Προετοιμάζει για τα χειρότερα ο Αλαφούζος

Παραδέχτηκε για δεύτερη φορά ότι το σχέδιο για την αναμόρφωση του Παναθηναϊκού μέσω Παναθηναϊκής Συμμαχίας δεν πηγαίνει όπως το περίμενε. Κυρίως όμως, προετοίμασε τον κόσμο του τριφυλλιού για τα χειρότερα.

Αυτοί αναδείχθηκαν οι κύριοι λόγοι της συνέντευξης Τύπου του Γιάννη Αλαφούζου, την επόμενη ημέρα της απομάκρυνσης Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΑΕ δήλωσε ότι η συνέντευξη Τύπου γίνεται "επειδή υπάρχει διάσταση στα όσα νομίζει ο κόσμος της ομάδας σε σχέση με την πραγματικότητα".

Οικονομικό άνοιγμα 30 εκατ. ευρώ στην ΠΑΕ

"Μαζέψαμε κάποια χρήματα και μετά απευθυνθήκαμε προς τον κόσμο. Οι ζημιές από τον Ιούνιο 2010-11 ήταν 15 εκατομμύρια ευρώ. Την επόμενη χρονιά ήταν 27 εκατομμύρια ευρώ και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα άνοιγμα 30 εκατομμυρίων ευρώ", αρκέστηκε να δηλώσει ο κ. Αλαφούζος και συνέχισε: "Τα έσοδα ήταν λιγότερα απ ό,τι περιμέναμε και η συμμετοχή ήταν μικρότερη απ' ό,τι περιμέναμε".

Πώς θα καλυφθεί αυτό το άνοιγμα; Μάλλον μέσω... περικοπών. "Φέτος πήγαμε στο Europa League κι αυτό μας έδωσε μια σημαντική ένεση. Του χρόνου εάν δεν βρούμε πόρους άμεσα θα πρέπει να μειώσουμε πολύ το κόστος της ομάδας. Η οικονομική πραγματικότητα επιβάλει κάποιες λύσεις. Πρέπει να ρυθμιστούν τα χρέη και η ομάδα να προσπαθήσει να επιβιώσει κάτω από ακόμα χειρότερες συνθήκες", τόνισε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Τα χρήματα στον Παναθηναϊκό δε φτάνουν ούτε για τώρα, καθώς τα χρέη είναι υπερήμερα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο πρόεδρός του.

Κι αν λέει ότι "ο Παναθηναϊκός ό,τι κι αν συμβεί, θα επιβιώσει", ακόμη κι αν αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν βάσει θέσης για τη διαχείριση των δυσκολιών, δεν υπάρχει λύση να προτείνει.

"Δημόσιος οργανισμός ο Παναθηναϊκός τα προηγούμενα χρόνια"

Την απάντηση, εξάλλου, τη δίνει μόνος του: "Αν έρθει καποιος επενδυτής θα τον καλοδεχτούμε και θα κάνουμε συζήτηση, αλλά θα πρέπει να βάλει χρήματα και κανείς δεν θέλει να ρίχνει συνέχεια λεφτά. Το ότι βρέθηκαν άνθρωποι να βάλουν 65 εκατ. ευρώ ήταν ένα θαύμα".

"Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε με δημόσιο οργανισμό, με εξαίρεση τα χρόνια της πολυμετοχικότητας, όταν επενδύθηκαν πολλά χρήματα και έπαιζε διαφορετικά", τόνισε ο κ. Αλαφούζος, "ανοίγοντας" ουσιαστικά μέτωπο με την εποχή Τζίγγερ, καθώς για τον Γιώργο Βαρδινογιάννη επεφύλασσε καλά λόγια και χρησιμοποίησε τον όρο "Καπετάνιος".

Πρώτος στόχος το Κύπελλο Ελλάδος

Και με τους στόχους της φετινής σεζόν; Ο πρόεδρος των πρασίνων απάντησε ότι το πρωτάθλημα είναι πια "ουτοπικός στόχος" και στη θέση του τοποθέτησε το Κύπελλο.

"Στη Superleague αυτό που κάνουμε είναι προσπάθεια να βγούμε στην Ευρώπη", συμπλήρωσε. Τα κακά αποτελέσματα ο Γιάννης Αλαφούζος τα απέδωσε σε κακές συγκυρίες και σε 2-3 αγώνες όπου ο Παναθηναϊκός αδικήθηκε.

Παραδέχτηκε επίσης ότι δε θα απομάκρυνε τον Ζεσουάλδο Φερέιρα, αν δεν του ζητούσε συνάντηση ο ίδιος ο Πορτογάλος όταν "αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί πια να βοηθήσει στον Παναθηναϊκό". Απάλλαξε μάλιστα και τον πρώην προπονητή των πρασίνων από τις ευθύνες επιλογής παικτών.

Πίστη στο σχέδιο λαϊκής βάσης

Η μοναδική... λάμψη που αναδύθηκε από τις δηλώσεις Αλαφούζου ήταν η πίστη του στο σχέδιο λαϊκής βάσης. "Ο Παναθηναικός έχει πολύ καλές υποδομές, βασίζεται πολύ σ 'αυτές, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά.

Ο Παναθηναϊκός πιστέυει πολύ και στο φερ πλέι, δεν θέλει να φτιάξει παράγκα. Παρόλο που είχε μεγάλη υπεροχή ο Παναθηναίκός ήθελε να κερδίζει δίκαια τα πρωταθλήματα', τόνισε ο Γ. Αλαφούζος και πρόσθεσε: "Και άλλες ομάδες όπως η Σάλκε, η Μπάγερν, η Μπενφίκα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Είναι ένα μοντέλο στο οποίο θα στηριχθούμε και θα προσπαθήσουμε να πετύχει. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι κοντά στο βρετανικό σύστημα ιεραρχίας και ο προπονητής πρέπει να έχει την εξουσία".

Ο Γιάννης Σαμαράς επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ

Αναπροσαρμόζεται επίσης και ο ρόλος των σκάουτερ με επικεφαλής του τμήματος τον Γιάννη Σαμαρά. "Ο κ. Σαμαράς είναι πολύ έμπειρος και η γνώμη του έχει μεγάλη σημασία. Εχει αρχεία, έχει καταγεγραμμένους παίκτες και επειδή το κόστος για τη δημιουργία τμήματος χρειάζεται χρήματα, οπότε σκεφτήκαμε να προσλάβουμε έναν άνθρωπο που είναι έτοιμος", τόνισε ο πρόεδρος του τριφυλλιού.

Λεωφόρος προς το παρόν και στο βάθος Βοτανικός

Η Λεωφόρος είναι παλιό γήπεδο που δεν καλύπτει τις ανάγκες της ομάδας και ο Παναθηναϊκός, σύμφωνα με τον Γιάννη Αλαφούζο, θέλει να προχωρήσει στην κατασκευή καινούριου. Η Λεωφόρος, όμως, είναι το μοναδικό στοιχείο περιουσιακό του Παναθηναϊκου, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και γι' αυτό επιλέχθηκε ώστε να ξεκινήσουν διαδικασίες επαναξιοποίησής της.

Ο Παναθηναϊκός, ωστόσο, δεν εγκαταλείπει την υπόθεση Βοτανικός. "Στο θέμα δημιουργούνται συνθήκες πολύ ευνοϊκές. Είμαστε σε επαφή με κατασκευαστικές εταιρείες και προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος για να προχωρήσουμε"¨, υπγράμμισε ο πρόεδρος των πρασίνων.

Τέλος, δεν απέκλεισε τη δημιουργία μετώπου, σε σύμπραξη με την ΑΕΚ "που δείχνει να έχει την ίδια αντίληψη" ή ενδεχομένως και άλλες ομάδες ώστε να "υπάρξει σύγκρουση με το κατεστημένο", όπως είπε.