Ευνοϊκές συγκυρίες για να μείνει 12η η Ελλάδα

Στο Ζανκτ Γιάκομπ Παρκ της Ελβετίας η Βασιλεία υποδέχεται τη Βαλένθια για τη φάση των οκτώ του Europa League και μαζί της χτυπά η καρδιά του... ελληνικού ποδοσφαίρου για την εξασφάλιση από ελληνικής πλευράς της 12η θέσης της βαθμολογίας της UEFA.

Η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει πέντε ομάδες με τον πρωταθλητή απευθείας στους ομίλους του Champions League -και τον Κυπελλούχο ή τον τρίτο του πρωταθλήματος απευθείας στους ομίλους του Europa League- και για τη σεζόν 2015/16 και αυτό θα επιτευχθεί κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος, αν η ελβετική ομάδα δεν επιβληθεί των νυχτερίδων το βράδυ της Πέμπτης.

Ακόμη, βέβαια κι αν η Βασιλεία κερδίσει το βράδυ, αν ηττηθεί και αποκλειστεί στον επαναληπτικό του Μεστάγια, η Ελλάδα παραμένει 12η.

Υπάρχει και το σενάριο, βέβαια, οι Ελβετοί να προκριθούν, χωρίς όμως να πετύχουν δύο νίκες και να μην καταφέρουν να προσπεράσουν την Ελλάδα.

Ακόμη, όμως κι αν το καταφέρουν, δύσκολο είναι να επηρεάσουν την κατάσταση, καθώς καμία από τις ομάδες που δείχνουν να συνεχίζουν στα προημιτελικά του Champions League, δεν είναι περίπτωση ομάδας που δε θα εξασφαλίσει και από το πρωτάθλημά της την είσοδο στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, οπότε και ο πρωταθλητής της 13ης χώρας (της Ελβετίας επί του παρόντος, της Ελλάδας στο... εφιαλτικότερο σενάριο) θα συμπεριληφθεί απευθείας στους ομίλους της σεζόν 2015/16.

Συγκεκριμένα, η Άρσεναλ απομακρύνθηκε από τις τρεις πρώτες στην Premier League και κινδυνεύει ακόμη και να χάσει τη θέση από την Έβερτον, άρα η Τσέλσι θα είναι απευθείας στους ομίλους, αφού θα τερματίσει τουλάχιστον τρίτη.

Η Ντόρτμουντ, με το 3-0 στην... πλάτη στο Σαντιάγο Μπερναμπέου από τη Ρεάλ Μαδρίτης είναι με το ενάμισι πόδι εκτός διοργάνωσης και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα αποτελέσει πιθανό κίνδυνο, μόνο αν αποκλείσει τη Μπάγερν μέσα στο Μόναχο, κάτι που μοιάζει πολύ δύσκολο.

Αν οι Ελβετοί μας περάσουν, απλά δε θα μπει απευθείας στους ομίλους του Europa League ο κυπελλούχος Ελλάδος (ή ο τρίτος του πρωταθλήματος, ανάλογα το ποια ομάδα θα είναι πρωταθλήτρια και κυπελλούχος).