Πέθανε ο μεγάλος “δάσκαλος” Τόζα Βεσελίνοβιτς

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 87 ετών, στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο, ο «δάσκαλος» Τόζα Βεσελίνοβιτς, ένας από τους ανθρώπους που κόσμησε με την παρουσία του τα ελληνικά γήπεδα, έχοντας διατελέσει προπονητής του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του Απόλλωνα Αθηνών και του Διαγόρα Ρόδου.

Ο Τόζα Βεσελίνοβιτς γεννήθηκε στο Νόβι Σαντ της Σερβίας (τότε Γιουγκοσλαβίας) στις 22 Οκτωβρίου του 1930 και διακρίθηκε ως ποδοσφαιριστής με τη φανέλα της Βοϊβοντίνα, την οποία φόρεσε για 16 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, προτού γίνει ο πρώτος Γιουγκοσλάβος ποδοσφαιριστής που πήρε μεταγραφή στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στη Σαμπντόρια, ενώ αγωνίστηκε ακόμα στην Αούστρια Βιέννης, τη βελγική Ουνιόν και την αυστριακή Αούστρια Κλάγκενφουρτ, όπου έκλεισε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής. Παράλληλα, αγωνίστηκε 37 φορές με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας, πετυχαίνοντας 28 γκολ.

Ως προπονητής εργάστηκε αρχικά στην Κολομβία, πρώτα με τη Σάντα Φε και μετά με την εθνική ομάδα της χώρας, και το 1977 ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού, όπου έμεινε για τρία χρόνια προτού αναλάβει τον Απόλλωνα Αθηνών, όπου έμεινε για ενάμιση χρόνο. Κατόπιν κάθισε στον πάγκο της κολομβιανής Μιγιονάριος, της εθνικής ομάδας της Γιουγκοσλαβίας και της Φενέρμπαχτσε, προτού επιστρέψει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ, τη χρονιά 1987-88. Στη συνέχεια της προπονητικής του καριέρας ανέλαβε τις τύχες και του Διαγόρα Ρόδου.

Τα τελευταία 40 χρόνια (με εξαίρεση τις περιόδους που εργαζόταν σε άλλες χώρες) ο Τόζα Βεσελίνοβιτς ζούσε στο Παλαιό Φάληρο, στο σπίτι που είχε αγοράσει μαζί με τη σύζυγό του Μίλκα, στο οποίο και άφησε την τελευταία του πνοή.