Ελπίδες Ευρώπης με 3 – 0 επί της Ξάνθης

Πραγματοποιώντας ίσως την καλύτερή του εμφάνιση τη φετινή χρονιά, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε 3-0 της Ξάνθης έχοντας σε μεγάλη μέρα τον Μπαρμπαρούση, τερματίζοντας έκτος στη βαθμολογία της Σούπερ Λίγκας. Με δέκα ποδοσφαιριστές από το 40' οι Ακρίτες, εκπληκτικό γκολ του Φιγκερόα.

Πως έπαιξαν

Ο Γιάννης Βονόρτας παρέταξε τον Παναθηναϊκό με διάταξη 4-3-3. Ο Καρνέζης ήταν κάτω από τα δοκάρια, με την τετράδα της άμυνας να αποτελείται (από αριστερά προς τα δεξιά) από τους Μαρίνο, Τριανταφυλλόπουλο, Μπουμσόνγκ και Σεϊταρίδη. Ο Σο ήταν το αμυντικό χαφ, με τους Λαγό και Ζέκα να κινούνται λίγο μπροστά του. Τον Φιγκερόα πλαισίωναν από α άκρα της επίθεσης ο Ντίνας και ο εξαιρετικός Μπαρμπαρούσης. Το 4-2-3-1 του Μαρίνου Ουζουνίδη, περιελάμβανε τον Λοντίγκιν κάτω από τα δοκάρια και τους Παΐτο, Βάλλα, Γούτα, Κομεσίδη αμυντική τετράδα. Φλίσκας και Ντιέ ήταν τα δύο κεντρικά χαφ, με τον Μάνταλο να κινείται μπροστά τους. Στην επιθετική γραμμή τον Σολτάνι, βοηθούσαν οι Μαρσελίνιο και Μαρίν.

Οι ομάδες μπήκαν μουδιασμένες στο χορτάρι, επηρεασμένες ίσως και από την (έστω) μικρή αποχή από αγωνιστικές υποχρεώσεις. Η Ξάνθη ήταν αυτή που πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων στα πρώτα λεπτά, με την υπεροχή της πάντως να είναι άκαρπη, αφού δεν μπορούσε να απειλήσει την εστία του Καρνέζη.

Η καλύτερη στιγμή των (τυπικά) φιλοξενούμενων ήταν ένα σουτ του Μαρσελίνιο στο 19', με τον παίκτη της Ξάνθης να μπαίνει ωραία από δεξιά στην περιοχή αλλά τη μπάλα να καταλήγει άουτ.

Όσο περνούσε η ώρα οι «πράσινοι» είχαν περισσότερο χρόνο τη μπάλα στα πόδια τους, κάτι που έδινε τη δυνατότητα στον Μπαρμπαρούση (που ήταν ο πιο επικίνδυνος παίκτης του Παναθηναϊκού) να φτιάχνει επικίνδυνες καταστάσεις στην άμυνα των Ακριτών. Η... προειδοποίηση ήρθε στο 22' όταν η μπάλα γύρισε ωραία αλλά το σουτ του Λαγού πέρας άουτ.

Το γκολ ήρθε τελικά πέντε λεπτά αργότερα για το «τριφύλλι». Ο Ζέκα έπαιξε το 1-2 με τον Μπαρμπαρούση, με τον Προτογάλο να βγαίνει απέναντι από τον Λοντίγκιν πλασάροντάς τον εύστοχα.

Το 1-0 έδωσε ψυχολογία στους παίκτες του Βονόρτα, που έβγαλαν ωραίες συνεργασίες στη συνέχεια. Σε μία από αυτές (32') ο Μπαρμπαρούσης σούταρε από το ημικύκλιο με τη μπάλα να τραντάζει το οριζόντιο δοκάρι της ξανθιώτικης εστίας.

Τα χειρότερα για την Ξάνθη ήρθαν στο 40ο λεπτό. Ο Ντιέ κλώτσησε τη μπάλα πάνω στον πεσμένο Ζέκα, αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα του διαιτητή Θάνου. Το καλό ποδόσφαιρο που έπαιζε ο Παναθηναϊκός μετά το 1-0 συνεχίστηκε, με τον Σο να πιάνει καλό σουτ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου -και αφού πρώτα η μπάλα είχε γυρίσει με ωραίο τρόπο- και τον Λοντίγκιν να διώχνει.

Με δεδομένο το αριθμητικό πλεονέκτημα των πρασίνων, η εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Ο Παναθηναϊκός είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, παρόλα αυτά χρειάστηκε τη σωτήρια επέμβαση του Τριανταφυλλόπουλου για να μη μπει σε περιπέτειες. Στο 59' ο Μαρσελίνιο βγήκε στην πλάτη της άμυνας μετά τη μπαλιά του Μάνταλου περνώντας και τον Καρνέζη, σούταρε από πλάγια αριστερά αλλά ο αμυντικός του Παναθηναϊκού αποσόβησε την παραβίαση της εστίας πάνω στη γραμμή.

Στην εξέλιξη της φάσης ο Ζέκα ελίχθηκε ωραία από αριστερά, πέρασε τον προσωπικό του αντίπαλο και σούταρε με τη μπάλα να κοντράρει στον Γούτα καταλήγοντας στα δίχτυα του Λοντίγκιν.

Εκεί το παιχνίδι ουσιαστικά έλαβε πρόωρο τέλος, παρά τις προσπάθειες του Ουζουνίδη από τον πάγκο να ρισκάρει με την είσοδο των Ονουάτσι και Σμιθ. Ο Παναθηναϊκός ήλεγχε πλήρως το ματς και κατάφερε να φτάσει και σε τρίτο γκολ με εκπληκτικό τρόπο από τον Λουτσιάνο Φιγκερόα στο 76'.

Ο Αργεντινός έπιασε ένα φοβερό σουτ με το αριστερό έξω από την περιοχή και λίγο δεξιά, με τη μπάλα να παίρνει εξωτερικά φάλτσα καταλήγοντας στο αριστερό παραθυράκι του ανήμπορου να αντιδράσει Λοντίγκιν.

πηγή: novasports.gr