Ο υπερ-υπολογιστής της Skoda

Ο υπερ-υπολογιστής της Skoda

Χρησιμοποιούνται κυρίως σε τομείς όπως η αεροδυναμική και οι προσομοιώσεις δοκιμών σύγκρουσης,

Η Skoda υπερηφανεύεται για το ισχυρότερο μη κυβερνητικό υπολογιστικό κέντρο στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη;

Ένα κανονικό PC θα χρειαζόταν περισσότερο από 600 χρόνια για να υπολογίσει όλα τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του Kodiaq. Το κέντρο επεξεργασίας δεδομένων της τσέχικης μάρκας χρησιμοποιεί έναν υπερ-υπολογιστή ο οποίος κάνει την ίδια δουλειά, σε διάστημα μερικών μόλις μηνών.

Όμως, τι ακριβώς είναι ένας υπερ-υπολογιστής; Από τεχνική σκοπιά, ένας υπερ-υπολογιστής ενσωματώνει σε μία μονάδα, ένα μεγάλο αριθμό πανίσχυρων υπολογιστών, οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω δικτύων πολύ υψηλής ταχύτητας. Για λόγους σύγκρισης μεγεθών, η υπολογιστική ισχύς του συγκεκριμένου συστήματος ισοδυναμεί με την ισχύ που μπορούν να προσφέρουν αθροιστικά, 60.000 συμβατικοί προσωπικοί υπολογιστές.

Μετά και την προγραμματισμένη επέκτασή του νωρίτερα στη χρονιά, η κατανάλωση ενέργειας αυτού του υπερ-υπολογιστή ισοδυναμεί με την ενέργεια που παράγεται ετησίως από ένα μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί με στόχο να εκτελεί ταυτόχρονα πολλαπλούς και σύνθετους υπολογισμούς.

Βασικοί «πελάτες» του υπερ-υπολογιστή είναι τα τμήματα Τεχνολογίας, Έρευνας και Εξέλιξης. Σήμερα η μέθοδος των αριθμητικών προσομοιώσεων χρησιμοποιείται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας έρευνας και ανάπτυξης των καινούργιων αυτοκινήτων, από το σχεδιασμό και τη δοκιμή μεμονωμένων δομικών στοιχείων και λύσεων για ολόκληρο το αυτοκίνητο, μέχρι και το τελικό προϊόν.

Οι υπερ-υπολογιστές χρησιμοποιούνται κυρίως σε τομείς όπως η αεροδυναμική, οι προσομοιώσεις δοκιμών σύγκρουσης, (περιλαμβάνονται και αυτές της δομικής αντοχής του αμαξώματος, αλλά και δοκιμές προστασίας επιβατών και πεζών), οι κινητήρες, καθώς και σε τομείς όπως ο σχεδιασμός των μεταλλικών φύλλων, η μορφοποίηση σε υψηλή θερμοκρασία και η χύτευση.

Με τη χρήση υπερ-υπολογιστών δίνεται η δυνατότητα στους μηχανικούς εξέλιξης, να πραγματοποιήσουν πολλαπλές δοκιμές εξετάζοντας όλες τις εναλλακτικές, οι οποίες θα στοίχιζαν πολύ περισσότερο και θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο χρόνο, αν πραγματοποιούνταν σε κανονικά μοντέλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπονται εντελώς οι παραδοσιακές μέθοδοι, αλλά ότι το πεδίο εφαρμογής τους έχει περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό.

Νίκος Τσάδαρης