Ρεάλ-Ατλέτικο: Τα ρεκόρ του τελικού

Η decima, το δέκατο, δηλαδή, κύπελλο Πρωταθλητριών της Ρεάλ Μαδρίτης είναι γεγονός και ήρθε με δραματικό, αλλά και εντυπωσιακό τρόπο.

Η Ρεάλ έκλεισε στα καρέ της στο τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα την Ατλέτικο και η κεφαλιά του Σέρχιο Ράμος στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων χάρισε στη Βασίλισσα παράταση ζωής για άλλα 30 λεπτά, όπου θριάμβευσε τελικά, με σκορ 4-1, επί της αντιπάλου της.

Μετά τη λήξη του αγώνα, ο Κάρλο Αντσελότι έλαβε ένα ξεχωριστό, δικό του κομμάτι, στην ιστορία του θεσμού, καθώς έγινε μόλις ο δεύτερος τεχνικός με τρία κύπελλα Πρωταθλητριών στην κατοχή του, δύο με τη Μίλαν και ένα -πλέον- με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Μόνο ο Μπομπ Πέισλι, με τη Λίβερπουλ, το είχε καταφέρει αυτό μέχρι το Σάββατο.

Παράλληλα, ο Αντσελότι, μπήκε στο κλειστό κλαμπ των προπονητών που έχουν κατακτήσει Champions League με δύο διαφορετικές ομάδες, παρέα με τους Ερνστ Χάπελ, Ότμαρ Χίτζφελντ, Ζοζέ Μουρίνιο και Γιουπ Χάινκες.

Θυμίζουμε ότι ήδη με τη συμμετοχή της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό, ο Αντσελότι... παίζει μόνος του σε μια κατηγορία, εκείνη των συμμετοχών προπονητών σε τελικούς Champions League, με τέσσερις, τη στιγμή που οι Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, Μαρσέλο Λίπι και Μιγκέλ Μουνιόθ είχαν σταμτήσει στους τρεις τελικούς.

Ο τερματοφύλακας της Βασίλισσας, Ίκερ Κασίγιας, που ευθύνεται για το πρώτο γκολ, δήλωσε ότι "η decima, η συμπλήρωση δηλαδή δέκα τροπαίων στο Πρωταθλητριών, είναι σημαντικότερη επιτυχία και από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ισπανία"!

Ο τελικός του Σαββάτου ήταν ο πρώτος στην ιστορία του θεσμού ανάμεσα σε ομάδες από την ίδια πόλη. Παράλληλα, ήταν ο πρώτος στην ιστορία του θεσμού με τρία γκολ στην παράταση! Το πρώτο γκολ στην εξτρά διάρκεια πέτυχε ο Γκάρεθ Μπέιλ, ο οποίος κόστισε όσο η αρχική ενδεκάδα της Ατλέτικο, χωρίς τον Ντιέγκο Κόστα, ο οποίος, έγινε η νωρίτερη αλλαγή σε τελικό Champions League, καθώς τελικά έδειξε ότι ήταν ανέτοιμος να αγωνιστεί και δεν μπορούσε καν να πηδήσει για να διεκδικήσει τη μπάλα.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης, για δύο λεπτά, απέτυχε να μπει στο κλειστό κλαμπ ομάδων που έχουν κερδίσει και τα τρία ευρωπαϊκά τρόπαια. Ωστόσο, μπορεί να το προσπαθήσει και του χρόνου, μιας και ως πρωταθλήτρια Ισπανίας, έχει εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους.

Οι τέσσερις ομάδες είναι οι Γιουβέντους, Άγιαξ, Μπάγερν Μονάχου και Τσέλσι. Παράλληλα, ο Ντιέγκο Σιμεόνε απέτυχε να ακολουθήσει το παράδειγμα των Αργεντινών Λουίς Καρνίγια και Ελένιο Χερέρα, που είναι οι μόνοι μη Ευρωπαίοι προπονητές που έχουν κατακτήσει το Champions League.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κέρδισε το δεύτερο Champions League της καριέρας του, μετά από εκείνο του 2008, στο Λουζνίκι της Μόσχας με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Κλάρενς Ζέεντορφ είναι ο μόνος παίκτης που έχει κατακτήσει το τρόπαιο με τρεις διαφορετικές ομάδες και ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπήκε στη λίστα με όσους έχουν κερδίσει τρόπαιο Champions League με δύο διαφορετικές ομάδες: Σάμουελ Ετό, Φερνάντο Ρεδόνδο, Φρανκ Ράικαρντ, Ζεράρ Πικέ, Ζοζέ Μποσίνγκουα, Πάουλο Φερέιρα, Ντέκο, Τιάγκο Μότα, Όουεν Χάργκριβς, Πάουλο Σόουζα, Βλάντιμιρ Γιούγκοβιτς, Ντιντιέ Ντεσάμπ, Έντβιν Φαν ντερ Σαρ, Μαρσέλ Ντεσαγί, Κριστιάν Πανούτσι, Ντέγιαν Σαβίσεβιτς, Ρόναλντ Κούμαν, Μιόντραγκ Μπελοντέντιτσι, Τζίμι Ρίμερ και Σαούλ Μαλατράσι.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κέρδισε για πρώτη φορά στην καριέρα του σε τελικό στο Νουέβα Ντα Λουζ της Λισαβόνας σε τρεις προσπάθειες.