Οι Έλληνες… Ρομά της Ρόμα

Η μεταγραφή του Βασίλη Τοροσίδη στη Ρόμα θυμίζει άλλες εποχές. Ο 27χρονος αμυντικός θα κάνει δίδυμο στα αποδυτήρια των τζιαλορόσι με τον Παναγιώτη Ταχτσίδη.

Ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ μεταγράφηκε το περασμένο καλοκαίρι στην ομάδα της Ρώμης, εξαργυρώνοντας εν πολλοίς τις πολύ καλές και σταθερές εμφανίσεις του με τη φανέλα της Βερόνα τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Την αρχή ο Χούτος

Οι τζιαλορόσι έχουν μια ιδιότυπη παράδοση στην απόκτηση Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Ο πρώτος που φόρεσε τη φανέλα των Ρωμαίων ήταν ο Λάμπρος Χούτος, άρτι αφιχθείς τότε από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, σε ηλικία 17 ετών. Ο Χούτος έμεινε τρία χρόνια στη Ρόμα, αλλά τελικά κατάφερε να κάνει μόλις 11 εμφανίσεις, από τις οποίες μόνο τρεις ως βασικός.

Πρόλαβε όμως να τεθεί αντιμέτωπος του Γρηγόρη Γεωργάτου που έπαιζε τότε στην Ίντερ. Ο Λάμπρος Χούτος μετακόμισε στον Ολυμπιακό τη σεζόν 1999-2000. Ο επόμενος Έλληνας στο ρόστερ των τζιαλορόσι ήταν ο Τραϊανός Δέλλας το καλοκαίρι του 2002. Μετά από μια εντυπωσιακή χρονιά με τη φανέλα της Περούτζια, ο "Κολοσσός" είχε φτάσει να ανακυρηχθεί ο πολυτιμότερος και πλέον περιζήτητος στόπερ του πρώτου μισού της σεζόν 2001-02. Ακολούθησε το σίριαλ της μεταγραφής του με πολλά επεισόδια.

Το σίριαλ Δέλλα

Ο πρόεδρος της Ρόμα προσέγγισε πρώτα τον παίκτη και έπειτα την Περούτζια. Ο Δέλλας τιμωρήθηκε σιωπηρά και κατόπιν η ομάδα του αρνείτο να δώσει τη συγκατάθεσή της για τη μεταγραφή. Οι σχέσεις του Τραϊανού με τη διοίκηση της Περούτζια και τον προπονητή Σέρσε Κόσμι έφτασαν σε οριακό σημείο. Ο 36χρονος σήμερα παλαίμαχος ποδοσφαιριστής τιμωρήθηκε με πρόστιμο 150.000 ευρώ και τέθηκε εκτός ομάδας.

Όλα αυτά, μέχρι το καλοκαίρι. Όταν φόρεσε τη φανέλα της Ρόμα, όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλύτερα και τα γεγονότα να τον δικαιώνουν. Δυσκολεύτηκε να συνηθίσει, αλλά τελικά αναδείχθηκε στην πιο αξιοπρεπή ως σήμερα συμβολή Έλληνα ποδοσφαιριστή στις απαιτήσεις των Ρωμαίων. Είχε 44 συμμετοχές ως βασικός και δύο γκολ στο Καμπιονάτο.

"Ελέ": μόνο τυπικά ήταν στη Ρόμα

Τον πρώτο κύκλο συμμετοχών Ελλήνων ποδοσφαιριστών στο ρόστερ της ομάδας της Ρώμης έκλεισε ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος, με έναν τρόπο ανέλπιστο. Ο μάνατζερ του τότε τερματοφύλακα, ο οποίος είναι πια εν ενεργεία προπονητής στον Πανιώνιο, του είχε κλείσει μεταγραφή στη Μίλαν το καλοκαίρι του 2005 ως τρίτος τερματοφύλακας.

Ο Ελευθερόπουλος δεν έβρισκε θέση να αγωνιστεί ούτε στα προπονητικά διπλά και οι μόνες δύο συμμετοχές του ήταν σε φιλικά της Μίλαν σε τουρ στις ΗΠΑ, κόντρα σε Τσέλσι και Σικάγο, όπου, κατά διαβολικό τρόπο, δέχτηκε εύκολα γκολ. Έμεινε παροπλισμένος ως τον Ιανουάριο του 2006, όταν συμμετείχε σε πολλαπλή ανταλλαγή παικτών μεταξύ Μίλαν και Ρόμα και έτσι, εντάχθηκε στο δυναμικό των τζιαλορόσι. Ωστόσο, δεν αγωνίστηκε ούτε μια φορά με τα χρώματα της Ρόμα και το καλοκαίρι του 2006 μετακόμισε στην Άσκολι.

Με Ταχτσίδη-Τοροσίδη ανοίγει νέος κύκλος

Ο πρώτος κύκλος έκλεισε το καλοκαίρι του 2006 και έξι χρόνια μετά, ένας νέος άνοιξε, με πρωταγωνιστή τον Παναγιώτη Ταχτσίδη. Η νέα Ρόμα, στην οποία πλέον ανήκει και ο Βασίλης Τοροσίδης, είναι ομάδα με πολύ λιγότερα στεγανά και σταθερές αξίες, όπως τότε και είναι μια νεανική και ανταγωνιστική ομάδα, η οποία θέλει να γίνει ξανά σπουδαία. Οι πόρτες είναι ανοικτές για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο ρόστερ της, ώστε να προσπαθήσουν να αναδειχθούν σε πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας.