Παγκόσμιο Κύπελλο 2014: 10+1 στιγμές που θα θυμόμαστε

Το γκολ του Μάριο Γκέτσε έβαλε τον επίλογο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Παγκόσμια Πρωταθλήτρια για το 2014 είναι η Γερμανία, χάρη σ' αυτό το γκολ, στην παράταση του τελικού κόντρα στην Αργεντινή.

Τα πάντσερ κατέκτησαν ένα δίκαιο τρόπαιο, με βάση τη γενικότερη παρουσία τους, σε ένα Μουντιάλ, που έσπασε πολλά ρεκόρ και ήταν κατά γενική ομολογία το καλύτερο από την ημέρα που η FIFA αποφάσισε να κάνει 32 τις ομάδες.

Άλλωστε, έγιναν η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που κατακτά το τρόπαιο σε λατινοαμερικάνικο έδαφος και έφθασαν τα τέσσερα τρόπαια συνολικά, όσα έχει κατακτήσει και η Ιταλία (η Βραζιλία έχει πέντε).

Στη Βραζιλία ισοφαρίστηκαν τα 171 γκολ που είχαν επιτευχθεί στη διοργάνωση της Γαλλίας το 1998, όταν για πρώτη φορά, 32 ομάδες πέρασαν στα τελικά.

Στη χώρα του καφέ είδαμε πολλές φάσεις, αρκετά δοκάρια, μπόλικο πάθος, αξιοσημείωτες αποκρούσεις. Είδαμε 171 γκολ, όπως προείπαμε, επτά παρατάσεις και τέσσερις διαδικασίες πέναλτι.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 παρακολουθήσαμε την καταστροφή και το διασυρμό τόσο της διοργανώτριας χώρας, όσο και της κατόχου, η οποία δεν μπόρεσε για άλλη μια φορά -από το 1962- να υπερασπιστεί το στέμμα της.

Τι μας έμεινε όμως από αυτό το Μουντιάλ; Το news.gr βρήκε δέκα συν ένα στιγμιότυπα-συμβάντα-γεγονότα που θα συζητηθούν και θα συζητιούνται για χρόνια μετά από αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πράγματα που το στιγμάτισαν και πράγματα που το έκαναν αξέχαστο.

1. Το Μινεϊράζο

Το κάζο των Βραζιλιάνων στο στάδιο Μινέιρο του Μπέλο Οριζόντε, στον ημιτελικό κόντρα στη Γερμανία, με σκορ 7-1, θα μείνει στην ιστορία και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την εθνική Βραζιλίας, αλλάζοντας όχι μόνο την ιστορία της, αλλά και μεσομακροπρόθεσμα, ακόμη και το βάρος της φανέλας της. Το ημίχρονο του αγώνα ήταν 5-0 υπέρ της Νατσιονάλμανσαφτ. Χάρη σ' αυτό το ματς, η Βραζιλία ισοφάρισε την αρνητική αμυντική επίδοση σε ημίχρονο αγώνα τελικής φάσης και έγινε η ομάδα με τη χειρότερη άμυνα ποτέ, που πέρασε την πρώτη φάση.

2. Το γκολ-βολ-πλανέ-τίτλος του Γκέτσε

Ο Αντρέ Σίρλε μπήκε νωρίτερα στο ματς απ' ό,τι προγραμμάτιζε ο Λεβ, λόγω του τραυματισμού του Κράμερ. Στο 112' της παράτασης όμως, είχε το σθένος να κάνει την κούρσα, να προσπεράσει τρεις παίκτες της Αργεντινής και να κάνει τη σέντρα ακριβείας στον Γκέτσε, ο οποίος κατέβασε τη μπάλα και γύρισε υπέροχα και "έσκισε τα δίχτυα" του Ρομέρο. Ήταν το γκολ που έκρινε το νικητή της διοργάνωσης.

3. Ο τραυματισμός του Νεϊμάρ

Συζητήθηκε πολύ και θα συζητηθεί ακόμη περισσότερο, καθότι χρονικά -και ίσως όχι τυχαία- συνέπεσε με την αγωνιστική κατάρρευση της Βραζιλίας. Ο ίδιος ο Νεϊμάρ, ο προπονητής του και οι συμπαίκτες του θεώρησαν ότι αυτό το φάουλ του Ζούνιγκα από πίσω, στην πλάτη του Βραζιλιάνου σταρ, ήταν εσκεμμένο, ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι "λίγο ακόμη και θα είχε μείνει ανάπηρος". Τα πάθη ξύπνησαν και ο Κολομβιανός αμυντικός, που δεν πήρε ούτε κάρτα για το μαρκάρισμά του, δέχτηκε ακόμη και απειλές για τη ζωή του. Ήταν μια από τις στιγμές που έκριναν την τελική έκβαση της διοργάνωσης.

4. Το δάγκωμα του Σουάρεζ

Η Ουρουγουάη νικούσε με 2-1 την Ιταλία, έκανε την απόλυτη ανατροπή στον όμιλό της, αφότου ξεκίνησε με ήττα από την Κόστα Ρίκα, αλλά έχασε για τη συνέχεια τον Λουίς Σουάρεζ, αφού η FIFA έκανε χρήση του ριπλέι και είδε τη δαγκωνιά του Ουρουγουανού φορ στον Ιταλό αμυντικό Κιελίνι. Η FIFA τιμώρησε τον Σουάρεζ, βέβαια εκείνος δεν έχασε τη μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα έναντι 81 εκατ. ευρώ, αλλά η Ουρουγουάη αποπροσηλώθηκε, εκνευρίστηκε και απομονώθηκε η επίθεσή της. Μοιραία αποκλείστηκε εύκολα από την Κολομβία και δε βρήκε ξανά μπροστά της τη Βραζιλία, όπως το 1950.

5. Το γκολ buzzer-beater του Γιώργου Σαμαρά

Ήταν το τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα της Ελλάδας με την Ακτή Ελεφαντοστού και με το σκορ στο 1-1, η γαλανόλευκη έμενε εκτός συνέχειας. Ο Γιώργος Σαμαράς τσίμπησε όσο χρειαζόταν τη μπάλα από τη σέντρα από τα αριστερά, ο Τζιοβάνι Σίο δεν τον πρόλαβε και τον ανέτρεψε. Πέναλτι. Σε νεκρό χρόνο. Η Ελλάδα γέμιζε φως την ώρα που όλα είχαν σβήσει. Μια ψυχρή εκτέλεση από τα 11 βήματα. Σαν μια ελεύθερη βολή κι ακόμη πιο δυνατό συναίσθημα. Ο Γιώργος Σαμαράς ανέλαβε την εκτέλεση της εσχάτης των ποινών που ο ίδιος κέρδισε: Γκολ! Η Ελλάδα πέρασε στην επόμενη φάση με αρνητικό συντελεστή τερμάτων (2-4)!

6. Η απόκρουση του Οτσόα

Ο Γκιγιέρμο Οτσόα έφευγε από την Αζαξιό μετά το τέλος του Μουντιάλ και παρότι είχε πάρει την απόφαση να φύγει, στην ομάδα του λυπούνται που το συμβόλαιό του δεν κρατά ως τώρα, ώστε να πάρουν μια γερή αποζημίωση για να τον πουλήσουν. Στον αγώνα της 17ης Ιουνίου, στο 0-0 κόντρα στη Βραζιλία, Ο Οτσόα εκτινάχθηκε και απέκρουσε την κεφαλιά του Νεϊμάρ, σε μια φάση που συγκρίθηκε ακόμη και με την "απόκρουση -του προηγούμενου αιώνα", εκείνη δηλαδή του Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ.

7. Η κούρσα εκδίκησης του Ρόμπεν

Σ' αυτό το Μουντιάλ φάνηκε το αίσθημα εκδίκησης των Ολλανδών για τη στέρηση του Παγκόσμιου τίτλου τέσσερα χρόνια πριν, στη Νότιο Αφρική. Στη μεταξύ τους αναμέτρηση, οι Ισπανοί προηγήθηκαν, αλλά οι Ολλανδοί πρόλαβαν να τους διασύρουν με 5-1. Ανάμεσα στα πέντε γκολ που πέτυχαν οι οράνιε, ήταν και εκείνο της βαθιάς μπαλιάς του Μπλιντ και της κούρσας του Ρόμπεν, ο οποίος πέρασε τους πάντες σαν σταματημένος και αφού προσπέρασε και τον Κασίγιας, σκόραρε εντυπωσιακά. Ένα γκολ που θέτει υποψηφιότητα για το καλύτερο της διοργάνωσης και ήταν η αποκαθήλωση των φούριας ρόχας.

8. Το buzzer-beater της παράτασης του Ντι Μαρία

Ο αγώνας μεταξύ Αργεντινής και Ελβετίας έβαινε προς την ψυχοφθόρο και αμφίρροπη διαδικασία των πέναλτι. Τότε, για μία από τις λίγες φορές που το έπραξε στο συγκεκριμένο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Μέσι έλαβε δράση και με ένα μοναδικό σλάλομ απέναντι σε πληθώρα παικτών, κατέβασε τη μπάλα από την περιοχή του για να πασάρει στον συμπαίκτη του στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας της παράτασης. Ήταν ένα γκολ-λύτρωση για την Αλμπισελέστε...

9. Η Κόστα Ρίκα

Πολλοί περίμεναν το Βέλγιο και την Κολομβία και ναι, όντως, οι δύο αυτές ομάδες πήγαν καλά! Όμως η Κόστα Ρίκα αποτελεί, δίχως άλλο, την έκπληξη αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μπορεί να ήταν κουρασμένη στο τέλος, έφθασε όμως μέχρι τους 8 του θεσμού και μάλιστα, επιβίωσε ως πρώτη και αήττητη από τον "όμιλο του θανάτου, με Ιταλία, Αγγλία και Ουρουγουάη (μετέπειτα με Ελλάδα, Ολλανδία). Ήταν η μόνη μη ευρωπαϊκή ομάδα που αγωνίστηκε με τόσες πολλές ευρωπαϊκές και ας μην ξεχνάμε ότι οι Ολλανδοί χρειάστηκαν τα πέναλτι για να την αποκλείσουν. Και μέσα σ' όλα, είχε φύλακα-άγγελο στην εστία τον Κέιλορ Νάβας, ο οποίος εξαργυρώνει τις σπουδαίες εμφανίσεις του και βρίσκεται ένα βήμα πριν τη Μπάγερν Μονάχου.

10. Πρεμιέρα - Το πέναλτι που έδωσε ο Νισιμούρα στο Φρεντ

Ο Γιουίτσι Νισιμούρα φαίνεται ότι ακόμη και τέσσερα χρόνια μετά, είχε τύψεις για την αυστηρή αποβολή στον Φελίπε Μέλο στον αγώνα Βραζιλίας-Ολλανδίας 1-2 στη Νότια Αφρική και την ώρα που όλα στράβωναν για τους οικοδεσπότες Βραζιλιάνους, έδωσε ένα κάλπικο πέναλτι σε πτώση του Φρεντ, ευκαιρία του Νεϊμάρ να στείλει -στο 71'- τη σελεσάο μπροστά στο σκορ (2-1, τελικό αποτέλεσμα 3-1). Το πέναλτι αυτό η Βραζιλία δεν το χρειαζόταν, αλλά έμεινε ως σήμα-κατατεθέν της γενικότερης διαιτησίας της διοργάνωσης, αλλά και του διαιτητικού "σπρωξίματος" στη διοργανώτρια.

10+1. Κόστα Ρίκα-Ελλάδα: Παπασταθόπουλος και... 1-1!

Είναι μια ελληνική στιγμή. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας του αγώνα της φάσης των 16 κόντρα στην Κόστα Ρίκα, ισοφάρισε, κρατώντας ζωντανή τη γαλανόλευκη. Όλη η Ελλάδα αναθάρρησε, οι ουρανοί άστραψαν, κερδήθηκαν 30 λεπτά μέχρι το όνειρο των οκτώ του Μουντιάλ, το οποίο όμως έσβησε στα πέναλτι, χάρις και στον Κέιλορ Νάβας, τον τερματοφύλακα των Κοσταρικανών.

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος πέτυχε ένα γκολ που λίγο έλειψε να ματαιώσει το γάμο του (είχε προγραμματίσει να παντρευτεί την ημέρα διεξαγωγής του προημιτελικού αγώνα) και έγινε ο μόνος ποδοσφαιριστής που πέτυχε γκολ στον Νάβας σε κανονική φάση και όχι από εκτέλεση πέναλτι σ' αυτό το Μουντιάλ! Ταυτοχρόνα, έγινε ο σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου με το μεγαλύτερο όνομα, ξεπερνώντας, στους σκόρερ όλων των εποχών, τον Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδη!