Αποκαλυπτήρια για τη νέα BMW X5 xDrive45e iPerformance

Αποκαλυπτήρια για τη νέα BMW X5 xDrive45e iPerformance

Η συνολική ισχύς έχει αυξηθεί στους 394 ίππους

Η νέα BMW X5 xDrive45e iPerformance συνδυάζει έναν 6κύλινδρο εν σειρά βενζινοκινητήρα τεχνολογίας TwinPower Turbo με την πιο εξελιγμένη τεχνολογία eDrive της μάρκας. Χάρη στη συνεχή εξέλιξη των plug-in υβριδικών συστημάτων, η συνολική ισχύς έχει αυξηθεί στους 394 ίππους, η ηλεκτρική αυτονομία έχει βελτιωθεί αισθητά και τα επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπών CO2 έχουν μειωθεί σημαντικά συγκριτικά με αυτά του προηγούμενου μοντέλου.

Πιο εντυπωσιακή από ποτέ, η δεύτερη γενιά του plug-in υβριδικού μοντέλου συνδυάζει την οδηγική απόλαυση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος iPerformance με την ευελιξία ενός Sports Activity Vehicle (SAV). Έτσι, η νέα X5 xDrive45e iPerformance προσφέρει βελτιστοποιημένη δυναμική συμπεριφορά και απόδοση. Επιταχύνει από 0 - 100 χλμ σε 5,6 δευτερόλεπτα (1+ δεύτερα λιγότερο από το προηγούμενο μοντέλο), ενώ η τελική ταχύτητα μόνο με ηλεκτροκίνηση έχει αυξηθεί από 120 σε 140 χλμ/ώρα. Η ηλεκτρική αυτονομία φτάνει τώρα τα περίπου 80 χλμ., σχεδόν τριπλάσια από της προκατόχου της. Η κατανάλωση μικτού κύκλου της νέας X5 xDrive45e iPerformance πέφτει στα μολις 2,1 λτ / 100 χλμ, ενώ οι αντίστοιχες εκπομπές CO2 είναι τώρα 49 γρ/ χλμ.

Αυτή η βελτίωση οφείλεται στις τελευταίες εξελίξεις των τεχνολογιών συστημάτων κίνησης. Ένας εν σειρά 6κύλινδρος κινητήρας 3.0 λίτρων (286 ίππων) της οικογένειας EfficientDynamics συνδυάζεται με την τελευταία γενιά της τεχνολογίας eDrive. Ισχύς ηλεκτρικού συστήματος 112 ίπποι, μπαταρία ιόντων λιθίου με αυξημένη χωρητικότητα και εξελιγμένα ηλεκτρονικά ισχύος για ευφυή διαχείριση ενέργειας, χαρίζουν στο plug-in υβριδικό σύστημα της X5 xDrive45e iPerformance αξιοσημείωτες επιδόσεις και εντυπωσιακή απόδοση. Οι δύο κινητήριες μονάδες παράγουν συνολική ισχύ 394 ίππων με μέγιστη ροπή 600 Nm.

Ο κινητήρας καύσης και ο ηλεκτροκινητήρας συνεργάζονται με ένα 8άρι κιβώτιο Steptronic τελευταίας γενιάς και το «έξυπνο» σύστημα τετρακίνησης xDrive. Η ροπή μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς ανεξάρτητα αν χρησιμοποιείται μόνο ο ηλεκτροκινητήρας, ή ο κινητήρας καύσης ή και οι δύο μαζί, κάτι που εγγυάται σπορ οδηγική αίσθηση στο δρόμο και ασυναγώνιστες off-road επιδόσεις σε όλες τις συνθήκες. Η τελική ταχύτητα της X5 xDrive45e iPerformance αγγίζει τα 235 χλμ/ώρα.

Με την τοποθέτηση της μπαταρίας υψηλής τάσης κάτω από το αμάξωμα, το κέντρο βάρους βρίσκεται χαμηλότερα συγκριτικά με άλλα μοντέλα SAV που διαθέτουν συμβατικό σύστημα κίνησης. Ο χώρος αποσκευών έχει μειωθεί κατά 150 λίτρα μόνο. Με όλα τα καθίσματα σε όρθια θέση, η χωρητικότητα είναι 500 λίτρα, και με τις πλάτες των πίσω καθισμάτων αναδιπλωμένες φτάνει τα 1.716 λίτρα. Με χωρητικότητα 69 λίτρα, το ρεζερβουάρ καυσίμου είναι ιδανικό για μεγάλες αποστάσεις.

Η νέα X5 xDrive45e iPerformance εφοδιάζεται στάνταρ με αερανάρτηση δύο αξόνων και ηλεκτρονικά ελεγχόμενους αποσβεστήρες. Τα προαιρετικά συστήματα ανάρτησης που διατίθενται για το plug-in υβριδικό μοντέλο περιλαμβάνουν integral active steering. Εκτός από την πλήρη γκάμα στοιχείων ευφυούς συνδεσιμότητας, προσφέρονται νέες ψηφιακές υπηρεσίες, ειδικά προσαρμοσμένες για ηλεκτροκίνηση. Επιπλέον, όλα τα συστήματα υποστήριξης οδηγού που προορίζονται για το Sports Activity Vehicle αλλά και προτάσεις υψηλής ποιότητας που αναβαθμίζουν την άνεση και πολυτέλεια στο εσωτερικό διατίθενται και για τη νέα X5 xDrive45e iPerformance.

Νίκος Τσάδαρης