H Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιστρέφει στην κόλαση

"Σήμερα γνώρισα τόση εχθρικότητα όση δεν είναι ποτέ δει με τα μάτια μου για μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση". Λόγια του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον 19 χρόνια πριν. Για την ακριβεια, λίγο μετά την άφιξη της πτήσης των "κόκκινων διαβόλων" στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

"Καίγονται" για τη νίκη οι γηπεδούχοι

Τον Νοέμβριο του 1993 ήταν απλά μια απόπειρα εισόδου στους ομίλους. Τον Νοέμβριο του 2012 όμως, η Γαλατασαράι δίνει "ένα από τα πιο κρίσιμα παιχνίδια της ιστορίας της", σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο προπονητής της Φατίχ Τερίμ στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας.

Το απόλυτο έχει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον όγδοο όμιλο του φετινού Champions League μετά από τέσσερις αγωνιστικές. Με την πίεση να βαραίνει λιγότερο τις πλάτες των "κόκκινων διαβόλων, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αναμένεται να παρατάξει νεανική ομάδα στην αναμέτρηση της Κωνσταντινούπολης, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς και το μέλλον της Γαλατασαράι στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

"Βόλτα με το Χάρο" το 1993

Το ταξίδι της Γιουνάιτεντ πριν από 19 χρόνια δεν είχε καμία σχέση με το φετινό. Ο Γκάρι Πάλιστερ γράφει στην αυτοβιογραφία του ότι "υπήρξε θύμα μιας τιτάνιας επιχείρησης εκφοβισμού που δεν είχε σε τίποτα να κάνει με τον αθλητισμό".

Ο Στιβ Μπρους, αντίστοιχα, είπε πολύ λιγότερα. Λογική αντίδραση ανθρώπου, που δυσκολεύεται να ξεχάσει ότι από θαύμα γλίτωσε από το να δεχτεί ένα τούβλο στο κεφάλι. Ο Ρομπ Χιουζ κατήγγειλε τη βία που δέχτηκε η ομάδα και τέσσερις παίκτες εκείνης της τρομοκρατημένης ομάδας της Μάντσεστερ υπέγραψαν προθύμως την καταγγελία ότι τους επιτέθηκαν ντόπιοι αστυνομικοί, φθάνοντας την κατάσταση στο χείλος διπλωματικού επεισοδίου.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Όλα αυτά αποτελούν μακρινό παρελθόν. Από τη διοίκηση της Γαλατασαράι τόνισαν ότι τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που τηρήθηκαν -με τη συμβολή της τουρκικής Αστυνομίας- και κατά την προσγείωση της πτήσης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα τηρηθούν και κατά την άφιξη και αναχώρηση από το "καυτό" Αλί Σαμί Γεν.  Άλλωστε, ούτε στον αγώνα του Όλντ Τράφορντ παρατηρήθηκαν παρατράγουδα.

Ακόμα και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έριξε τους τόνους. "Η ατμόσφαιρα ήταν ενθουσιώδης, φανταστική και γεμάτη πάθος", δήλωσε ο 70χρονος τεχνικός. Είπατε κάτι; Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός, απ' ό,τι φαίνεται.