Απέρριψε την έφεση της Μέταλιστ το CAS

Η Μέταλιστ πήρε την Παρασκευή την πρώτη της δικαίωση στην υπόθεση εκδίκασης και τιμωρίας της ίδιας και στελεχών της, πρώην και νυν, για τον ύποπτο αγώνα της σεζόν 2007-08 στο ουκρανικό πρωτάθλημα με αντίπαλο την Καρπάτι Λβοφ.

Δε θα μπορέσει όμως να την απολαύσει, διότι δεν σήμανε και την επιστροφή της στη διοργάνωση του Champions League. Το CAS αρνήθηκε την επαναφορά των Ουκρανών στο Champions League και έκρινε θετικά την ποινή της UEFA.

Αναλυτικά, μετά την απόφαση ενοχής της για τον αγώνα με την Καρπάτι, η Μέταλιστ είχε προσφύγει στο ανώτατο ελβετικό πολιτικό δικαστήριο και αθωώθηκε από αυτό με το αιτιολογικό ότι δε φέρει ευθύνη η τωρινή ομάδα για ενέργειες στελεχών που τη διοικούσαν τότε, ενώ ενδέχεται επίσης να έχουν ενεργήσει αυτοβούλως. Ούτως ή άλλως, πάντως, ο αγώνας με την Καρπάτι της σεζόν 2007-08 είναι αδύνατο να αποχαρακτηριστεί "στημένος".

Η Μέταλιστ κοινοποίησε την απόφαση στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), το οποίο εδρεύει στην Ελβετία και αυτός είναι, άλλωστε και ο λόγος που η Μέταλιστ προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια της συγκεκριμένης χώρας.

Η ουκρανική ομάδα κοινοποίησε την απόφαση και στην UEFA, η οποία όμως ήδη από την Τετάρτη έχει προνοήσει και θεωρεί τελεσίδικη την απόφαση αντικατάστασης της Μέταλιστ από τον ΠΑΟΚ. Το μόνο που άφηνε τότε ως ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία είναι να υπήρχε χρηματική αποζημίωση προς τους Ουκρανούς.

Αυτό το ενδεχόμενο όμως είχε προβλεφθεί στην περίπτωση που το CAS έκρινε ότι η τιμωρία του αποκλεισμού της ομάδας δε δικαιολογεί το αδίκημα και πάλι με το αιτιολογικό ότι η ομάδα δε φέρει τόσο μεγάλο μερίδιο ευθύνης -ειδικά στην παρούσα φάση, πέντε ποδοσφαιρικές σεζόν μετά το συμβάν- για μεμονωμένες ενέργειες παραγόντων της που δραστηριοποιούνταν τότε στην ομάδα του Χάρκοβου.

Η απόφαση του CAS, πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ήταν αρνητική στην επαναφορά των Ουκρανών στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και θετική ως προς την ποινή που της επέβαλε η UEFA ως προς το διαπιστωμένο από το CAS αδίκημα του "στημένου" παιχνιδιού. Διαβάστε την ανακοίνωση: "ο ανώτατο αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο της Λωζάνης (CAS) απέρριψε το αίτημα αναστολής τιμωρίας μονοετούς αποκλεισμού της Μέταλιστ που επιβλήθηκε από την UEFA. Ως εκ τούτου ο ΠΑΟΚ θα αγωνιστεί εναντίον της Σάλκε στα Play-off του Τσάμπιονς Λιγκ".

Ωστόσο, η παρεμβολή ποινικών εθνικών δικαστηρίων είναι κατά κανόνα απαγορευτική από την UEFA σε όλες τις περιπτώσεις και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο εγείρονται ερωτήματα για το αν η Μέταλιστ τελικά εισπράξει ακόμη μεγαλύτερη τιμωρία για τις ενέργειές της να μπλέξει την κρατική δικαιοσύνη και μάλιστα, τρίτης χώρας.