Φερνάντο Σάντος: Κατα τύχη προπονητής αντί… ηλεκτρολόγος μηχανικός

Το τυχαίο γεγονός που έμελλε να αλλάξει την επαγγελματική πορεία του Πορτογάλου τεχνικού

Είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους προπονητές στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου με την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας το περασμένο καλοκαίρι. Κι όμως, ο Φερνάντο Σάντος έγινε... κατά τύχη προπονητής, καθώς αν δεν είχε συμβεί ένα τυχαίο γεγονός στο τέλος της καριέρας του ως ποδοσφαιριστή, μπορεί τώρα να εργαζόταν ως... ηλεκτρολόγος μηχανικός!

“Όλα συνέβησαν κατά τύχη”, παραδέχθηκε ο Σάντος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, εξηγώντας πως δεν είχε σκοπό να ασχοληθεί με την προπονητική. Όλα ξεκίνησαν όταν όταν άρχισε να εργάζεται στο τέλος της καριέρας του ως ποδοσφαιριστή σε ένα ξενοδοχείο ως μηχανικός. Όμως ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου ήταν και ιδιοκτήτης της Εστορίλ, ομάδας της δεύτερης κατηγορίας της Πορτογαλίας τότε, και του ζήτησε να προπονήσει την ομάδα προσωρινά, για λίγους μήνες.

“Αντί για έξι μήνες, έμεινα έξι χρόνια και ανεβήκαμε στην πρώτη κατηγορία”, διηγήθηκε.

Όσο για την κριτική που του ασκούν πολλοί για το γεγονός ότι οι ομάδες του δεν παίζουν ελκυστικό ποδόσφαιρο, απαντά ότι η ομορφιά είναι υποκειμενικό πράγμα.

“Δεν ξέρω τι είναι όμορφο”, είπε. “Ξέρω ότι υπάρχουν όμορφα πράγματα, όμως το τι είναι όμορφο για μένα και το τι είναι όμορφο για κάποιον άλλο είναι διαφορετικό”.

“Μπορώ να πω ένα πράγμα”, πρόσθεσε. “Μπορείς να κερδίσεις το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και το παγκόσμιο Κύπελλο παίζοντας καλά. Η ιδέα του τι είναι όμορφο και τι όχι είναι κάτι άλλο. [...] Σε κάποιες περιπτώσεις, μία ομάδα που παίζει ρεαλιστικά, πραγματιστικά, αλλά που συνήθως κερδίζει παιχνίδια [...] αυτό θεωρείται καλό πράγμα – για κάποιους δεν είναι”.

Ο Σάντος απάντησε και για την κριτική που ασκείται στο αστέρι της εθνικής Πορτογαλίας και της Ρεάλ Μαδρίτης, Κριστιάνο Ρονάλντο. “Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, οι καλύτεροι ζωγράφοι, οι καλύτεροι συνθέτες, όλοι όσοι είναι εμφανώς ιδιοφυίες, όπως στην περίπτωση του Κριστιάνο Ρονάλντο, είναι επιρρεπείς στην κριτική”, εξήγησε, προσθέτοντας: “Στο παρελθόν έλεγαν ότι είναι υπερβολικά ατομιστής [...], όμως πέρυσι του ασκούσαν κριτική επειδή δεν ήταν τόσο ατομιστής και έπαιζε για την ομάδα”.

“Μπορώ να πω το εξής, και τον ξέρω καλά: είναι άκρως ανιδιοτελής, πολύ φιλεύσπλαχνος, βοηθά πολλούς ανθρώπους... επομένως είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος από κάθε σκοπιά”, ανέφερε ακόμα για τον Ρονάλντο.