Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2014: Οτσόα, ο νέος Μπανκς

Κι όμως ο ισόπαλος -με 0-0- αγώνας της Βραζιλίας με το Μεξικό στη Φορταλέζα είχε νικητή...

Ο 29χρονος Γκιγιέρμο Οτσόα, που έχει γενέθλια την ημέρα του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, έκανε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους της υφηλίου να μιλούν γι' αυτόν.

Ο μάνατζέρ του τρίβει τα χέρια του. Ο Γκιγιέρμο Οτσόα έμεινε ελεύθερος από τη γαλλική Αζαξιό και πλέον αναζητά το πιο "γεμάτο" και καλύτερο, από άποψη οικονομικών απολαβών, συμβόλαιο της καριέρας του.

Στον αγώνα κόντρα στη σελεσάο κυριολεκτικά κατέβασε ρολά. Δεν έκανε και λίγα. Τουλάχιστον τέσσερις φορές διαχειρίστηκε άψογα τη φάση και ύψωσε τείχος επάνω από την εστία του Μεξικό.

Η κορυφαία στιγμή ήταν η απόκρουση στην κεφαλιά του Νεϊμάρ στο πρώτο ημίχρονο, την οποία έδιωξε πέφτοντας πλάι στο δεξί του δοκάρι.

Ήδη από το βράδυ της Τρίτης, ώρα Ελλάδος, πολλοί συγχέουν την απόκρουση αυτή με εκείνη την ιστορική του Γκόρντον Μπανκς στο Μουντιάλ του Μεξικό το 1970 (7 Ιουνίου 1970), στη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων, σε ένα Μουντιάλ, που είχε κατακτήσει τελικά η Βραζιλία.

Ναι, ο Γκιγιέρμο Οτσόα, αυτός ο συμπαθής Μεξικανός με το αφανέ μαλλί και την κορδέλα, που θυμίζει κάτι από Νταβίντ Λουίζ, έκανε μια απόκρουση εφάμιλλη εκείνης "της κορυφαίας απόκρουσης όλων των εποχών".

Κι αν υπάρχουν αρκετοί πια που ισχυρίζονται ότι η απόκρουση του Άγγλου τερματοφύλακα στην κεφαλιά του Πελέ, είναι διογκωμένη και υπερεκτιμημένη, αυτή του Οτσόα την είδαμε με τα μάτια μας και ήταν σπουδαία.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτή. Ήταν το τετ-α-τετ με τον Παουλίνιο, που κατέληξε στο δοκάρι, ήταν η καρφωτή κεφαλιά του Τιάγκο Σίλβα και το σουτ του Νεϊμάρ κοντά στο αριστερό του δοκάρι.

Όλα τα απέκρουσε. Όλα τα προσπέρασε και χάρισε την ισοπαλία στο Μεξικό. Όχι ότι η ομάδα του δεν άξιζε το βαθμό... Το Μεξικό, που προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας μόλις στην τελευταία αγωνιστική των προκριματικών της Κεντρικής Αμερικής, έχει δείξει αξιοπρεπέστατη ομάδα που χάνει δύσκολα και είναι πλέον φαβορί για την πρόκριση στους 16 της διοργάνωσης, κάτι που έχει ούτως ή άλλως καταφέρει και στα πέντε προηγούμενα Μουντιάλ.

Χάρη στον Οτσόα, έγινε η πρώτη ομάδα της διοργάνωσης ανάμεσα στις 32 που δεν έχει δεχτεί γκολ σε δύο ματς και το επίτευγμά της μπορούν να ισοφαρίσουν μόνο η Γαλλία, η Κολομβία και η Γερμανία. Όλες οι άλλες ομάδες έχουν ήδη δεχτεί τέρμα.

Για τον Μεξικανό τερματοφύλακα είχε ενδιαφερθεί πριν από τρία καλοκαίρια και ο Ολυμπιακός, αλλά τελικά το φλερτ δεν ευδοκίμησε. Η εμφάνιση του Οτσόα, πάντως, που δεν έχει... έξι δάχτυλα, όπως κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο, μετά τις μεγαλειώδεις αποκρούσεις του, θύμισε κάτι από εκείνη του Ρομπέρτο στο Ολυμπιακός-Μπενφίκα 1-0 στο φετινό Champions League όταν δεν είχε αφήσει κανέναν παίκτη των Λουζιτανών να σκοράρει.

Ο Οτσόα είχε συμμετάσχει και στις αποστολές του Μεξικό στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2006 στη Γερμανία και του 2010 στη Νότιο Αφρική, χωρίς όμως να αγωνιστεί. Έκανε το ντεμπούτο του, πάντως, στην εθνική του Μεξικό σε ένα φιλικό παιχνίδι του 2005, όπου το Μεξικό κέρδισε με 2-0 την Ουγγαρία.