τα 50 περίπου υποψήφια αυτοκίνητα θα αναδεικνύεται ο μαγικός κόσμος της ιστορίας του αυτοκινήτου. Το Concorso di Motociclette πραγματοποιείται για ένατη φορά και τώρα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του θεσμού. Το Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2019 κορυφώνεται με την ανάδειξη του Καλύτερου Ιστορικού Αυτοκινήτου και την απονομή του βραβείου «Best of Show» την Κυριακή.

Φέτος, για πρώτη φορά, οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν για να γιορτάσουν το θεσμό με μία κοινή δραστηριότητα. Την Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019, στο πλαίσιο του Villa d’Este Prelude Tour, τα αυτοκίνητα που είναι υποψήφια για το Concorso d’Eleganza Villa d’Este θα περιηγηθούν στα γραφικά τοπία του Cernobbio και στην περιοχή γύρω από τη Λίμνη Κόμο. Το Villa d’Este Prelude Tour θα προσφέρει ο νέος εταίρος, Pirelli. Φέτος, ο διάσημος κατασκευαστής ελαστικών θα εκπροσωπηθεί επίσης ως Εκθέτης στη Villa Erba για πρώτη φορά.

Το Trofeo BMW Group που κατά παράδοση απονέμεται στην τελετή ανάδειξης του νικητή του «Best of Show», γιόρτασε μία ακόμα πρεμιέρα στη συνέντευξη τύπου.

Το 1929, οι νικητές των οκτώ κατηγοριών βραβείων για τα Ιστορικά Αυτοκίνητα και οι νικητές αρκετών ειδικών διακρίσεων, θα παραλάβουν πλήρως ανασχεδιασμένα βραβεία. Αυτά παράγονται μέσω μιας πολύ προηγμένης διαδικασίας προσθετικής κατασκευής (additive manufacturing) γνωστής και ως τρισδιάστατης εκτύπωσης, μία μέθοδος που εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Τεχνογνωσία από διαφορετικά τμήματα του Group χρησιμοποιήθηκε για την εξέλιξη και παραγωγή των νέων βραβείων. Την διαδικασία σχεδίασης ανέλαβε η Designworks, μία θυγατρική εταιρία της μάρκας και παραγωγή έγινε εσωτερικά, και συγκεκριμένα στο Κέντρο Προσθετικής Κατασκευής.

Το ρολόι «Lange 1 Time Zone Como Edition» φέρει τη δημιουργική υπογραφή του Official Watch Partner, A. Lange & Söhne, και παρουσιάστηκε επίσης στο Μιλάνο. Προορίζεται αποκλειστικά για το νικητή του «Best of Show» και είναι  ένα χειροποίητο έργο τέχνης που αποτελείται από 417 εξαρτήματα, ενώ για την ολοκλήρωσή του χρειάστηκαν εννέα μήνες.

Νίκος Τσάδαρης