ΠΑΟΚ: Έκλεισε 80 χρόνια ιστορίας

Στις 12 Απριλίου 2013 συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την ημερομηνία ίδρυσης του ΠΑΟΚ.

Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ.) είναι από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους. Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12 Απριλίου 1926. To καταστατικό της ίδρυσης του συλλόγου εγκρίθηκε με την υπ' αριθμόν 822 απόφαση του Πρωτοδικείου, λίγες ημέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου 1926.

Ο ΠΑΟΚ είναι ο μοναδικός ελληνικός σύλλογος ο οποίος εκπροσωπείται τα τελευταία χρόνια στην Α' και Α1 εθνική κατηγορία και στα 5 ομαδικά ολυμπιακά αθλήματα ανδρών (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, πόλο).

Η επέτειος των 80 ετών συμπίπτει με την αλλαγή στη διοίκηση της ομάδας και την έλευση του νέου μεγαλομετόχου, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος έχει μεγαλεπήβολα σχέδια, ως φαίνεται, για την ομάδα.

Μάλιστα, στην ελληνική ποδοσφαιρική Superleague ο ΠΑΟΚ έχει μέχρι στιγμής το προβάδισμα ως δεύτερος της κατάταξης -και ως πρώτος της ειδικής κατάταξης των πλέι-οφ- να πάρει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League για τρίτη φορά στην ιστορία του.

Ο ΠΑΟΚ ιδρύθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες που ακολούθησαν την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης που ακολούθησε. Νωρίτερα είχε ιδρυθεί στην πόλη η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, κυρίως από μέλη των ελληνικών συλλόγων της Πόλης Ερμής και Πέρα Κλουμπ. Από την Ένωση αυτή προέκυψε αρχικά η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης (1925) και ένα χρόνο αργότερα ο ΠΑΟΚ.

Το τμήμα πάλης και ποδηλατικό τμήμα του ΠΑΟΚ δημιουργήθηκαν με την ίδρυση του συλλόγου, το 1926. Το 1928 ιδρύθηκε το τμήμα μπάσκετ και το τμήμα στίβου.

Μετά τη συγχώνευση με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, το 1929, ο ΠΑΟΚ αλλάζει και έμβλημα. Αντικαταστάθηκε το πέταλο με το τετράφυλλο τριφύλλι και νέο έμβλημα έγινε ο Δικέφαλος Αετός.

Το 1931 ιδρύθηκε το τμήμα πόλο, όπως και το τμήμα κολύμβησης και το 1933 ιδρύθηκε το τμήμα βόλεϊ.