Παραδείγματα για το πώς πληρώνετε τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Παραδείγματα για το πώς πληρώνετε τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Για όσους μήνες πληρωθούν τέλη, για τόσους μπορεί να κυκλοφορεί και το όχημα νόμιμα στο δρόμο

Τη δυνατότητα να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων και για το 2018, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να κυκλοφορούν τα οχήματά τους αναλογική με όσους μήνες πληρώνουν τα τέλη.

Σύμφωνα με τη διάταξη, οι κάτοχοι Ι.Χ. οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, οι οποίοι τα έχουν θέσει σε ακινησία, μπορούν να άρουν την ακινησία καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας ως εξής:

  • Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
  • Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών καταβάλλονται τα 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
  • Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος του 2018 καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους, συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Οι παραπάνω τρεις επιλογές είναι, κατά περίπτωση, δεσμευτικές και δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής άλλου χρονικού διαστήματος.

Παραδείγματα:

Για επιβατικό Ι.Χ. 2.000 κ.εκ., τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 615 ευρώ.

Εστω ότι φορολογούμενος αιτείται άρσης ακινησίας στις 10 Ιουνίου 2018:

  • Για ένα μήνα 102,5 ευρώ.
  • Για τρεις μήνες 205 ευρώ.
  • Για επτά μήνες 461,25 ευρώ.
  • Για επιβατικό ΙΧ με εκπομπές 100 Mg /χλμ , τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι : 100 x 0,90 = 90 ευρώ. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2017.

Εάν επιλέξει την άρση για 3μήνες τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας θα είναι 30 ευρώ. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη Δ.Ο.Υ. έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου. Εάν επιλέξει την άρση για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2017, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 δηλαδή 67,5 ευρώ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...