Αναβαθμισμένες προδιαγραφές στο νέο Renault Megane R.S. Trophy

Αναβαθμισμένες προδιαγραφές στο νέο Renault Megane R.S. Trophy

Φέρει κινητήρα 1.8 turbo με ιπποδύναμη που αγγίζει τους 300 ίππους

Την 5η αναβαθμισμένη γενιά του επιτυχημένου μοντέλου Megane R.S. Trophy παρουσιάζει η Renault, το οποίο κλέβει τις εντυπώσεις τόσο με την εμφάνισή του, όσο και με τις επιδόσεις του.

Γράφει ο Νίκος Τσάδαρης

Η ιστορία ξεκίνησε το 2005, όταν η Renault παρουσίασε το Megane R.S. Trophy 1ης γενιάς, ακριβώς 9 μήνες αφού ξεκίνησαν οι πωλήσεις του 1ου Megane με τα διακριτικά R.S. Οι αλλαγές τότε επικεντρώθηκαν στην ανάρτηση (που ονομαζόταν Sport2), με ελαφρύτερους τροχούς, πιο σφικτά ελατήρια, ειδικά σχεδιασμένα αμορτισέρ και ESP που μπορούσε να απενεργοποιηθεί. Το 2ο Megane R.S. Trophy παρουσιάστηκε 6 χρόνια μετά, βασισμένο στην 3η γενιά του γαλλικού best seller, και εφοδιαζόταν με την αναβαθμισμένη ανάρτηση της έκδοσης Cup, με ισχύ ανεβασμένη στους 265 ίππους (από τους 250 του απλού). Ήταν το μοντέλο που αναδείχτηκε ως το ταχύτερο προσθιοκίνητο της αγοράς, επιτυγχάνοντας χρόνο ρεκόρ 8:07:97 στο θρυλικό Nurburgring. Το 2014 κυκλοφόρησε η κορυφαία έκδοση Megane 275 Trophy με ακόμα μεγαλύτερη ισχύ.

Σήμερα, η Renault Sport παρουσιάζει το νέο Megane R.S. Trophy που εξοπλίζεται με την πιο αναβαθμισμένη έκδοση του κινητήρα 1.8 turbo με ιπποδύναμη που αγγίζει τους 300 ίππους και τα 420 Nm ροπής (με αυτόματο κιβώτιο EDC). Πρόκειται για ένα κινητήρα εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών προερχόμενων από την F1, στο σύστημα υπερτροφοδότησης και εξάτμισης. Ο κινητήρας μπορεί να συνδυαστεί με χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με μοχλούς αλλαγής σχέσεων στο τιμόνι, αμφότερα 6 σχέσεων.

Το νέο R.S. Trophy ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας της Renault Sport, στην ανάρτηση και το στήσιμό του γενικότερα. Από το σύστημα ενεργής τετραδιεύθυνσης 4Control, μέχρι τα 4 υδραυλικά compression bumps. Το νέο μοντέλο εφοδιάζεται στάνταρ με το Cup Chassis που ενσωματώνει πιο σφικτές ρυθμίσεις για την ανάρτηση (25% σκληρότερα αμορτισέρ, 30% πιο σφικτά ελατήρια και 10% πιο άκαμπτες αντιστρεπτικές δοκούς) και μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen.

Ειδικά για την έκδοση, τα εμπρός δισκόφρενα είναι κατασκευασμένα από έναν συνδυασμό αλουμινίου και χάλυβα (bi-material) για περιορισμό του βάρους και καλύτερη απαγωγή της θερμότητας σε έντονη χρήση. Παράλληλα, εφοδιάζεται με ειδικά σχεδιασμένες ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών και ελαστικά πολύ υψηλών επιδόσεων της Bridgestone. Μέσα στο 2019, το νέο μοντέλο θα μπορεί να εξοπλίζεται με ακόμα ελαφρύτερες ζάντες 19 ιντσών (Fuji Light) που μειώνουν το βάρος κάθε τροχού κατά 2 κιλά σε συνδυασμό με ελαστικά Bridgestone, ειδικά σχεδιασμένων για τη Renault Sport.

Με στιβαρή και σπορ σχεδίαση και με το χαρακτηριστικό Liquid Yellow χρώμα του αμαξώματος, είναι φανερό ότι δημιουργήθηκε για να κερδίζει τις εντυπώσεις. Παράλληλα, στο εσωτερικό μπορεί να εξοπλιστεί με νέας γενιάς μπάκετ καθίσματα της Recaro με αλκαντάρα, που είναι κατά 20 χλστ. πιο χαμηλά τοποθετημένα για καλύτερη οδηγική αίσθηση και υψηλά επίπεδα ασφάλειας.

Tο νέο κορυφαίο Megane προσφέρεται και για καθημερινή χρήση, με συστήματα που γνωρίσαμε και στο «απλό» R.S., όπως το σύστημα παραμετροποίησης Multi-Sense, το σύστημα φωτισμού R.S. Vision και την πλατφόρμα R.S. Monitor μέσα από την οποία ο χρήστης έχει πρόσβαση σε δεδομένα τηλεμετρίας για τη συμπεριφορά και την απόδοση του αυτοκινήτου.