Φαρίντ Μοντραγκόν, ο γηραιότερος των Παγκοσμίων Κυπέλλων!

Στο 85ο λεπτό της αναμέτρησης της Ιαπωνίας με την Κολομβία στην Αρένα Παντανάλ της Κιουϊάμπα, φίλαθλοι, παράγοντες, ποδοσφαιριστές, τεχνικά επιτελεία, γιατροί και διαιτητές κράτησαν λίγο την ανάσα τους.

Με το σκορ στο ταμπλό του γηπέδου στο 3-1 υπέρ της Κολομβίας, έπειτα από το δεύτερο γκολ του Τζάκσον Μαρτίνεζ στην αναμέτρηση, ο Αργεντινός προπονητής των Καφετέρος, Χοσέ Πέκερμαν αποφάσισε να γράψει ιστορία.

Αντικατέστησε, λοιπόν, στην τρίτη του αλλαγή, τον τερματοφύλακα της ομάδας, Νταβίντ Οσπίνα, με έναν... θρύλο του κολομβιανού ποδοσφαίρου, τον 43χρονο Φαρίντ Μοντραγκόν.

Ο ύψους 1.91 μέτρων τερματοφύλακας της εθνικής ομάδας της Κολομβίας έγινε ο γηραιότερος παίκτης που έχει αγωνιστεί ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, σε ακριβή ηλικία 43 ετών και πέντε ημερών, μιας και το περασμένο Σάββατο 21 Ιουνίου είχε γενέθλια!

Τι πιο ωραίο δώρο λοιπόν για τον βετεράνο τερματοφύλακα, ο οποίος ήταν ούτως ή άλλως ο γηραιότερος παίκτης των αποστολών, αλλά και έγινε και ο πρώτος τερματοφύλακας που μπήκε ποτέ ως αλλαγή σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, χωρίς να υπάρχει τραυματισμός αυτού που αντικατέστησε, αλλά για λόγους τακτικής, εν προκειμένου για λόγους... ρεκόρ.

Απίστευτα ρεκόρ

Παράλληλα, η Τρίτη 24 Ιουνίου έγινε η πρώτη ημέρα που έγιναν δύο αλλαγές τερματοφυλάκων σε ένα Μουντιάλ, ενώ ο ΠΑΟΚ έγινε η πρώτη ομάδα στην οποία ανήκουν δύο τερματοφύλακες που αγωνίστηκαν την ίδια αγωνιστική. Πέρα από τον Παναγιώτη Γλύκο της εθνικής Ελλάδος, υπάρχει και ο Ιτάνζ του Καμερούν, ο οποίος αγωνίστηκε και στα τρία παιχνίδια των Αφρικανών.

Επιστρέφοντας στον Μοντραγκόν, αξίζει να τονιστεί ότι είναι ο μοναδικός των ρόστερ των 32 ομάδων της Βραζιλίας που βρισκόταν στις αποστολές του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994 στις ΗΠΑ, ενώ είχε αγωνιστεί και τότε! Το ντεμπούτο του Μοντραγκόν στην εθνική Κολομβίας ήταν κόντρα στην εθνική Βενεζούέλας το 1993!

Ο 43χρονος πορτιέρο είναι ο ένας από τους δύο που είχαν συμπεριληφθεί και στα ρόστερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998, στη Γαλλία. Ο άλλος ήταν ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν, ο οποίος ισοφάρισε το ρεκόρ των Αντόνιο Καρμπαχάλ του Μεξικό και του Λόταρ Ματέους της Δυτικής Γερμανίας και μετέπειτα, της Γερμανίας με συμπερίληψη σε ρόστερ πέντε διαφορετικών Μουντιάλ (1998, 2002, 2006, 2010, 2014), αλλά έχει παίξει σε ένα λιγότερο από τους άλλους δύο ρέκορντμαν. Πάντως, το ρεκόρ των Καρμπαχάλ και Ματέους αναμένεται να ισοφαρίσουν αρκετοί παίκτες τα ερχόμενα χρόνια, με πρώτο υποψήφιο τον Λιονέλ Μέσι, που έχει ήδη τρία.

Στην περίπτωση του Μοντραγκόν, ο 43χρονος... μαθουσάλας των γηπέδων κατέρριψε το ρεκόρ του Καμερουνέζου Ροζέ Μιλά, που ήταν 42 ετών, όταν αγωνίστηκε σε Μουντιάλ, όμως ο Μιλά εξακολουθεί να κρατά το ρεκόρ του γηραιότερου σκόρερ.

Ο Μοντραγκόν, επίσης, έφτασε τις έξι συμμετοχές σε προκριματικές και τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου, ρεκόρ σχεδόν ακατάρριπτο!