Οι ηττημένοι του τελικού: Αργεντινή, μια χώρα παγωμένη

Η ήττα της Αργεντινής με 1-0 στον τελικό του Μουντιάλ στο Ρίο από τη Γερμανία προκάλεσε στο Μπουένος /Άιρες σκηνές θλίψης, σε μια γιορτή που έληξε άδοξα και την οποία γρήγορα τερμάτισαν βίαια επεισόδια από χούλιγκανς.

Παρά την ήττα, δεκάδες χιλιάδες οπαδοί πραγματοποίησαν πορεία προς τον Οβελίσκο του Μπουένος Άιρες, το σύνηθες κέντρο συγκεντρώσεων και εορτασμών, κραδαίνοντας σημαίες της Αργεντινής. Πυροτεχνήματα, τύμπανα, μουσική, βεγγαλικά έκαναν την ατμόσφαιρα γιορταστική. Οι νεαροί Αργεντινοί είχαν προγραμματίσει πάρτυ και δεν θέλησαν να αλλάξουν το πρόγραμμά τους.

Άλλοι, συντετριμμένοι, βάδιζαν με χαμηλωμένο το κεφάλι στους δρόμους του κέντρου της πρωτεύουσας ή επέστρεφαν στα σπίτια τους.

Έπειτα από ώρες γλεντιού, η "γιορτή" μετατράπηκε σε βίαια επεισόδια, όταν δεκάδες χούλιγκανς, "barrabravas" όπως αποκαλούνται στην Αργεντινή, άρχισαν να ρίχνουν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών των μονάδων καταστολής, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών, δακρυγόνων και αντλιών νερού. Εκατοντάδες χούλιγκανς άρχισαν να σπάσουν βιτρίνες, αυτοκίνητα και να βάζουν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων στο κέντρο της πόλης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ΤΝ, επικαλούμενο πηγές των πρώτων βοηθειών. Η τηλεόραση έδειξε άτομα που έκαναν πλιάτσικο να μεταφέρουν κλεμμένα αντικείμενα, ανάμεσά τους τα τραπέζια και τις καρέκλες ενός εστιατορίου.

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους 15 αστυνομικοί που προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τους χούλιγκανς στις συγκρούσεις αυτές που ξέσπασαν λίγες ώρες μετά την ήττα της Αργεντινής. Η αστυνομία προχώρησε σε πενήντα συλλήψεις.

Τα περιστατικά αυτά ήρθαν σε αντίθεση με τη γενική ατμόσφαιρα μιας γλυκόπικρης γεύσης με την οποία έκλεισε αυτό το Μουντιάλ για την Αργεντινή.

"Ήταν ωστόσο ένα καλό Παγκόσμιο Κύπελλο. Το ότι φθάσαμε στον τελικό απέναντι στη Γερμανία, δεν είναι τόσο κακό. Είμαι περήφανος για την ομάδα αυτή. Δεν ήταν σε θέση να πάρει τη ρεβάνς (για τον τελικό του 1990, τον οποίο είχε κερδίσει η τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας) αλλά, σε αυτό τον τελικό, είδα 11 πολεμιστές στο γήπεδο", δήλωσε με ικανοποίηση ο Λεάντρο Παρέντες, ένας 27χρονος οικοδόμος οπαδός της Ρίβερ Πλέιτ και του Ανχελ Ντι Μαρία.

"Ήμασταν άτυχοι, αλλά τα έδωσαν όλα στο γήπεδο και τώρα είμαστε δεύτεροι παγκόσμιοι πρωταθλητές", δήλωσε η Ανάλια Τσιγλουίτι, μια αρχιτέκτονας 31 ετών η οποία παρακολούθησε τον αγώνα από γιγαντοοθόνη στην πλατεία Σαν Μαρτίν, στο κέντρο του Μπουένος Άιρες.

"Είναι μεγάλο πλήγμα, πίστευα ότι θα έβλεπα για πρώτη φορά την Αργεντινή παγκόσμια πρωταθλήτρια, είναι τρομερό", είπε με δάκρυα στα μάτια ο 20χρονος Μαρτίν Ραμίρες, ο οποίος δεν είχε γεννηθεί όταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα έδωσε τον δεύτερο τίτλο στην Αργεντινή το 1986.

Στο τελικό σφύριγμα, 50.000 άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σαν Μαρτίν χειροκρότησαν τον Λιονέλ Μέσι και τους συμπαίκτες του, εκφράζοντας λύπη για την αναποτελεσματικότητα των επιθετικών τους.

"Η Βραζιλία πες μου τι αισθάνεσαι", φώναζαν οι οπαδοί εκφράζοντας ικανοποίηση που τα πήγαν καλύτερα από τη χώρα που φιλοξένησε το Μουντιάλ, τη γείτονα και μεγάλη αντίζηλο, που συνετρίβη στον ημιτελικό από τη Γερμανία με 7-1, επαναλαμβάνοντας τους στίχους του ποδοσφαιρικού ύμνου των οπαδών της Αργεντινής στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Άλλοι φώναζαν: "Είμαι Αργεντινός, εμπρός Αργεντινή, κάθε μέρα σ 'αγαπώ λίγο περισσότερο".

Η 21 ετών Ντανιέλα 'Εουλα, πωλήτρια σε κατάστημα ενδυμάτων, δήλωσε "απογοητευμένη, αλλά όχι θλιμμένη". "Έχασαν αξιοπρεπώς, όχι όπως το 4-0 στη Νότια Αφρική (στον προημιτελικό εναντίον της Γερμανίας). Μπορούν να έχουν το κεφάλι ψηλά".

Οι πιο πικραμένοι, οι έφηβοι, κάθονταν στο πεζοδρόμιο σε κατάσταση σοκ, με τα μάτια κόκκινα από το κλάμα ή περπατούσαν κρατώντας το κεφάλι με τα δύο χέρια.