Άγνοια για τα πάντα δήλωσε ο Κατίδης – Υπ’ ατμόν από την ΑΕΚ

Από την απολογία του Γιώργου Κατίδη στα γραφεία της ΕΠΟ την Πέμπτη το μεσημέρι, η μόνη αποδεκτή φράση είναι "τον εαυτό μου ρεζίλεψα".

Ο παίκτης, αρχηγός της εθνικής Νέων, που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Φινλανδίας το περασμένο καλοκαίρι, ήρθε από τον Άρη στην ΑΕΚ τον περασμένο Αύγουστο μετά βαΐων και κλάδων για να κάνει τη διαφορά.

Τελικά, ο ναζιστικός χαιρετισμός του έδωσε -πιθανότητα- το τελειωτικό χτύπημα στην αποτυχημένη καριέρα του στην Ένωση. Ή, μάλλον, αυτός ήρθε με την υπερασπιστική γραμμή του "δε γνώριζα τίποτα".

Ο Γιώργος Κατίδης, κατά δήλωσή του, δε γνώριζε τι έκανε ο Χίτλερ, δε γνώριζε για τον ναζισμό στην Ελλάδα, δε γνώριζε και την ιστορία της ΑΕΚ.

Προφανώς δε γνώριζε και τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Κατοχή. Διαφορετικά, κάποιος παίζει με τη νοημοσύνη όσων κάθισαν να ακούσουν τι έχει να πει για την ενέργειά του.

Στην καριέρα του στην ΑΕΚ είχαν προηγηθεί ατέλειωτα πειθαρχικά παραπτώματα και προσωπικά επεισόδια με πρωταγωνιστή τον ίδιο, τον προπονητή του, Έβαλντ Λίνεν και τον γυμναστή, Νίκο Πήδουλα.

Τη στιγμή που ο Κατίδης, με το κρίσιμο γκολ της νίκης με σκορ 2-1 επί της Βέροιας, έδειχνε να... αναγεννάται, κατέστρεψε τα πάντα σε μια στιγμή.

Εκεί ήταν που μίλησε όχι μόνο το νεαρό της ηλικίας του, αλλά και η σοβαρή έλλειψη παιδείας. Δεν αποτελεί δικαιολογία ότι είναι 20 ετών.

Η ποινή της ΕΠΟ για ισόβιο αποκλεισμό από τις εθνικές ομάδες θα καταπέσει. Το θέμα είναι τι αφήνει πίσω ο Κατίδης και η γενιά... Κατίδηδων που δημιουργείται και αναθρέφεται από την ημιμάθεια.

"Δεν γνώριζα τι έκανα, νόμιζα ότι ο χαιρετισμός μου σημαίνει σεβασμός", ισχυρίστηκε στην απολογία του στην Πειθαρχική Επιτροπής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ο Γιώργος Κατίδης. Μια δήλωση, χαρακτηριστική της πλάνης, των εύκολων και γρήγορων χρημάτων και δημοσιότητας που εξασφαλίζει το ποδόσφαιρο, δίχως να ενδιαφέρει κανέναν τελικά αν ο ποδοσφαιριστής έχει τίποτε άλλο να πει, αν γνωρίζει καν τίποτε άλλο να πει.

Η δήλωση του Κατίδη "δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με την πολιτική. Κατάλαβα μετά τι είχε γίνει. Κατάλαβα μετά πως προσέβαλα τον λαό της ΑΕΚ και τους συμπαίκτες μου και αμέσως πήρα όλο το βάρος πάνω μου" δείχνει έλλειψη σεβασμού απέναντι στην ιστορία της ομάδας για την οποία αγωνίζεται.

Αυτός είναι και ο λόγος που η καριέρα του στην ΑΕΚ είναι μια τελειωμένη υπόθεση. Στην ΑΕΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, σκέφτονται να τον στηρίξουν, αλλά φοβούνται τις αντιδράσεις του κόσμου. Ο Ηλίας Μπρουσιανός είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι "η ΕΠΟ εκτέλεσε τον Κατίδη χωρίς απολογία" αλλά και τώρα που απολογήθηκε ο 20χρονος έκανε τα πράγματα χειρότερα. Ίσως να είναι και ένας τρόπος να βγει τελείως η ΑΕΚ από το κάδρο των ευθυνών.

Οι υπόλοιπες δηλώσεις του ποδοσφαιριστή

Στην υπερασπιστική γραμμή της άγνοιας κινήθηκε ο παίκτης, προσβάλοντας εν τέλει τον εαυτό του, κάτι που άλλωστε, παραδέχθηκε και ο ίδιος.

"Δεν έχει τύχει να γνωρίζω την περίοδο του ναζισμού. Στο προηγούμενο παιχνίδι υπήρχε έντονη κριτική στο πρόσωπο μου. Δεν είμαι ναζιστής, ούτε φασίστας. Δεν γνώριζα τι έκανα. Για τον Χίτλερ ήξερα μόνο κάποια πράγματα από την τηλεόραση, αλλά δεν ήξερα τι σημαίνει αυτό, ήταν κάτι αυθόρμητο. Νόμιζα ότι ο χαιρετισμός μου αυτός σημαίνει σεβασμός. Το έκανα για να σηκωθεί ο κόσμος όρθιος. Ηταν κάτι κακό για την ομάδα μου και γι' αυτό έθεσα τον εαυτό μου εκτός ομάδας. Προσέβαλα το λαό της και τους συμπαίκτες μου. Εχω κάνει ρεζίλι τον εαυτό μου. Εχω ετεροθαλή αδελφό από το Πουέρτο Ρίκο", φέρεται να δήλωσε μεταξύ άλλων ο 20χρονος ποδοσφαιριστής.

Και πώς να σώσεις ό,τι σώζεται με τέτοιες δηλώσεις...