Οι πιθανές τιμωρίες, πάνω από το κεφάλι της ΑΕΚ

Με σοβαρή τιμωρία κινδυνεύει η ΑΕΚ. Η οριστική διακοπή του αγώνα με τον Πανθρακικό απειλεί σοβαρά την Ένωση, βάσει του ΚΑΠ, με συνέπειες που αγγίζουν και την επόμενη σεζόν.
 
Η διακοπή επισύρει μηδενισμό στον αγώνα και ήττα με σκορ 3-0, αφαίρεση τριών βαθμών από τον φετινό βαθμολογικό πίνακα και επιπλέον αφαίρεση δύο βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα.

Χαρακτηριστικά: "Αγώνας που δεν τελέστηκε ή που δεν έληξε με υπαιτιότητα της μιας ή και των δύο ομάδων τιμωρείται με αφαίρεση τριών (3) βαθμών, καθώς επίσης και την αφαίρεση δύο (2) βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα, αν ο αγώνας διακοπεί πριν από την κανονική λήξη", τονίζει ο ΚΑΠ.

Στο άρθρο 15-4β του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ αναφέρεται: "Εάν η είσοδος οπαδών συνδέεται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας χρηματική ποινή σαράντα χιλιάδων ευρώ (40.000) έως διακοσίων σαράντα χιλιάδων ευρώ (240.000) και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές (2) έως τέσσερις (4) αγωνιστικές και επιπρόσθετα ποινή αφαίρεσης τριών (3) βαθμών".

Επίσης, η παράγραφος 6δ προβλέπει, για την κατηγορία για "εκτεταμένα επεισόδια": "Χρηματική ποινή εβδομήντα χιλιάδων ευρώ (70.000) έως διακοσίων χιλιάδων ευρώ (200.000) και ποινή διεξαγωγής δύο (2) έως τρεις (3) αγώνες χωρίς θεατές και αφαίρεση τριών (3) βαθμών από το βαθμολογικό πίνακα, εάν τα επεισόδια έγιναν μέσα στον αγωνιστικό χώρο".
 
Για τα επεισόδια των οπαδών της, ο Πειθαρχικός Κώδικας προβλέπει:  
 
1) Αν τιμωρηθεί, πέραν της διακοπής, για "είσοδο οπαδών", θα της επιβληθεί πρόστιμο από 40.000 έως 240.000 ευρώ και 2 έως 4 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών.  
 
2) Αν τιμωρηθεί για "εκτεταμένα επεισόδια μέσα στον αγωνιστικό χώρο", θα της επιβληθεί πρόστιμο 70.000 με 200.000 ευρώ και 2 έως 3 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών.  
 
Ας μην ξεχνάμε και το δεδικασμένο του Παναθηναϊκού, ο οποίος τιμωρήθηκε με μείωση δύο βαθμών και για την επόμενη σεζόν (δηλαδή, τη φετινή), μετά τη διακοπή του περσινού ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση και στον αγώνα του Πανιωνίου με τον Ολυμπιακό που δεν ξεκίνησε ποτέ (σεζόν 2004/05), οι Νεοσμυρνιώτες δεν τιμωρήθηκαν με αφαίρεση βαθμών την ίδια σεζόν. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο αγώνας ξεκίνησε αλλά δεν ολοκληρώθηκε, μετρά εις βάρος της ΑΕΚ και την αφήνει πειθαρχικά έκθετη. Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι το κύριο ελαφρυντικό του Πανιωνίου σ' εκείνη την περίπτωση ήταν ότι ο αγώνας τελικά διεξήχθη.

Σε κάθε περίπτωση, η ΑΕΚ δεν έχει ούτε το καθαρό μυαλό, ούτε την οργάνωση, ούτε την προσήλωση να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από τον υποβιβασμό της.

Η ΑΕΚ θα κληθεί την Τρίτη σε απολογία από την Πειθαρχική Επιτροπή της Superleague και αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη. Για την ορθή συνέχεια των αγωνιστικών υποχρεώσεων, καθώς εκκρεμεί η τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, η απόφαση θα ανακοινωθεί αυθημερόν.

Η ΑΕΚ θα κάνει έφεση, η οποία θα εκδικαστεί την επόμενη εβδομάδα, μετά την τελευταία αγωνιστική. Αναμένονται αρκετά επεισόδια, κυρίως στην περίοδο των ευθυνών, όμως ο υποβιβασμός των κιτρινόμαυρων είναι μη αναστρέψιμος...