Car2Car: Η ευφυής επικοινωνία αυτοκινήτων

Επίδειξη των συστημάτων επικοινωνίας μεταξύ αυτοκινήτων ή αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας και τα πλεονεκτήματα που αυτά προσφέρουν στην οδική ασφάλεια, το περιβάλλον και την οδηγική άνεση, πραγματοποίησε η Honda στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών (ITS).

Στο 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο ITS που διεξήχθη στη Βιέννη, οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες της Honda σε Ευρώπη, Ιαπωνία και ΗΠΑ και γνώρισαν από πρώτο χέρι ένα Honda Insight με ITS και μία μοτοσικλέτα NC700X με ITS συμμετέχοντας στην κοινή επίδειξη Car2Car και TT Consortium στους δρόμους της Βιέννης.

Στο περίπτερο της Honda, εκτέθηκαν τεχνολογίες και οχήματα που κάλυπταν τρεις θεματικές ενότητες: ασφάλεια, περιβάλλον και άνεση. Η θεματική ζώνη “ασφάλεια” κάλυψε την επικοινωνία vehicle-2-X για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες: τον τρόπο με τον οποίο τα οχήματα επικοινωνούν μεταξύ τους και με οδικούς σταθμούς ITS, παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την κυκλοφορία όπως εμπόδια στο δρόμο, συγχρονισμός φωτεινών σηματοδοτών κλπ. Προσομοιώσεις των εφαρμογών ασφάλειας βασισμένες στο ευρωπαϊκό DRIVE C2X project έγιναν στο προσομοιωτή αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας της Honda.

Η θεματική ζώνη “περιβάλλον" περιείχε νέα για το καινοτόμο σύστημα πρόβλεψης πιθανής κυκλοφοριακής συμφόρησης, ενώ στη ζώνη άνεσης, οι επισκέπτες ανακάλυψαν τα Honda Internavi LINC και HondaLink, που παρέχουν ενημερώσεις οδικής κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο και “ενημέρωση/ψυχαγωγία” συνδεδεμένη με εφαρμογή smart phone στο αυτοκίνητο.

Εκτός του συνεδρίου, όσοι ήθελαν συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα δοκιμής για να γνωρίσουν τα πλεονεκτήματα των εφαρμογών ITS στους δρόμους της Βιέννης. Ένα Honda Insight πλαισίωσε ένα κονβόι οχημάτων διάφορων κατασκευαστών με τα αυτοκίνητα να επικοινωνούν τη θέση και την ταχύτητά τους όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με οδικούς σταθμούς ITS, ώστε οι οδηγοί να λαμβάνουν ειδοποιήσεις, όπως “βέλτιστη ταχύτητα για πράσινο φωτεινό σηματοδότη” και προειδοποιήσεις για ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, οδικά έργα, επικίνδυνες περιοχές, μποτιλιάρισμα και προβλέψεις κακοκαιρίας. Η τελευταία δοκιμή εφαρμογής σε σχέση με την ασφάλεια ήταν η εξής: ένα προπορευόμενο όχημα εκτελεί φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης που προειδοποιεί τόσο τον οδηγό του αυτοκινήτου όσο και το μοτοσικλετιστή (σε μία μοτοσικλέτα NC700X με ITS) ότι κάποιο όχημα που δεν έχουν αντιληφθεί βρίσκεται στην πορεία τους.

Τα νέα συστήματα επικοινωνίας μεταξύ οχημάτων και οδικών σταθμών ITS κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Αφενός προσφέρουν ακόμα ασφαλέστερες οδικές μετακινήσεις, αφετέρου αποτελούν ένα ακόμα βήμα προς στην εξέλιξη του αυτόνομα κινούμενου αυτοκινήτου, που δε θα αργήσει να κάνει το ντεμπούτο του στους δρόμους...