Τα αυτοκίνητα του Giovanni Agnelli

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Giovanni Agnelli, το Εθνικό Μουσείο Αυτοκινήτου (MAUTO), τιμά τη μνήμη του με την έκθεση με τίτλο “Le Auto dell’ Avvocato” (τα αυτοκίνητα του Avvocato).

Πρόκειται για μια παρουσίαση μοντέλων αυτοκινήτων που είναι αισθητικά και λειτουργικά προσαρμοσμένα στις προτιμήσεις του Agnelli. Ένα ταξίδι στο ιταλικό ντιζάιν αυτοκινήτου του 20ου αιώνα και τη γέννηση μιας νέας προσέγγισης, που χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία αυτοκινήτων που είναι “κομμένα και ραμμένα” στις ανάγκες του πελάτη. Η έκθεση χωρίζεται σε τρία διαφορετικά τμήματα, και το καθένα είναι εμπλουτισμένο με γραφικό, φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και multimedia υλικό. Στο πρώτο τμήμα της έκθεσης, ο επισκέπτης θα είναι σε θέση να παρακολουθήσει όλες τις φάσεις της ιστορίας της Fiat και τη συνάντηση αυτών με τις πιο σημαντικές ιστορικές στιγμές της Ιταλίας. Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στα προσωπικά αυτοκίνητα του Agnelli: μία Lancia Thema S.W. Zagato, ένα Fiat Panda Rock Moretti, μία Lancia K Limousine, ένα Fiat 130 Shooting Brake Maremma, ένα Fiat 130 Familiare, ένα Fiat Croma, μία Ferrari 360 Speedway, μία Lancia Delta Spider Integrale, ένα Fiat Multipla Spider και το αγαπημένο του, το διάσημο Fiat 125. Όλα τα μοντέλα διαθέτουν προσωπικό στιλ και μηχανικές επεμβάσεις. «Σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω του έμπιστου οδηγού του, με καλούσε για να συζητήσουμε τις ιδέες του σχετικά με το ένα ή το άλλο μοντέλο» - εξηγεί ο Rodolfo Gaffino Rossi, Διευθυντής του Mauto. "Το σημείο εκκίνησης των οχημάτων του Avvocato ήταν τα αυτοκίνητα παραγωγής, έβγαιναν από το εργοστάσιο και μετά ο κινητήρας, το εσωτερικό και το χρώμα του αμαξώματος άλλαζαν σύμφωνα με τις προτιμήσεις του".

Η τρίτη ενότητα της έκθεσης εστιάζει στην εξατομίκευση στην αυτοκινητοβιομηχανία: ένα χαρακτηριστικό που συνδέει την εμπειρία Agnelli με τη δραστηριότητα κατά τα τελευταία δέκα χρόνια του ομίλου Fiat. Σε αυτό το τμήμα παρουσιάζονται ορισμένα πολύ σημαντικά αυτοκίνητα που είχαν εξατομικευτεί σε συνεργασία με το Centro Stile της Fiat και συγκεκριμένα το Fiat Panda, το Fiat 500 και το Fiat 500 Large, καθώς και τo "Tailor Made Ferrari" project, που δημιουργήθηκε από το Centro Stile Ferrari το 2012.

“Είμαι ευτυχής που η έκθεση δίνει στο κοινό την ευκαιρία να δει μία λιγότερο γνωστή πτυχή της προσωπικότητας του Giovanni Agnelli, τη δημιουργικότητά του. Ο παππούς μου αγαπούσε την οδήγηση αυτοκινήτων, ειδικά εκείνων που είχε προσαρμόσει σύμφωνα με τις προτιμήσεις του στο στυλ, το χρώμα, τους συνδυασμούς των υλικών και τους κινητήρες”, λέει ο Lapo Elkann, πρόεδρος και ιδρυτής του Italia Independent and Independent Ideas.