Alfa Romeo: Πρεμιέρα για την καινούργια 124 Spider

Η νεότερη εκδοχή του, σχεδιάστηκε από την ομάδα του Fiat Style Centre

Σήμερα η Fiat παρουσιάζει στη Βερόνα της Ιταλίας το νέο μοντέλο της, 124 Spider. Η νέα πρόταση ανήκει στη κατηγορία των roadster και αποτελεί την εξέλιξη του αρχικού αυτοκινήτου που παρουσιάστηκε πριν από 50 χρόνια.

Η νεότερη εκδοχή του, σχεδιάστηκε από την ομάδα του Fiat Style Centre. Η σχεδιαστική μελέτη συνδυάζει τα κλασικά στοιχεία με τις νεότερες τάσεις. Εφοδιάζεται με οροφή soft-top, η οποία μετακινείται εύκολα προς τα πίσω με μικρή προσπάθεια.

Το Fiat 124 Spider έχει χαμηλό κέντρο βάρους και εξοπλίζεται με τον βενζινοκινητήρα MultiAir 1.400 κ.εκ. απόδοσης 140 ίππων. Αυτό το μοτέρ προσδίδει στο ιταλικό αυτοκίνητο τελική ταχύτητα των 215 χλμ./ώρα και επιτάχυνση 0-100χλμ./ώρα σε 7,5'.

Η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός 6-τάχυτου κιβώτιου. Στο μπροστινό μέρος, η διάταξη των αναρτήσεων απαρτίζεται από διπλά ψαλίδια, ενώ στο πίσω μέρος υιοθετήθηκε η αρχιτεκτονική των πολλαπλών συνδέσμων. Διαθέτει συστήματα infotainment νεας γενιας. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται το ραδιόφωνο με MP3 player, θύρα USB port, υποδοχή AUX και 6 ηχεία.

Η πλουσιότερη έκδοση Lusso προσφέρει επίσης κάμερα οπισθοπορείας και σύστημα 3D navigation, ενώ στο προαιρετικό σύστημα 7 ιντσών υπάρχει η δυνατότητα φωνητικής αναγνώρισης για τη χρήση του κινητού, του ηχοσυστήματος και της πλοήγησης με φωνητικές εντολές, για απερίσπαστη οδήγηση. Επιπλέον, η παροχή της εφαρμογής Aha από την Harman δίνει πρόσβαση σε πάνω από 30.000 σταθμούς και πηγές μουσικών αρχείων, περιλαμβανομένων κορυφαίων υπηρεσιών μουσικής μέσω διαδικτύου, αλλά και ειδήσεων, audiobooks, Facebook και Twitter.

Το αρχικό Fiat 124 Sport Spider παρουσιάστηκε στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Τορίνο, τον Νοέμβριο του 1966, και ξεκίνησε τη διάθεσή του στην αγορά των ΗΠΑ, δύο χρόνια αργότερα. Ήταν εφοδιασμένο με ένα 5-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, έναν δικύλινδρο κινητήρα 1.400 κ.εκ., δισκόφρενα και στους τέσσερις τροχούς και υαλοκαθαριστήρες μεταβλητής διακοπτόμενης λειτουργίας.

Ο σχεδιασμός του αρχικού 124 Spider ανήκει στον οίκο Pininfarina, ιστορικό εταίρο της Fiat στη δημιουργία ειδικών εκδόσεων, και αποδείχθηκε τόσο δημοφιλής που το όχημα στην πραγματικότητα υπέστη μόνο μερικές αλλαγές και βελτιώσεις κατά τη διάρκεια της 20ετούς παρουσίας του στην αγορά, και εξακολουθεί να θεωρείται και σήμερα μία από τις σημαντικότερες εμπορικές επιτυχίες της ιταλικής μάρκας. Οι παραγγελίες για το νέο 124 Spider έχουν ήδη ξεκινήσει στην ελληνική αγορά, ενώ τα πρώτα αυτοκίνητα θα είναι διαθέσιμα από τον Σεπτέμβριο του 2016.