Spiegel: Πώς η Ασία “επιτρέπει” τον παράνομο στοιχηματισμό

Για αδυναμία δράσης σε περιπτώσεις οργανωμένων κυκλωμάτων αλλοίωσης αποτελεσμάτων κατηγορεί την Ευρωπαϊκή, αλλά και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος είναι ενδεικτικός: "Πώς το διεθνές ποδόσφαιρο απέτυχε".

Πράγματι, το  γίνεται εκτενής αναφορά στις «τρύπες» του ισχύον σύστημα προειδοποίησης για ύποπτα ματς έχει αρκετές "τρύπες" και κενά σημεία.

Ενδεικτικά, το περιοδικό επικαλείται τη δήλωση του γερμανού αστυνομικού Φρίντχελμ Άλντανς, ειδικού στα σκάνδαλα στημένων αγώνων ο οποίος δηλώνει ότι τα συστήματα που έχουν οι δύο ποδοσφαιρικές οργανώσεις "δεν έχουν μέχρι στιγμής μετρήσιμα αποτελέσματα".

To "ξεδοντιασμένο" σύστημα ελέγχου στημένων αγώνων

Παρότι FIFA και UEFA είχαν στηρίξει πολλά στο σύστημα αυτό για την αντιμετώπιση των στημένων αγώνων, πρώην υπάλληλος της Interpol χαρακτηρίζει το σύστημα αυτό ως "ξεδοντιασμένο."

"Είναι απλώς μια καλή επιχείρηση για να κερδίζουν κάποιοι άνθρωποι εύκολα λεφτά. Αλλά αυτοί που χειραγωγούν αγώνες για το στοίχημα, ειδικά στην Ασία, είναι πολύ εύκολο να το αποφύγουν", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σημαντική, επίσης, είναι η μαρτυρία πρώην υπαλλήλου της UEFA που είχε συμμετάσχει στην εγκατάσταση του συστήματος. Οπως αποκαλύπτει ο ίδιος, "το σύστημα προειδοποίησης λειτουργεί όταν κάποιος ποντάρει ένα πολύ μεγάλο ποσό σε ένα ματς. Το σύστημα όμως είναι τυφλό σε περιπτώσεις όπου έχουν γίνει πολλά μικρά πονταρίσματα σε διαφορετικά πρακτορεία".

Ο πρώην υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας αποκαλύπτει ότι το σύστημα αναγνωρίζει μόνο τις μεγάλες ή μεσαίες στοιχηματικές εταιρείες στην Ευρώπη. Τα πολλά μικρά ημι-νόμιμα ή παράνομα πρακτορεία, εταιρείες περιορισμένες ευθύνης ή ανταλλακτήρια της Ασίας δε συνεργάζονται με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές οργανώσεις.

Ο Γουίλσον Ράι Περουμάλ από τη Σιγκαπούρη έδωσε στοιχεία στη Europol

Στην Ασία βρίσκεται, άλλωστε, το κέντρο του κυκλώματος που αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες η Europol, η οποία ερεύνησε 380 ύποπτους αγώνες στους οποίους εμπλέκονται 425 άνθρωποι του ποδοσφαίρου.

Πρόσωπο-"κλειδί" για την αποκάλυψη του κυκλώματος ήταν ο Γουίλσον Ράι Περουμάλ από τη Σιγκαπούρη. Ο Περουμάλ ήταν ο άνθρωπος που βρίσκονταν πίσω από τη διοργάνωση ενός "τουλάχιστον περίεργου" φιλικού ποδοσφαιρικού τουρνουά στην Τουρκία με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας, της Βολιβίας, της Εσθονίας και της Λετονίας.

Ο Περουμάλ είχε φροντίσει να εξαγοράσει και τους έξι διαιτητές που συμμετείχαν ώστε να εξασφαλίσει τα αποτελέσματα που ήθελε. Όταν το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε, ο Περουμάλ συνελήφθη στη Φινλανδία και κατόπιν, για να μειωθεί η ποινή του, έδωσε τις καίριες πληροφορίες στη Europol.

O Περουμάλ ομολόγησε στις αστυνομικές Αρχές ότι ήταν υπάλληλος του επιχειρηματία Νταν Ταν, ο οποίος θεωρείται ο "εγκέφαλος" του μεγαλύτερου κυκλώματος χειραγώγησης αγώνων.

Ο Νταν Ταν όμως δεν συλλαμβάνεται από τις αρχές της Σιγκαπούρης, καθώς θεωρείται σημαίνον πρόσωπο της χώρας και συν τοις άλλοις, έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο εταιρειών μέσα από το οποίο χάνονται τα ίχνη του.