Ποιοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο των 380 στημένων αγώνων

Νέα στοιχεία προκύπτουν για το κύκλωμα των 380 στημένων αγώνων που ανακάλυψε η Europol.

Στο κύκλωμα εκτιμάται ότι είναι μπλεγμένα 425 άτομα, ανάμεσα στα οποία, διοικητικοί υπάλληλοι σταδίων, παράγοντες ομάδων, διαιτητές, ποδοσφαιριστές και εγκληματίες, οι οποίοι είναι ύποπτοι για τηλεφωνήματα και σχέση εκ του μακρόθεν με το κύκλωμα, καθώς φέρονται να είχαν πληροφόρηση για τα "στημένα" παιχνίδια.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα "Guardian", φυλακισμένοι κακοποιοί πόνταραν το συνολικό ποσό των 16.000.000 ευρώ μέσω τηλεφωνημάτων και έβγαλαν καθαρό κέρδος 8.000.000 ευρώ. Από την ίδια δραστηριότητα, προκύπτουν "υπόγειες" συναλλαγές χρήματος ύψους 2.000.000 ευρώ, οι οποίες, σύμφωνα με τη Europol, αποτελούν αμοιβή στους μεσάζοντες πληροφοριοδότες. Από τα χρήματα αυτά, η μεγαλύτερη μεμονωμένη αμοιβή έφθανε τα 140.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα "The Hague", στέλεχος της Europol αποκαλύπτει ότι το οργανωμένο κύκλωμα "έστησε" την επιχείρηση στην Ασία, όπου υπήρχε οργανωμένο κέντρο διαχείρισης αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων. Η Europol, για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα, διεξήγαγε έρευνα 18 μηνών.

Σύμφωνα με την ιρλανδική Irish Independent, οι αγώνες του Champions League που αναφέρθηκαν ήδη από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος του σκανδάλου αφορούν ο ένας προκριματικό αγώνα της περιόδου 2010-11 και ο άλλος αγώνα της φάσης των ομίλων της σεζόν 2009-10.