Ιστορίες Μουντιάλ: Τα ευτράπελα της Γαλλίας

Κατά καιρούς, έχουν συμβεί διάφορα ευτράπελα στα 19 Παγκόσμια Κύπελλα που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα. Αλλά υπάρχει μία εθνική ομάδα που φαίνεται να... ”τραβάει” τα παράδοξα πάνω της σαν μαγνήτης! Πρόκειται για την εθνική Γαλλίας, σε τρεις από τις συμμετοχές της οποίας στη διοργάνωση συνέβη κάτι έξω από τα συνηθισμένα.

Το πρώτο παράδοξο συνέβη στην Ουρουγουάη, στο πρώτο Μουντιάλ της ιστορίας, το 1930. Η γαλλική ομάδα ταξίδεψε με πλοίο μέχρι το Μοντεβιδέο, όμως από τη γαλλική αποστολή έλειπε κάποιος: ο προπονητής! Βλέπετε, ο τότε προπονητής των “τρικολόρ”, Γκαστόν Μπαρό, ήταν παράλληλα και καθηγητής μουσικής, και το Ωδείο του Παρισίου, όπου και εργαζόταν, αρνήθηκε να του δώσει άδεια για να ακολουθήσει την αποστολή της γαλλικής ομάδας. Έτσι, οι Γάλλοι αγωνίστηκαν σε εκείνο το Μουντιάλ... χωρίς προπονητή! Μάλλον αυτό εξηγεί και το ότι η Γαλλία αποχαιρέτησε τη διοργάνωση από την πρώτη φάση, με μία νίκη και δύο ήττες – ωστόσο, οι Γάλλοι μπορούν να υπερηφανεύονται ότι είναι οι πρώτοι που σκόραραν σε Παγκόσμιο Κύπελλο, στον εναρκτήριο αγώνα της διοργάνωσης του 1930 κόντρα στο Μεξικό, το οποίο και κέρδισαν με σκορ 4-1.

Άλλο ένα ευτράπελο συνέβη το 1978, στη διοργάνωση που φιλοξένησε η Αργεντινή. Στις 10 Ιουνίου του 1978, η Γαλλία επρόκειτο να αντιμετωπίσει την Ουγγαρία στο Εστάδιο Χοσέ Μαρία Μινέγια, σε ένα βαθμολογικά αδιάφορο ματς για τον 1ο όμιλο, καθώς τις δύο πρώτες θέσεις είχαν ήδη εξασφαλίσει η Αργεντινή και η Ιταλία. Ωστόσο, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα παρουσιάστηκε ένα μάλλον ασυνήθιστο πρόβλημα: Και οι δύο ομάδες είχαν παρουσιαστεί με ασπρόμαυρες φανέλες, και καμία από τις δύο δεν είχε προνοήσει για δεύτερη στολή! Η λύση δόθηκε από μία τοπική ομάδα, την Κλουμπ Ατλέτικο Κίμπερλι, η οποία δάνεισε τις πράσινες-άσπρες ριγέ φανέλες της στους Γάλλους, ώστε να διεξαχθεί κανονικά το παιχνίδι. Έτσι, οι Γάλλοι αγωνίστηκαν με τη μάλλον πιο κιτς εμφάνιση που έχουμε δει ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Φανέλλα με πράσινες και λευκές ρίγες, σε συνδυασμό με μπλε σορτς! Αυτό, πάντως, δεν τους εμπόδισε να πάρουν τη νίκη με 3-1.

Και το τρίτο (και καλύτερο, ίσως) συνέβη το 1982, στο Μουντιάλ της Ισπανίας. Στις 21 Ιουνίου του 1982, στο Εστάδιο Χοσέ Θορίγια του Βαγιαδολίδ, τέθηκαν αντιμέτωπες στα πλαίσια του 4ου ομίλου η Γαλλία και το αδύναμο Κουβέιτ (το οποίο, ωστόσο, στο πρώτο παιχνίδι είχε αποσπάσει ισοπαλία 1-1 από την ισχυρή Τσεχοσλοβακία). Οι Γάλλοι επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί και είχαν τον έλεγχο του αγώνα, με αποτέλεσμα στο 48′ το παιχνίδι να είναι ήδη στο 3-0. Οι Άραβες κατάφεραν να μειώσουν στο 75′ με τον Αλ Μπουλουσί, και λίγο αργότερα συνέβη μία από τις πιο απίστευτες στιγμές στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Ο Γάλλος μέσος Αλέν Ζιρές πέτυχε το γκολ, όμως οι παίκτες του Κουβέιτ διαμαρτυρήθηκαν έντονα, καθώς είχαν σταματήσει, μετά από ένα σφύριγμα που ακούστηκε, το οποίο εξέλαβαν σαν σφύριγμα του διαιτητή, που σημείωνε τον Ζιρές σε θέση οφσάιντ. Ωστόσο, το σφύριγμα δεν είχε προέλθει από την σφυρίχτρα του διαιτητή, του Σοβιετικού Μίροσλαβ Στούπαρ, αλλά από κάποιον οπαδό στις εξέδρες.

Και ενώ οι παίκτες του Κουβέιτ συνέχιζαν να διαμαρτύρονται έντονα στον διαιτητή, κατέβηκε από την εξέδρα ο Σεΐχης Φαχίντ Αλ Αχμάντ Αλ Σαμπάχ, αδελφός του Εμίρη του Κουβέιτ και πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας. Ο Σεΐχης μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και απείλησε σε έντονο ύφος τον Στούπαρ, ο οποίος, εμφανώς σοκαρισμένος, ακύρωσε το γκολ! Φυσικά, ήταν η σειρά των Γάλλων να διαμαρτυρηθούν στο Σοβιετικό διαιτητή, ο οποίος όμως δεν άλλαξε γνώμη, κι έτσι το 3-1 παρέμεινε. Αλλά όχι για πολύ, καθώς στο 89′ ο Μποσίς πέτυχε το 4-1, αυτή τη φορά καθαρά και χωρίς παρατράγουδα, και αυτό ήταν και το τελικό σκορ του αγώνα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά από αυτό το παιχνίδι ο Σοβιετικός Στούπαρ “ξηλώθηκε” από τους πίνακες των διαιτητών της FIFA, ενώ ο μαινόμενος σεΐχης τιμωρήθηκε με πρόστιμο 10.000 δολαρίων. Όσο για τις δύο ομάδες, το Κουβέιτ αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης, μετά και από μία ακόμα ήττα από την Αγγλία, ενώ η Γαλλία έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Μουντιάλ, όπου αποκλείστηκε από την Δυτική Γερμανία στα πέναλτι...