Όλα τα σενάρια για τον πρωταθλητή της Formula 1

Vettel και Alonso είναι οι δύο διεκδικητές του τίτλου στον… τελικό του GP Βραζιλίας. Η μεταξύ τους διαφορά των 13 βαθμών, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το GP των HΠΑ, εξασφαλίζει ένα σημαντικό προβάδισμα στο Γερμανό οδηγό. Ουσιαστικά, ακόμα κι αν ο Vettel εγκαταλείψει στον τελευταίο αγώνα, ο Alonso θα πρέπει να καταλάβει τουλάχιστον την 3η θέση για να κατακτήσει το Πρωτάθλημα Οδηγών του 2012. Απ’ την άλλη, ο Vettel στέφεται Πρωταθλητής αν τερματίσει 4ος, ανεξάρτητα της θέσης του Ισπανού πιλότου.

Έτσι λοιπόν, απαιτείται συνδυασμός αποτελεσμάτων ώστε να καλυφθεί η διαφορά των 13 βαθμών και ο Fernando Alonso να κατακτήσει το τρίτο του Πρωτάθλημα F1. Aυτοί είναι οι εξής: Με τον Alonso 1o, ο Vettel πρέπει να μην τερματίσει σε καλύτερη θέση από την 5η και αντίστοιχα Alonso 2oς-Vettel 8ος, Alonso 3oς-Vettel 10ος. Σημειώνουμε πως στις δύο περιπτώσεις ισοβαθμίας (Alonso 1oς-Vettel 4ος και Alonso 3oς-Vettel 9ος), το πρωτάθλημα πηγαίνει στον Vettel, καθώς έχει σημειώσει φέτος περισσότερες νίκες έναντι του αντιπάλου του.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η τακτική των ομάδων, αφού όπως είδαμε και στο Όστιν η σκόπιμη ποινή που ουσιαστικά επέβαλε η Ferrari στον εαυτό της με την αλλαγή κιβωτίου του Massa, έφερε τον Alonso μία θέση μπροστά στη γραμμή εκκίνησης (από την 8η στην 7η) και το σημαντικότερο: στην καθαρή γραμμή για την πρώτη στροφή, που του επέτρεψε να φτάσει εύκολα στην 4η θέση στην έξοδό της.

Απ’ την άλλη, η Red Bull έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για την αξιοπιστία των δυναμό των μονοθέσιων της, μετά την εγκατάλειψη του Mark Webber στο GP HΠΑ. Είναι η μοναδική ομάδα που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το παλαιότερων προδιαγραφών δυναμό, από όλες τις ομάδες που τρέχουν με κινητήρα Renault, γιατί απλά δε θέλησε να ρισκάρει με τη χρησιμοποίηση ενός νέου εξαρτήματος. Ωστόσο, τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν, καθώς η Renault επιβεβαίωσε τη Δευτέρα πως θα τροφοδοτήσει τη Red Bull, για τον τελευταίο αγώνα, με το δυναμό που με επιτυχία δοκίμασαν οι Lotus, Williams και Caterham.